Så mye skal vi bruke på årets julefeiring

I snitt skal vi bruke rundt 11.100 kroner hver på jula, noen hundrelapper mindre enn i fjor. Over halvparten av utgiftene går til gaver.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 01. nov. 2017
Artikkelen er flere år gammel

Julebrusen og pepperkakene har inntatt butikkene, og julen nærmer seg med stormskritt.

Til sammen planlegger voksne nordmenn å bruke nesten 46 milliarder kroner på julefeiringen, i snitt skal de bruke 11.097 kroner hver, viser en undersøkelse fra Respons Analyse for DNB.

– Den galopperende veksten i juleforbruket er over. Juleshoppingen toppet seg i 2011, og har siden den gang moderert seg, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Dette brukte vi på jula i fjor.

 

Kutter i gavehaugen

Det største kuttet siden 2011 har vært på gavefronten. For seks år siden skulle vi bruke over 7.000 kroner hver i snitt på julegaver, i år er planen å bruke 5.700 kroner.

Tomme ønskelister

– Den økonomiske veksten har vært god så derfor skulle man tro at julehandelen gikk opp i stedet for ned. Men, jeg tror at nettopp fordi folk har fått bedre råd så kjøper mange det de har lyst på når de trenger det. Det fører til at det står lite eller vet ikke på ønskelisten til julenissen.

– Så hva gir man folk som har det de trenger? Flere donerer bort penger til et godt formål, gir opplevelser eller tjenester eller gir noe hjemmelaget.

-Jeg tror nok mange har rett og slett gått litt lei av store gavehauger.

Sjekk hva du brukte i fjor

Vet du hvor mye du brukte på jula i fjor? Med noen få tastetrykk i «Min økonomi», kan du finne svaret. Velg tidsperiode og sjekk hvor mye du brukte i desember i fjor, og hva pengene gikk til.

I min økonomi kan du også sette opp ett julebudsjett.

– Kun syv prosent setter opp julebudsjett. Dette fører til at flere av oss ender opp med å bruke mer enn vi hadde planlagt på julekosen. Bruk tiden nå til å sette opp et budsjett, og følg med i nettbanken underveis på pengebruken, råder Sandmæl.

Slik finner du roen

Halve juleforbruket er forbeholdt julegaver. Sandmæl anbefaler å starte allerede nå med planleggingen, for å unngå stress.

– Gjør derfor unna gavene nå. Skriv en liste med hvem du skal kjøpe til og hva. Avtal gjerne en maksgrense med de du har på listen.

Få gavelisten unnagjort

Sandmæl har også noen gode råd på lur til hvordan du kan gjøre gavehandelen billigere.

-Bruk prissammenligningstjenester slik at du får den beste prisen. Når du kan vise til at du får en bedre pris et annet sted vil som regel butikken du skal handle i matche prisen. Det har aldri vært enklere å prute. Mange butikker har prisgaranti, så de legger faktisk opp til at du skal få best mulig pris, sier hun.

Får du unnagjort gavene nå får du mer tid til de tingene som får deg i skikkelig julestemning, avslutter forbrukerøkonomen.