Så kort tid bruker vi på visning

Til tross for at boligkjøp er den største investeringen vi gjør i livet vårt, bruker flere mer tid i prøverommet i klesbutikken, enn på visning.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 15. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

For ferske tall fra DNB Eiendomspuls viser at 29 prosent av oss bruker under en halvtime på visninger som fører til at vi leger inn bud. Det er ikke stort mer enn vi bruker hvis vi skal handle inn en bukse og en genser i en klesforretning.

– Jeg opplever til stadighet at folk har dårlig tid på visning. Med det tempoet markedet holder i Oslo, er det slik at folk ser seg nødt til å gå på mange visninger i håp om å få kjøpt seg en leilighet. Og da blir det mindre tid per bolig. Totalt sett er det for få boliger i hovedstaden, og det har noe av skylden, sier eiendomsmegler i DNB Eiendom, André Øren.

I de største byene i Norge er boligmarkedet nå hett som følge av lave renter og lavt utbud av brukte boliger. I Oslo gikk åtte av ti boliger under 70 kvadratmeter over takst i februar. Øren tror at dette har innvirkning på hvor lang tid potensielle kjøpere bruker på visningen.

– At folk bruker lite tid på visningen sier mye om markedet. Det er nok rett og slett en konsekvens av at markedet er hett, sier han.

– I tillegg har vi et lovverk i Norge som stiller omfattende krav til dokumentasjon ved formidling av boliger, og noen bruker nok kortere tid på visning i tro om at de finner svar på sine spørsmål og salgsoppgaven og andre kilder, sier Øren.

Megleren mener at følelsen av trygghet er det viktigste i salg- og kjøpsprosessen.

– Det som formidles av oss som meglere har som formål å styrke denne trygghetsfølelsen. Der har vi et ansvar, sier han.

Lurer du på hva du bør sjekke på visning? Her er en huskeliste:

Sjekk boligens energiforbruk:
Alle som skal selge eller leie ut bolig, må energimerke boligen og få en energiattest. Der vil det også være merknader om hva som trengs av utbedringer. Det du bør sjekke ut selv, er om boligen for eksempel trenger etterisolering eller utskifting av vinduer. Det kan i så fall bli dyrt.

Sjekk det elektriske anlegget:
Ta en titt inn i sikringsskapet. Be eier om å legge fram dokumentasjon på at det elektriske er kontrollert. Når ble det skiftet eller utbedret sist? Er jobben utført av godkjent elektriker? Be eier om å legge fram dokumentasjon på at det elektriske er kontrollert.

Sjekk nye som gamle bad like nøye:
Det skal ikke lukte mugg eller være fuktig. For det er tegn på at det kan finnes eller oppstå råte og sopp. Mange opplever overraskende innhugg i lommeboken fordi badet må oppgraderes. Er badet pusset opp av fagfolk? Still spørsmål om membran og om det finnes papirer på arbeidet som er gjort. Les nøye all informasjon som er gitt.

Sjekk alder og tilstand på røranlegget:
Må røranlegg eller varmtvannstank skiftes? Hvor stor er varmtvannstanken? Holder den til ditt forbruk?

Sjekk drenering og fuktsikring:
Er det tegn på fukt, eller lukter det mugg i kjelleren? Stikk også nesa inn i kjellerboden. Det skal ikke lukte mugg eller være fuktig. For det er tegn på råte og sopp.

Sjekk yttervegger, tak og utvendig areal:
Hvor gammel er kledning, overflatebehandling og taktekking? Venter det noen store jobber du bør legge inn i budsjettet ditt? Be om dokumentasjon.

Sjekk balkong/terrasse:
Vann må kunne renne av, beslag og nedløp må være solide. Hvis det nylig har regnet, bør du se etter vannansamlinger.


Sjekk loftet:
Er det sopp/mugg på undertak, skorstein, vindu, vegger eller gulv?
Sjekk om boligen har god ventilasjon og om det er foretatt radonmåling:
Har det eventuelt blitt gjort utbedringer? Dersom hele eller deler av boligen er planlagt for utleie, husk at det da er pliktig å foreta radonmåling. Dette gjelder altså bare for utleieboliger.

Sjekk TV/bredbånd:
Hvilken avtale finnes for kabel-TV og tilgang til Internett? Ta en telefon til en lokal nettilbyder og hør om området er regulert for bredbånd.

Sjekk fellesutgifter:
Borettslag har ofte mye fellesarealer. Vaskerom, søppelcontainer, parkeringsplasser, hagearealer, bakgårder, kabel-TV. Hva finnes her? Har borettslaget byttet tak, bygget balkonger, nye vinduer, porttelefon, branndører osv.? Er store felleskostnader nær forestående? Slikt vil i så fall ofte føre til økning i fellesgjeld og husleie. Også renter og avdrag på fellesgjeld inngår i fellesutgiftene. Rentene gir deg fradrag i inntekten.

Sjekk hvordan det er med skole og barnehage:
Er det en god skole i nærheten? Eller mulig å få barnehageplass i nærheten?

Sjekk hjertet:
Sier det ja, er du langt på vei.

Flere tips om salgs- og kjøpsprosessen får du på Boligreisen.