Nettbankkurs for pensjonister er ettertraktet

Vi befinner oss på et nettbankkurs for pensjonister i Trondheim – et kurs som viser seg å være en kjærkommen kompetanseheving for deltakerne.

Lesetid 7 min lesetid
Publisert 16. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

For her skal Tordis (85) endelig bli sin egen banksjef. Mer om henne senere.

– Dette er et samfunnsansvar, sier kursholder Eivind Løvold, ved DNBs lokaler på Trondheim torg.

Nettbankkurs for pensjonister skal gjøre dem til «sin egen banksjef»

– Nei, nå har jeg glemt kodebrikken min. Og jeg som er mer avhengig av den enn min kone.

Jan Henrik Parow (86) kommer hastende inn noen minutter forsinket på møterommet i DNBs lokaler på Solsiden i Trondheim. Han har meldt seg på nettbankkurs for pensjonister, sammen med åtte andre spreke seniorer.

VETERAN: Jan Henrik Parow (86) har brukt nettbank aktivt i over 10 år. Nå er han klar for å lære mer og gå i dybden.
Jeg som er mer avhengig av den enn min kone

Laptoper, nettbrett og telefoner fyller bordet, mens smørbrød, lefser og kaffe fyller magene.

Mange av seniorene betaler vanligvis regninger på DNBs filial på Trondheim torg eller via brevgiro, men nå skal de få banken «hjem i stua» og bli «sin egen banksjef».

Et samfunnsansvar å hjelpe kundene

Eivind Løvli er kundevert på torget. Han har møtt flere av kursdeltakerne tidligere og blant annet hjulpet dem med banktjenester og å skaffe kodebrikker til nettbanken. Nå skal seniorene ta skrittet ut i den digitale bankverdenen og bli mer selvstendige bankkunder.

– DNB er en stor aktør og ser på det som et samfunnsansvar å hjelpe kundene å komme i gang med nettbank, forteller Løvli, mens han tar runden rundt bordet for å hjelpe til med pålogginger, oppretting av brukere og strømkabler.

Ønsker å betale regninger selv

Hver måned er det syv millioner innlogginger fra PC i DNBs nettbank, fra mobil er det 20 millioner. En stadig større andel av brukerne er pensjonister, men målet er enda flere.

– Jeg ønsker å ha oversikt over hva som går inn og ut av kontoen, også håper jeg at jeg kan komme så langt at jeg kan betale regninger selv, forteller Tordis Ertsaas (85).

ØNSKER MER OVERSIKT: Tordis Ertsaas (85) ønsker å bruke nettbanken til å få mer oversikt og lære å betale regninger selv.
Mye av terminologien har gått meg hus forbi

Ertsaas fikk nettbrett i gave fra barnebarna for et par år siden, men synes det har vært litt vanskelig å komme i gang. Et nettbankkurs for pensjonister passer henne perfekt.

– Jeg har ikke fulgt utviklingen i alle disse årene vet du, og mye av terminologien har gått meg hus forbi. Det er mange ukjente ord, men jeg lærer etter hvert, forteller Ertsaas, og legger til at hun har begynt å surfe på internett.

– Så jeg ha da kommet meg litt, ler hun.

En veteran i nettbanken

Jan Henrik Parow, på den andre siden av bordet, har brukt nettbank aktivt i over 10 år. Han har fått lånt seg kodebrikke og er for lengst pålogget i nettbanken. Dette har han gjort mange ganger før, men nå ønsker han å ta steget videre og gå mer i dybden på hva han kan bruke nettbanken til.

– Jeg ønsker også å lære å bruke både nettbrettet og telefonen til nettbank.

LOGGER INN FOR FØRSTE GANG: I løpet av nettbankkurset får Livold Hegglid (75) logget inn på nettbanken for første gang. Det blir ikke den siste. Her får han hjelp av kundevert Eivind Løvlie fra DNB:
Flere og flere i hans generasjon har kommet seg på nett og begynt å bruke nettbank

Parow er pensjonert tannlege, men er aktiv i fylkets forening for seniortannleger. Han kan bekrefte at flere og flere i hans generasjon har kommet seg på nett og begynt å bruke nettbank.

– For ti år siden var det nesten ingen, men nå har alle i gruppen nettbank, forteller den engasjerte pensjonisten, som også har tatt i bruk Vipps.

Eivind Løvli går gjennom de ulike menyene og verktøyene i nettbanken, forklarer at 95 prosent av det de kommer til å gjøre i nettbanken ligger under fanen «Dagligbank og lån» og beroliger med at det skal godt gjøres å klare å sende alle pengene sine til motsatt side av Atlanteren.

For mange er bekymret for nettopp å gjøre feil og få penger på avveie.

Nettbankkurs for pensjonister er etterspurt

– Det er første gang vi holder et slikt kurs, men det har vært etterspurt, så det kan jo hende vi gjør det igjen, sier Løvli, som opplever at mange seniorer ikke vet hvordan de skal gripe det an.

Livold Hegglid (75) har tenkt på nettbank over lengre tid. Nå har han endelig skaffet seg kodebrikke og er klar for å innta den digitale banken.

– Dette er første gang jeg logger inn, forteller han.

Hegglid ønsker å benytte nettbanken hovedsakelig til betaling av regninger og synes det er fint å kunne ha tilgang til banktjenester selv.

– Jeg har lært mye. Det var flott med et slikt kurs. Jeg kommer til å fortsette å prøve meg fram, forteller Hegglid.

Nå er kona viktigere enn kodebrikken

Etter endt kurs har Jan Henrik Parow fått bedre oversikt over avtalegiroene sine og beløpsgrenser, samt fått en gjennomgang på hvordan han bruker nettbrettet når han skal inn i nettbanken.

Han har i tillegg fått opprettet BankID på mobil, slik at kodebrikken blir overflødig neste gang han skal logge inn. Livold Hegglid har endelig kommet i gang med nettbank og er snart klar for å betale regningene selv. Tordis Ertsaas har blitt bedre kjent med nettbankens funksjonalitet og har fått lære hvor hun kan sjekke kontoutskrifter.

Nå er hun på god vei til å bli sin egen banksjef.

Les: Det er ikke bare DNB som vil ha seniorene på nett