Råd til deg som skal kjøpe bolig

Å kjøpe bolig er en stor begivenhet, og det er mange ting å tenke på. Aller først bør du finne ut av hvor mye du kan låne. Søk derfor om et finansieringsbevis. Du vet nå hvor langt du kan gå i en budrunde, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet du må ha, og hvor mye lånet vil koste. Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder og kan fornyes etter det.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 15. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Det er ikke bare økonomien du bør tenke på, du bør også reflektere over hva som er viktig for deg med boligen. Det er mange boliger til salgs og det er greit å luke ut de som oppfyller dine kriterier. Skriv derfor en liste over det som betyr mye for deg. Tenk over om du skal bo i denne boligen i lenger tid. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år? Det koster å kjøpe og selge så det er lurt å tenke litt fremover. Hvis dere planlegger barn bør du sjekke at boligen ligger i et barnevennlig område og at det ikke er mange trapper, uten heis. Når du er på visning er det viktig å sjekke boligen grundig. Les salgsoppgave, takst og egenerklæringen med lupe. Ikke vær redd for å stille spørsmål. Sjekk bad, kjøkken, vinduer og elektrisk anlegg nøye. Det kan kanskje være lurt å ta med seg en på visning som har litt peiling.

Budrunden
Sett deg en øvre grense for hvor mye du er villig til å gi før du begynner å by. Husk at oppussing koster, mer enn du ofte tror. Ikke glem at omkostninger og eventuell fellesgjeld kommer på toppen. Hold deg kald. Ikke by hvis du ikke er 100 prosent sikker på at du vil bo der. Hvis magefølelsen gir det minste hint om at dette kanskje er feil bolig for deg, lytt til den! En bolig er en stor investering og noe du skal leve lenge med.

Ifølge nye regler fra 1.1.2014 skal alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig. De ulike eiendomsmeglerene tilbyr nå elektroniske løsninger for budgivning på sine boligprospekter. Alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, med MMS eller scannet inn på e-post. PS! Ikke vis finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe banken for bekreftelse på finansiering. Du vil ikke at megler skal vite hvor mye du har å gå på.

Det er greit å begynne budrunden litt lavere enn maksbeløpet ditt, så du har noe å høyne med. Første bud skal alltid stå til kl 12:00 dagen etter visning, deretter kan fristene bli kortere og kortere. Det kan være nervepirrende, så husk maksgrensen din!

Og by på en bolig av gangen, husk et bud er juridisk bindende.

Lykke til med boligjakten 🙂