Rik på naturopplevelser uten å blakke seg

Synes du friluftsutstyr er dyrt? Hans-Petter Frøhaug gir deg gode råd som både holder utgiftene nede og miljøansvaret oppe.

BARE Å KOMME SEG UT: Friluftsliv dreier seg ikke om å ha det dyreste og nyeste utstyret. Det handler om å være på tur og kose seg. Det er gratis å tenne et bål, en primus kan du fikse senere, sier naturguide Hans-Petter Frøhaug i Alta, som ofte er på tur med sønnen Herman. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 28. sep. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Friluftsliv dreier seg ikke om å ha det dyreste og nyeste utstyret. Det handler om å være på tur og kose seg. Det er gratis å tenne et bål, en primus kan du fikse senere!

Klokken er 08:00, og det er langt på dag for tobarnsfaren og hundeieren Hans-Petter Frøhaug. 31-åringen flyttet fra Oslo til Alta på grunn av friluftslivet. Og han er MYE ute på tur. Både privat og i jobben som arktisk naturguide for Nord Ekspedisjon.

Slik vil foreldrene til Elias (3) sikre fremtiden hans

Du kommer langt med en vindtett jakke, gode sko og en ryggsekk

Tenk før du kjøper

– Skal du plutselig begynne med helårs-friluftsliv, så hverken bør eller trenger du å kjøpe alt på én gang. Det kan føre til feilinvesteringer. Det er heller ikke sikkert du trenger alt du tror. Du kommer langt med en vindtett jakke, gode sko og en ryggsekk.

Hans-Petter Frøhaug underviser også ved friluftslinja på Universitetet i Alta. Han er opptatt å lære fra seg naturvett, og at det kan gjøres samtidig som pengeboka har det godt. Her er hans beste råd til innkjøp og vedlikehold.

– Før du kjøper noe som helst, finn ut behovet ditt og sjekk brukeranmeldelser. Så kan du lete etter tilbud på nett, og unngå å falle for tilbudsfristelser på noe du kanskje ikke trenger. Jeg bruker alltid lang tid før hvert kjøp.

På sommeren blir du dermed svett og våt fra innsiden, og deretter kald

REPARER, IKKE KAST: Hans-Petter Frøhaug er arktisk naturguide i Alta, så jobbantrekket er ikke akkurat dress. Selv om klærne blir slitt, blir de reparert så langt det går. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Hvor mye bør du gi i lommepenger og hva slags forsikring trenger barnet ditt? Sjekk ut «Barn fra A til Å»

Moren mener han kunne valgt riktig farge på tråden

Det er mange årstider i Norge, så Hans-Petter Frøhaug anbefaler at klærne bør kunne brukes mest mulig gjennom året.

– Det er ikke et stort poeng med en gedigen boblejakke som du bare får brukt noen måneder. Mange som har disse jakkene, har også ankelsokker og er uten lue. Da er varmetapet gedigent uansett.

Tenk flerlagsprinsippet. Gå for en vindtett jakke og en turbukse, og kjør lag på lag-prinsippet.

Jeg forsøker å reparere alt av klær. Det er turutstyr vi snakker om, ikke en dress. Så hvem bryr seg om det er sydd og lappet?

– Invester i ullplagg, en fleece og en vindtett ytterjakke. Disse plaggene kan du også bruke hver for seg.

Går du for en klassisk turbukse som for eksempel Fjällräven, koster den litt – men det skal litt til å slite den helt ut dersom du er en normal turgåer.

– Jeg forsøker å reparere alt av klær. Det er turutstyr vi snakker om, ikke en dress. Så hvem bryr seg om det er sydd og lappet? Ikke jeg, i alle fall. Jeg får høre fra mora mi at jeg kunne valgt en tråd som er lik fargen på buksen, men det plager ikke meg, sier han og ler.

