Pruting som proffene gjør det

Pruting er litt som et spill, du må være selvsikker og strategisk. Skal du til land hvor det er prutekultur, er det som å kaste penger ut av vinduet hvis du godtar den første prisen selger kommer med. Det er spesielt to faktorer som er viktig, mer om det lenger ned i saken …

KROPPSSPRÅK: Vær tålmodig og avslappet når du skal forhandle pris. Foto: Ozan Kose / REX / NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 15. jul. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Over halvparten av oss pruter sjeldent eller aldri på prisen når de handler i utlandet, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB fra 2016. Mange føler nok at det er ubehagelig å prute fordi vi ikke er vant med dette hjemmefra.

Hvorfor har så mange nordmenn et anstrengt forhold til pruting, Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond og en av Norges mest bereiste mennesker?

– Årsaken er enkel: Vi er ikke vant til pruting. For de fleste av oss vil det oppleves som en ganske ukomfortabel situasjon. Vi vet heller ikke helt reglene for pruting i de landene vi besøker.

For i utlandet er det én klar generaltabbe mange nordmenn gjør.

– Vi er usikre! Vi tror alt skal gjøres etter reglene. Og det er viktig å huske å være avslappet.

Baardseth minner oss på at vi nordmenn har erfaring med å prute her på berget. Forskjellen er at vi kaller det forhandling, ikke pruting.

– Kjøper du en bil til 330.000 kroner, spør du jo gjerne om du kan få med vinterdekk. Da kaller vi det å forhandle om pris.

Nå kan du få bot hvis du kjøper piratprodukter på stranda eller gata

Der pruter du rett og slett ikke

Pruting i USA?

Reiseeksperten fraråder oss å prute i USA («der pruter du rett og slett ikke!»), ei heller i større forretninger. Det er viktig å være obs på at det ikke er alle land der det er like sosialt akseptert å prute. Bruk derfor nettet for å lese om andres reiseerfaringer med landet du skal til.

– Du kan prute i forretninger og basarer der det ikke står en pris på varen. Jeg reiser ofte til Marokko og Nord-Afrika og dette er typiske steder hvor det er vanlig å prute.

Reiseeksperten sier han ofte spør seg selv hvor mye han er villig til å betale for en vare før han begynner å prute. Det hender han kan oppdage et lignende teppe han kjøpte i Marokko til samme pris på Ikea, men at det ikke gjør noe så lenge han føler han fikk en ålreit pris.

Lær deg å tipse riktig

Han vil jeg i alle fall ikke selge til!

Unngå skambud

Vagabonds redaktør understreker at også vanlige mennesker i for eksempel Marokko pruter på prisen. Men de gjør det ofte på en annen måte enn oss. For du skal for eksempel ikke være så hissig når du pruter.

– De lokale tar ofte en kopp te med selgeren og diskuterer prisen. Vi nordmenn har en tendens til å slenge inn et skambud på en vare – det har jeg ikke så sansen for. Husk at hvis de ikke tjener penger på en vare, så vil de ikke selge deg varen. Man kan nemlig prute så mye at det oppstår en uvilje hos selgeren som kanskje tenker: «Han vil jeg i alle fall ikke selge til!»

Helge sier at det handler ikke om å krangle, men om forhandlinger. Skulle det oppstå dårlig stemning, eller du synes det blir ubehagelig så bare forlater du stedet. Det finnes som oftest mer enn nok av butikker å gå i.

De to aller viktigste faktorene når det gjelder pruting

Baardseth understreker at riktig kroppsspråk er essensielt.

– Det er kanskje det aller viktigste! Det gjør det dessuten morsommere å forhandle om pris. Man må tørre å være avslappet, sette seg ned og ta en kopp og kanskje late som du egentlig ikke er så interessert. Samtidig kan alle gutta disse triksene, så det handler mer om å få en hyggelig tone mellom selger og kjøper. Da får du ofte en god pris.

Den andre viktige faktoren er tid.

– Dette er en betydelig faktor. Man skal ikke sløse bort andres tid når du egentlig ikke vil ha en vare. Jeg har sett folk som bare pruter fordi de synes det er fryktelig morsomt. Det er å kaste bort andres tid. Det gjør du ikke hjemme og det skal du heller ikke gjøre når du er borte.

Her en liten pruteliste du kan ta med deg på ferie:

  • Vær hyggelig og henvend deg til selger med et smil om munnen
  • Tenk gjennom hvor mye du er villig til å gi for varen du har lyst på.
  • Be selgeren komme med et tilbud på det du skal kjøpe.
  • Spør deretter om det er det beste de kan gi.
  • Kom med et mot tilbud, gjerne lavere enn det du egentlig er villig til å gi.
  • Vær tålmodig. Hvis du ikke får prisen du ønsker på første forsøk bør du sjekke ut andre steder. På den måten kan du sammenligne hvor du kan få den beste prisen.
  • Visste du at pruting faktisk er en av de eldste skikkene som finnes