Rentene skal snart opp – dette bør boligeiere tenke på

DNB Markets ser flere årsaker til at boliglånsrentene skal opp fra høsten av. Har du boliglån, er det smart å forberede deg allerede nå, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

VÆR I FORKANT: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets og forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl kommer med råd til deg som vil forberede økonomien din på renteheving. Foto: Pernille S. Borchgrevink
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 08. mai. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg tror vi må belage oss på høyere boliglånsrenter fra september, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets, og peker på flere grunner.

I forrige uke valgte Norges Bank å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent – helt som ventet. Haugland tror sentralbanken vil vente med å øke til september.

– Normalt vil oppgang i styringsrenten føre til at bankene følger etter og hever sine renter, slik at boliglånsrentene øker. Men selv om Norges Bank skulle velge ikke å heve i september, kan det kan likevel skje at bankene bestemmer seg for å heve boliglånsrentene, sier sjeføkonomen.

Begynn å venne forbruket ditt til en høyere rente ved å betale mer ned på lånet

Dette henger sammen med internasjonale forhold som «smitter» over i den norske økonomien.

Bankenes og bedriftenes renter har allerede begynt å stige som følge av at pengemarkedsrenten har steget – uten påvirkning fra norske renter eller andre forhold i Norge. Både DNB Markets og Norges Bank mener forholdene vil dempe seg, slik at pengemarkedsrenten kommer ned igjen i løpet av den nærmeste tiden.

– Skjer ikke det, kan Norges Bank komme til å utsette sin renteheving. Men da kan bankene likevel bestemme seg for å øke boliglånsrentene, for eksempel i september, forklarer Haugland.

Slik forbereder du deg

START NÅ: Det er ikke for tidlig å forberede økonomien på rentehevingen som er i gjerde, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Ellen Dokk Holm

Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB kan du allerede nå begynne å forberede deg på høyere boliglånsrenter.

Hun anbefaler «å lage» din egen fastrente, det vil si å øke nedbetalingen på boliglånet ditt med noen prosentpoeng, til en litt høyere rente enn du betaler i dag.

Er du kunde i DNB, kan du enkelt få oversikt over forbruket ditt i Min økonomi i nettbanken.

– Allerede nå kan du begynne å venne forbruket ditt til en høyere rente ved å betale mer ned på lånet. Når renten etter hvert går opp, slipper du store omveltninger i økonomien din, råder Sandmæl.

Det har flere fordeler, understreker hun.

Plutselig kan renten stige kraftig

Selv om økonomien går rundt, vil mange ha mulighet til å betale mer ned på lånet gjennom å krympe forbruket.

– Så å gå gjennom økonomien vil være lønnsomt, sier forbrukerøkonomen.

– Samtidig som du får betalt mer ned på lånet ditt, kan det også være en god anledning til å gå gjennom økonomien og se hvor og hvordan du kan kutte. Med andre ord: du får tatt en stresstest eller vårrengjøring av økonomien din, forklarer Sandmæl.

Les mer: Husholdningenes gjeldsvekst øker – hva tåler økonomien din?

Vurdere et fastrentelån

Dersom du føler at økonomien din ikke vil tåle at renten øker, kan det være lurt å vurdere et fastrentelån, forklarer Haugland.

Renten i fastrentelån er høyere enn renten for flytende lån. Å binde renten vil dermed først og fremst fungere som en forsikring mot uflaks for deg selv.

– Selv om vårt anslag er at renteoppgangen blir ganske beskjeden, er det absolutt usikkerhet omkring renteomslaget – plutselig kan renten stige kraftig. Tåler du ikke dette, bør du vurdere å sikre deg mot en slik renteoppgang gjennom å binde renten, sier sjeføkonomen.

Hun tror imidlertid den planlagte renteoppgangen vil være beskjeden, og at styringsrenten når en rentetopp på 1,75 prosent i 2020.

– Det er et beskjedent nivå, men likevel mange ganger høyere enn dagens nivå, sier Haugland.

Les også: Fortsatt «billig» å forsikre seg mot høyere boliglånsrenter

Kvitt deg med gjeld

Gjelden til norske husholdninger er svært høy, både sett i et historisk perspektiv og i forhold til gjelden i andre land.

Ved utgangen av mars var husholdningenes totale innenlandske gjeld på 3309 milliarder kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Høy gjeld i husholdningene bidrar ikke bare til å gjøre den enkelte mer sårbar, samfunnet som helhet blir også svekket.

– Gjelden gjør oss dårligere rustet til å møte motgang, eksempelvis i form av høyere renter eller økt arbeidsledighet. Derfor er det smart å kvitte seg med gjeld i perioder hvor du har mulighet til dette. Å betale mer ned på boliglånet er en populær spareform, som bidrar til å få en mer bærekraftig utvikling i norsk økonomi, mener Haugland.

Dropp ekstra lån

Det er særlig to faktorer du bør tenke over, før du eventuelt velger å ta opp mer i lån:

– Både at renten kan gå opp, og at inntekten din kan gå ned. Kanskje mister du jobben eller blir syk, sier Sandmæl.

Har du allerede en trang økonomi, er ikke tiden inne for å låne mer.

– Banken sier du skal tåle fem prosent renteøkning, men det er ut fra et gjennomsnittlig budsjett – ikke nødvendigvis ditt forbruk. Det er lurt ut å ta utgangspunkt i eget forbruk og regne ut hvor stor renteøkning du tåler, mener Sandmæl.

Mange som blir sykemeldte, ender opp med å få utbetalt 60 prosent av lønnen sin – eller mindre fra NAV. Derfor er det lurt å nedbetale lån, slik at du eventuelt tåler en slik reduksjon.

– Ellers risikerer du å måtte selge boligen din hvis du mister jobben. Det har jeg dessverre har sett flere eksempler på, sier Sandmæl.

Les også: Du forsikrer ikke det dyreste plagget du eier

Ny metode skal gjøre det enklere for bankene å måle klimarisiko

Norske dykkere fortsetter kampen mot plast i havet. Bidra du også!

Å betale ned ekstra på lånet er en populær sparemåte. Foto: NTB scanpix