Øk pensjonen din med to tastetrykk

Det du gjør med to tastetrykk i dag kan ha stor betydning for din økonomi som pensjonist. Pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim, forklarer hvorfor alle bør bruke fem minutter på å velge riktig pensjonsprofil.

VELG RIKTIG PROFIL. Det kan være lurt å sette seg inn i egen pensjon, og spare på den måten som passer en selv best. Foto: Scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 04. des. 2019

– Jobber du, sparer du allerede til pensjon. Alle mellom 13 og 75 år er godt i gang med pensjonssparingen sin gjennom folketrygden, men er du over 20 år og jobber over 20 prosent sparer du i tillegg til pensjon via din arbeidsgivers pensjonsordning, sier pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim (bildet under).

Dette heter innskuddspensjon.

Du må selv passe på at pensjonssparingen er riktig for deg

Det vil si, arbeidsgiver sparer for deg, og det er gjennom denne pensjonssparingen du enkelt kan øke pensjonen din. For selv om arbeidsgiver sparer til pensjon for deg, er det du selv som må passe på at pengene er plassert på en måte som er riktig for deg.

Pensjonsrådgiver Stian Revheim Foto: Stig B. Fiksdal

Enkel oversikt over din sparing: Last ned vår nye spare-app 

Pensjonen din er nemlig plassert i fond (kalt pensjonsprofil eller spareprofil) som er sammensatt av aksjer og renter, og man har som oftest minst tre ulike profiler å velge mellom. Den med mye renter og lite aksjer, den med like mye aksjer og renter, og den med mye aksjer og lite renter.

– Som oftest er du automatisk plassert på en av de to første, men du kan selv når som helst endre dette uten at det koster deg mer enn fem minutter, sier Revheim

Alt for mange lar pensjonssparingen via arbeidsgiver tikke og gå uten å endre aksjeandelen på sparingen sin

Sparer du som en «gamling»?

Hvis du er i starten av arbeidslivet og har mange år igjen til pensjonsalder, bør du ha en høy andel aksjer på pensjonssparingen din. Risikoen er høyere og aksjemarkedet vil svinge, men når du har lang tidshorisont på sparingen, tåler du svingningene bedre.

Når du derimot nærmer deg pensjonsalder bør aksjeandelen i pensjonssparingen nedjusteres, noe de fleste pensjonsspareprofiler gjør automatisk. Da har du ikke like god tid til å bli med på oppturen igjen ved en eventuell nedgang i markedet.

– Alt for mange lar pensjonssparingen via arbeidsgiver tikke og gå uten å endre aksjeandelen på sparingen sin. Dermed har de pengene sine plassert på en måte som er bedre tilpasset en 50-åring enn en 20–30-åring. Over en periode på 30 år, kan lav andel aksjer i pensjonssparingen snyte deg for mange tusen kroner i framtidig pensjon, sier Revheim.

FORUTSETNINGER: Lønn i dag: 400.000, Sparing: 5 %, Nedvekting til 10 % aksjer over 10 år (fra 57 til 67 år), Startkapital: 100 000. Forutsetninger i henhold til FNO bransjestandard.. KIlde DNB Foto: DNB

Har du lenge igjen til du skal gå av med pensjon er rådet klart: Juster opp aksjeandelen!

– Ta kontakt med selskapet der arbeidsgiveren din sparer pensjon for deg og gjør endringen med en gang. Du finner pensjonssparingen din ved å logge deg inn på Norsk pensjon.
Ofrer du noen minutter av tiden din i dag, kan du ha gjort mye for økonomien din i framtiden, sier Revheim.