Foreldre bruker over 10.000 kroner i året på barnas fritidsaktiviteter

BRUK TID PÅ KJØPET: Skal du plutselig begynne med helårsfriluftsutstyr, så hverken bør eller trenger du å kjøpe alt på én gang. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Bruk voks på klær

Hans-Petter Frøhaug vokser gjerne helårs-turbuksa to ganger i året. Det gjør at den blir litt stivere, vindtett og vannavvisende. Dermed tørker den fort etter regnskyll. Den samme buksa er også godt slitt i skrittet, men den syes på fjerde året. Den har også fått ekstra forsterkning på kneet.

– Buksa vil puste mindre, men den er veldig slitesterk. Det skal mye til for å få en rift i den. Jeg har også puttet inn en padding på knærne. Det er mer komfortabelt når du padler og tenner bål.

Mange gjør en stor tabbe og bruker klærne feil

Mange gjør en stor tabbe og bruker klærne feil. Mange går i skallbekledning hele året fordi det er moderne. Den eneste årstiden Hans-Petter føler at skallbekledning er optimalt, er på høsten i reng og sur vind.

– En skalljakke holder ute fuktighet og vind. Men jakken slipper ikke ut så mye fuktighet ut, og har dårlige pusteegenskaper. På sommeren blir du dermed svett og våt fra innsiden, og deretter kald. På vinteren skjer det samme. Når du er i aktivitet så produserer du fuktighet, som blir værende på innsiden av jakken. Du risikerer å få et islag på innsiden av jakken. Så hvis en ikke skjønner hvordan skalljakken fungerer, er det lett å bruke den feil.

GET YOUR WAX ON: Invester i voks og skosmurning, så varer klær og utstyr lenge. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Legg litt penger i det, og gå for lær og skinn

Hvilke sko skal du kjøpe? Det spørs hva du skal bruke dem til. Fjellstøvler er fint når det blir kaldt, vått og rått og du går utenfor stier. Har du tung sekk, trenger du også støtte på anklene. Legg litt penger i det, og gå for lær og skinn.

Ta på lærsmurning, slik at de ikke tørker inn
Hans-Petter Frøhaug børster alltid fjellskoene etter bruk, og gir dem en omgang med lærsmurning. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

– De fleste klarer seg lenge med en grov og litt høy joggesko, altså en blanding mellom joggesko og fjellsko. Da kan du gå i steinurer uten at det blir slitsomt. Ta vare på skoene og børst dem alltid etter bruk. Ta på lærsmurning, slik at de ikke tørker inn. Det forlenger levetiden på fjellskoene. Mine er like fine etter fire år, og de er mye brukt.

Når billig blir dyrt

Det er mange basiller å bli bitt av, og her kan billige kjøp fort bli dyre.

– En venn av meg kjøpte en kajakk på salg. Det var feil type for ham, så han endte med å kjøpe en som var mye dyrere. Moralen er å teste dette mer ut. Dreier det seg om kajakk, bli med i en klubb. Her i Alta har vi for eksempel et naust fylt med ulike typer og modeller. Da finner du både ut hva du liker, og ikke minst om kajakk er noe for deg i det hele tatt.

Never trust a guide with shiny gear!

Selv brukte han ett år på å finne rett type og om hobbyen var verdt å investere 30.000. Svaret ble ja. Den er på vannet nesten hver uke i sesong, så han får mye igjen for pengene.

– Det er samme prinsipp med for eksempel toppturer og randonee. En full pakke inkludert skredutstyr koster fort fra 20.000. Bli med i en klubb, og lån utstyr av dem eller venner. Finn ut dette virkelig er noe du vil.

Unngå impulskjøp – og husk å ta med gaffa!

Hans-Petter Frøhaug har en vanlig sparekonto og BSU i DNB, men ingen jubalongkonto. Så utstyret til friluftsgledene må tas fra lønnskontoen. Dermed er det viktig å unngå feilkjøp og impulshandling. Det får han ved å undersøke hva han egentlig trenger, slik at han er klar når tilbudet dukker opp.

– Jeg var nylig ute etter et oppblåsbart liggeunderlag, da det er mest praktisk å ha med i kajakken. Da måtte jeg finne ut hvor stort og bredt det skulle være, og jeg sjekket også anmeldelser på nett. Slike underlag kan koste mye. Jeg fant et veldig bra til under 1000 kroner, som passet min bruk.

