Nordmenn bruker mer penger på julekalendere

Nordmenn vil bruke rekordmye penger på julekalendere i år. Hver enkelt skal bruke i gjennomsnitt 590 kroner.

STAS MED JULEKALENDER: – Lag julekalender til både barn og kjæreste. Poenget er å glede dem man er glad i, og det behøver ikke å koste så mye. Gaver derimot bør vi vente med til julaften, mener DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. nov. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Dette fremgår av en ny undersøkelse som Ipsos har gjort for DNB.

590 kroner. I gjennomsnitt. Det er nesten 30 prosent mer enn for fire år siden da nordmenn sa at de ville bruke i gjennomsnitt 455 kroner. Beløpet folk bruker på julekalendere har altså økt med nesten 30 prosent siden 2015.

Kvinner og barnefamiliene drar opp snittet. Kvinner planlegger å bruke i gjennomsnitt 670 kroner. Det vil si rundt 180 kroner mer enn menn, som vil bruke i gjennomsnitt 490 kroner. Gruppen mellom 30 og 39 år stikker seg ut som dem som vil bruke aller mest, 710 kroner. Det er ikke uventet siden disse ofte representerer barnefamiliene.

Bidrar du til å dra opp forventningspresset?

DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, synes dette er mye penger å bruke på kalendere.

– Merk at dette er gjennomsnittstall. Vi hører jo om dem som svir av flere tusen kroner.

Silje ber dem som bruker mye penger på julekalendere om å tenke seg litt om og sier at at de er med på å dra opp forventningspresset til andre foreldre.

– Nå før jul skal jo pengene rekke til så mye, og mange foreldre vil derfor slite med å innfri slike forventninger, minner hun om.

Adventstiden er ventetid

Forbrukerøkonomen håper vi kan unngå at det blir en ny norm at barna skal få en gave hver dag i desember fram til og med julaften.

– Et slikt gavebonanza er ikke i barnas interesse. En advent- eller julekalender skal bygge opp forventningene til julaften og gjøre ventetiden kortere. Hvis barnet får fine pakker hver dag fram til julaften, kan virkningen bli motsatt. Barn kan bli lei av å pakke opp gaver. Det har noen foreldre opplevd, og de beskriver det som en skikkelig nedtur. På julaften vil vi jo helst at barna skal være forventningsfulle og spente, sier hun.

Silje synes uansett at det er stas med julekalendere.

– Lag julekalender til både barn og kjæreste. Poenget er å glede dem man er glad i, og det trenger ikke koste mye, mener hun.

Her får du Siljes tips til rimelige julekalendere som du kan lage selv, for å skape hygge og god stemning:

Aktivitetskalender

– Legg inn ulike aktiviteter i julekalenderen. Det trenger ikke å være 24 aktiviteter, du kan godt legge inn en ting annenhver dag eller hver helg. En aktivitet kan være en tur på kino, aketur, juleverksted, spillkveld eller lignende.

Bildekalender

– Skriv ut eller finn fram 24 koselige bilder, som mottakeren kan lime inn i et album som følger med. Ta bilder fra ferier, bursdager og turer, og så skriver dere om opplevelsen ved siden av bildet. Mange barn liker å se seg selv som baby.

Rebuskalender

– Gjem en liten gave eller penger, for eksempel fem kroner. Lag en rebus som skal løses. Hvis du gir penger, kan de for eksempel brukes til å kjøpe noe litt større til slutt – og barnet kan velge helt selv.

Juleverkstedkalender

– Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre. Kjøp inn små ting som silkepapir, kartong, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort. Pakk inn litt maling, pensler og lerret for å lage et maleri. Eller det kan brukes til å male eller klistre pynt på syltetøyglass som blir fine lykter. Du kan legge perler og snor i kalenderen til smykker, og perler og skjell til å lime på fyrstikkesker og rammer. Eller hva med å pakke inn ingrediensene til trolldeig eller julekjeks?

Puslespillkalender

Ta et vanlig puslespill, eller bestill puslespill på nett med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om å gjette hvem eller hva som er motivet.