Økonomirapport avdekker store kjønnsforskjeller: - Menn må slippe til kona hjemme

Kvinner tar ofte beslutninger om økonomien, men lar menn sitte med den praktiske økonomistyringen. – Uheldig, mener konserndirektør.

OPPFORDRER TIL ANSVAR: Konserndirektør for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten i DNB mener kvinner må ta mer hånd om økonomistyringen hjemme. FOTO: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 12. mar. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Innsikt fra DNB viser vesentlige forskjeller i hvordan kvinner og menn håndterer sin økonomi. En fersk rapport viser blant annet at mens menn sparer til pensjon, så sparer kvinner til ferie.

Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB, mener funnene er nedslående.

– Vi ser at kvinner overlater ansvaret for økonomien til mannen når de går inn i tradisjonelle parforhold. Det er uheldig, både med tanke på kvinnenes selvstendighet i parforholdet, og at de ved et eventuelt brudd vil stille svakere, sier hun og peker på at kvinner lever lenger enn menn – og sannsynligvis vil måtte overta økonomistyringen før eller siden.

– Ofte tar vi kvinner et stort ansvar når det gjelder hva pengene skal brukes til, men selve styringen og det praktiske som å betale regninger, vite hva du har i lån og renter – den typen saker er det menn som gjør, utdyper Blekeli Spiten.

Les også: DNB-sjef om likelønn: Skuffet over at ikke flere i bransjen følger etter

Tar etter foreldre

Nedarvet kjønnsrollemønster er en del av forklaringen på funnene i rapporten, tror konserndirektøren. Vi tar rett og slett ofte etter foreldrene våre.

– Menn må også slippe til kona hjemme. Jeg hører at enkelte menn har dårlig samvittighet for nettopp det, fordi de går inn i et naturlig rollemønster som de kanskje også hadde fra sine foreldre, sier hun.

– Hvorfor er det så viktig at kvinnene tar mer styring hvis det fungerer bra slik ansvaret er fordelt?

– Jeg tror det i bunn og grunn handler om eget selvbilde. Det å ha selvtillit til å vite at du kan – og klarer å holde styringen, også på økonomien. Du må kjenne til hvilke forsikringer hjemmet har, hvor stort lån dere har, hvilke kontoer dere bruker for å sjonglere ting. Overlater du disse oppgavene til mannen, blir det vanskelig den dagen du må gjøre det selv, sier Blekeli Spiten.

– Lær opp barna

For å sikre flere kvinnelige finansministre i norske hjem, bør jenter lære om viktigheten av å kunne styre egen økonomi allerede i tidlig alder. Både skolen og foreldre kan og bør bidra her, mener Blekeli Spiten.

– Kvinner må lære å ta ansvar for økonomistyring tidlig – fra de er unge jenter. Det må ikke glippe i det de går inn i de voksnes rekker eller når kvinner går inn i et parforhold, sier hun.

Personlig økonomi bør bli et fag på linje med andre fag i skolen, mener konserndirektøren.

– Med flere kvinner som finansdirektører hjemme, er jeg overbevist om at vi vil øke likestilling på mange flere fronter i samfunnet.

Les også: Truls og Dilan fulgte ni unge med hver sin boligdrøm: – Flere som fikk seg et sjokk