Truls og Dilan fulgte ni unge med hver sin boligdrøm: - Flere som fikk seg et sjokk

Boligdrømmen står høyt hos de unge, men den er ikke alltid like enkel å nå. Se hvordan det gikk når ni unge forsøkte å realisere boligdrømmen foran kamera.

TRULS & DILAN: DNBs finasrådgivere Truls Thorgeirsson og Dilan Tokay er programledere i ny boligserie som heter «Flytte for meg sjæl».  FOTO: Stig Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 07. mar. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Er du klar for boligkjøp? Søk digitalt her.

Lurer du på hvordan det foregår når du skal søker om boliglån, gå på visninger og legge inn ditt første bud?

Da er du ikke alene! Nære tre av ti unge i alderen 22-30 år sier at de synes det er krevende og litt skummelt å søke om boliglån, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Videre sier like mange at de kunne ønske det fantes mer hjelp å få når det gjelder spørsmål rundt boligkjøp.

De unge vet ikke om alle alternativer og muligheter som finnes

Derfor har vi i DNB laget serien «Flytte for meg sjæl» der du kan følge ni unge som ønsker å kjøpe sin første bolig. – Man lærer mye av å se på andre, sier finansrådgiver i DNB og en av programlederne i serien, Truls Thorgeirsson.

– Som fersk i voksenlivet har man så utrolig mange spørsmål og forventninger til det å kjøpe sin første bolig. Da er det godt å ha noen å snakke med, sier han.

Se hele serien her

Ikke alle er klare for boligkjøp

Det å kjøpe sin egen bolig for første gang er noe av det største du kommer til å oppleve. Men, veien til boligdrømmen er ikke alltid en dans på roser.

Dilan Tokay er også finansrådgiver i DNB og programleder i «Flytte for meg sjæl». Hun opplever at de unge har sprikende forventninger og tanker rundt det å kjøpe sin første bolig.

Hva er dine muligheter?

– Det er ikke alle vi møter i serien som får nok lån til å kjøpe seg bolig. Slik er det også i virkeligheten. Her er det viktig å fortelle om hva som må til for å kunne komme dit man ønsker, hvilke muligheter som finnes og hvilke tiltak man må gjøre, sier hun.

– Noen må kanskje spare litt mer. Andre har kanskje muligheten til å få hjelp hjemmefra og vil dermed kunne realisere boligdrømmen på denne måten, sier Tokay.

Få fart på boligsparingen her.

FRA PARADISE TIL BOLIGJAKT: En av de som er med i serien er tidligere Paradise Hotel-deltager, Morten Botten. Her sammen med Christine Bjørnerud, eiendomsmegler i DNB. Se «Flytte for meg sjæl» og hvordan det gikk med Morten her. Foto: Globus media.

Må kunne tåle utgiftene som følger

Det er snakk om store summer når man skal låne penger til en bolig. – En av våre oppgaver som finansrådgiver er å passe på at du kan tåle de utgiftene som følger med lånet, sier Thorgeirsson.

Enklere å nå målet hvis man har en plan.

– Et boligkjøp skal ikke sette deg i fare for å kunne få betalingsproblemer. Da er det bedre å utsette boligkjøpet til du er godt nok rustet. Her kan vi som finansrådgivere hjelpe deg med å legge en plan, sier han.

Glede og lettelse når boligkjøpet er i boks

I undersøkelsen spurte vi unge som har kjøpt bolig om hva de følte når de fikk kjøpt. Her svarer de fleste at de følte på glede og en lettelse.

Det kan være en berg og dalbane

I serien møter vi blant annet Ingunn (22) som har vært på visninger i ett helt år uten å vinne en eneste budrunde. Da er det fort gjort å miste motet og føle at alt er håpløst.

– Boligkjøp er en prosess og noen ganger må man smøre seg med tålmodighet. Det er viktig å ikke la seg stresse til å kjøpe noe man egentlig ikke vil ha. Husk at du skal kjøpe noe med tanken om at du skal bo der en stund, sier Tokay.