Da skaper du også luft og rom fra bakken, samt at du unngår skader

Er du på tur med et oppblåsbart underlag, anbefaler han å også ha med et vanlig underlag. Det er kjipt hvis det går hull på det oppblåsbare, som det lett kan gjøre dersom det er kvister og skarpe steiner på bakken.

– På vinteren ved overnatting i lavvo bruker jeg bjørkeris underst, så et underlag som for eksempel reinskinn og avslutter med det oppblåsbare. Da skaper du også luft og rom fra bakken, samt at du unngår skader. Ha også med reparasjonsutstyr. Du kommer langt med gaffateip.

HANDY: Hans-Petter Frøhaug har orden i sy- og skisakene. Stålkanten på skiene har han reparert selv, og han er klar til sesongen starter. Kanskje allerede i november. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Flaske i sovepose-trikset

Når vi er inne på overnatting ute, er det lett å fryse. En trenger likevel ikke den dyreste soveposen for å holde seg varm.

– Varmetapet er ned mot bakken, så bruk heller litt ekstra på liggeunderlaget. En annen god investering er en vannflaske. Dropp brusflasken mange bruker. Kjøp for eksempel en Nalgene-flaske. Fyll den med kokende vann, skru godt igjen og legg i soveposen. Da blir posen god og varm.

Det siste du trenger for å komme deg ut, er en ryggsekk.

Ikke kjøp for liten, ikke kjøp for stor – så kan det være du klarer deg med én sekk til de aller fleste typer turer

– En dyr ryggsekk kan være bedre for ryggen. Når det kommer til kvalitet på stoff og glidelås, har ikke det like mye å si. Det spørs igjen hva du skal. Ikke kjøp for liten, ikke kjøp for stor – så kan det være du klarer deg med én sekk til de aller fleste typer turer.

Bærekraftig hos Bergans

Klær og utstyr kan du få tak i mange steder. Bli med i en klubb, der du kan teste utstyret før du kjøper det. Gå på Facebooks mange kjøp- og salgssider. Ha byttekveld med venner, se etter lokale turistforeningers arrangement der du kan både få og kjøpe billig utstyr.

Utstyrsprodusenten Bergans har salg av brukte klær fra flaggskipbutikken i Oslo. Herfra leier de også ut telt, skitøy, skallbekledning og ryggsekker. De har også gode råd om vedlikehold, så du har plaggene lenge. For å ta godt vare på plaggene dine, har det norske turutstyrmerket noen råd:

  • Når plagget ikke er i bruk, steng alle glidelåser og heng det bort. Dun bør ikke komprimeres når det lagres. Henger det fritt, bevares dunspensten og de gode egenskapene bedre.
  • Før vask, vurder om plagget ditt trenger vask eller om det holder å fjerne flekker eller bare lufte det. Særlig ull har godt av å bli luftet i stedet for vasket hvis det kun er for å fjerne lukt. Vask kun fulle maskiner, så sparer du både penger, vaskemiddel og miljøet.

Forsvarlig pris hos Forsvaret

En av de klassiske butikkene må heller ikke glemmes.

– Jeg handler av og til hos Forsvarets overskuddslager på nett. Det siste kjøpet var en mellomlagsbukse, den kjente Annabuksen, for bare 60 kroner. Den er for varm til å gå med, men perfekt da jeg hadde bjørnevakt på Svalbard og skulle stå stille lenge.

Hans-Petter Frøhaug har system i sysakene og har allerede alt klart til skisesongen, som i Finnmark kan starte i november. Stålkanten på skiene er limt, skibuksen er impregnert og nok en gang lappet. Fjällräven-buksa er vokset, lappet og sydd. Han lever nemlig opp til etter et klassisk sitat blant naturguider.

– Never trust a guide with shiny gear!

En sotet kaffekjele er et fint syn, men kaffen blir fortere ferdig dersom den er ren. Hans-Petter Frøhaug pusser sin med stålull. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Foto: Alf Ove Hansen