I lomma på Silje:

P4-Michael samlet smålån – sparte 900.000 kroner

- Jeg savner ikke noe, sier P4-profil Michael Andreassen etter at han har kuttet forbruket kraftig for å betale ned dyr gjeld.

KNUSER TABUER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl roser Michael Andreassen for at han er åpen om alkohol- og betalingsproblemene sine. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 18. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

- For å ta det rent økonomiske, så sparte det meg for 900.000 kroner!  Fordi jeg nå betaler ned gjeld litt lurere og har fått samlet og refinansiert dyre smålån. Det er jo ganske bra. Egentlig helt fantastisk, fastslår den folkekjære programlederen til DNB Nyheter. 

Episoden med P4-Michael ble sendt på TV3 torsdag 18. februar klokken 21.30. Se reprisen her

Sjekk her om du også kan spare penger på å samle dyre smålån i ett forbrukslån

Renteeksempel på forbrukslån i DNB pr. 18.02.2021: 12 prosent nominell rente, dvs. 14,10 prosent effektivt. For 75.000 kroner o/12 md., m/etableringsgebyr 500 kroner blir kostnaden 5.497 kroner, dvs. at du skal betale tilbake totalt 80.497 kroner.

Når den kritiske sansen er borte og du kan betale på kreditt, er det ikke vanskelig å bruke penger
Michael Andreassen

Michael sto allerede i 2015 fram med at han er alkoholiker. Han takker 12-trinnsmodellen for at han klarte å slutte å drikke. Det skjedde i 2012, etter at han kollapset på jobb i P4.

- Mange av de økonomiske problemene mine henger igjen fra da jeg drakk. Når den kritiske sansen er borte og du kan betale på kreditt, er det ikke vanskelig å bruke penger, sier han selvironisk.

Imponert over endringene

Programleder og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, er imponert over hvordan Michael har endret økonomiske uvaner for å nå drømmen om å få kjøpt seg egen bolig igjen. Nå leier han, men betaler fortsatt på en rest av et boliglån.

Her kan du se hvordan det er å blottlegge økonomien sin i «I lomma på Silje»-episodene

IMPONERT! Silje Sandmæl er imponert over hvordan Michael Andreassen har endret økonomiske uvaner for å nå drømmen om å få kjøpet seg egen bolig igjen. Foto: Stig B. Fiksdal

Knuser tabuer

Silje roser Michael for at han er åpen om betalingsproblemene sine. En ny Norstat-undersøkelse viser at disse utfordringene er blant de største tabuene i dagens samfunn. Rundt halvparten av dem som har det krevende økonomisk, holder det skjult for sine nærmeste venner.

Vi som har disse problemene er ikke alene
Michael Andreassen

- Dette er skambelagt, og derfor vil vi helst ikke snakke om det. Men det blir faktisk bedre når vi snakker om det, for vi som har disse problemene er ikke alene. Jeg håper derfor at «I lomma på Silje» vil bidra til at det blir mer akseptert å snakke om slike problemer, sier han.

De vanlige feilene 

Michael har gjort mange av de vanlige feilene når det gjelder privatøkonomi:

  • Kjøpt for mye på kreditt
  • Prioritert å nedbetale boliglån før kredittkortgjeld og forbrukslån
  • Hatt høyt forbruk og mange lommeboktyver; som takeaway eller spist ute, kjøpt filmer og spill – og proteinshake daglig
  • Gitt datteren penger når hun spør om det istedenfor faste lommepenger

Alt dette har Silje og banken nå hjulpet ham med å rette opp i.

- Det unødvendige forbruket har jeg kuttet ut, og jeg savner ikke noe av det. Datteren bor fortsatt hjemme og får faste lommepenger mot at hun utfører noen oppgaver. Det fungerer kjempefint for begge, forteller han.

RÅDGIVER: DNBs Magnus Hauan Strysse. Foto: DNB

Har samlet og refinansiert dyre smålån

Noe av det viktigste Michael gjorde var å samle og refinansiere kredittkort- og forbruksgjeld. Det var det rådgiver i DNB, Magnus Hauan Strysse, som hjalp ham med.

Sjekk her hva refinansiering/forbrukslån i DNB vil koste deg

Økonomi skal jo gi trygghet, ikke bekymringer
Michael Andreassen

- Det er veldig gøy å kunne bidra når resultatet blir så godt som dette. Michael sparte mye og ga uttrykk for at han satte stor pris på hjelpen, sier Magnus.

Trenger du også hjelp til å rydde opp i dyre smålån, send SMS merket med Silje til 04800

Boligdrømmen er innenfor rekkevidde

Det at Michael ennå ikke er i posisjon til å få kjøpt seg bolig, tar radioprofilen med knusende ro.

- Jeg vet at jeg vil få kjøpt meg egen bolig når jeg har kvittet med den dyre gjelden min. I tillegg sparer jeg opp en økonomisk buffer, slik at jeg slipper å bekymre meg over ikke å ha penger til uforutsette utgifter. Økonomi skal jo gi trygghet, ikke bekymringer, sier han.

Start buffersparing her

Dyre smålån? Ta kontakt!

Rådgiver Magnus erfarer at mange kan spare mye på å refinansiere dyr gjeld. Han oppfordrer derfor de som har dyre smålån til å kontakte banken sin så snart de ser at de får betalingsproblemer eller begynner å miste oversikt.

- Dess tidligere du tar kontakt, dess større er sjansen for at banken kan hjelpe, sier han.