Så mye sparer du på å kutte ut snus og røyk

Det blir lite sus og dus med røyk og snus. En snusboks om dagen koster deg nemlig 34.216 kroner i året og en 20-pakning med røyk per dag vil koste deg 45.136 i løpet av et år.

KOSTER MER ENN DU TROR: – Mange unge tenker ikke over hva de bruker penger på, eller konsekvensen av forbruket. En snusboks her og der virker kanskje ufarlig, men det kan skade både lommeboka og helsen. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 18. jul 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Hvis du synes det er verdt å bruke flere tusenlapper på snus eller røyk så må du tenke over at det går utover en annen post i budsjettet. Det er jo litt trist hvis man ikke får råd til drømmeferien fordi man har brukt opp pengene på røyk og snus, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Stadig færre som røyker, men …

Det er gode nyheter for samfunnshelsen at stadig færre røyker, og at rekrutteringen er svært liten. Statistisk sentralbyrå melder at: «1 av 10 nordmenn røyker daglig, og det er de eldre som røyker mest. Det er stadig færre som røyker i de fleste aldersgrupper, men det går et skille mellom dem over og under 45 år. Om lag 15 prosent av dem i alderen 45-74 år røyker daglig, mens tilsvarende andel er rundt 8 prosent for dem under 45 år. Samtidig er det svært få i aldersgruppen 16-24 år som røyker daglig.»

Samtidig melder SSB at det er stadig flere som snuser, og det i alle aldersgrupper. Og det er bruken hos de yngste, altså de mellom 16 og 34 år, som øker mest. Det er spesielt yngre kvinner som drar opp tallene.

Men menn snuser likevel mest, og da spesielt i de yngre aldersgruppene, sier SSB.

– Nesten 3 av 10 menn under 34 år snuser daglig, mens det er om lag 1 av 10 kvinner i samme aldersgruppe som snuser. Særlig blant menn i alderen 25-34 er det mange som snuser daglig, hele 32 prosent, forteller førstekonsulent Joachim Wettergreen i SSB.

«Kvinner snuser mindre enn menn, og det er også yngre kvinner som snuser mest. Blant kvinner over 34 år er det kun 2 prosent som snuser, mens det for dem mellom 16-34 år er 13 prosent som snuser daglig», melder SSB.

– Snus og røyk er en uvane som mange ikke tenker over hvor mye koster i løpet av et år. Her er det snakk om store summer som du kunne brukt på andre ting. Røyker man en 20-pakning om dagen bruker man svimlende 45.136 kroner på uvanen i året, sier Sandmæl.

Det er ikke bare daglig forbruk som svir i lommeboka. De såkalte fest-røykerne og snusere tar også sin del av regningen. Kjøper man regelmessig en 20-pakning med sigaretter hver lørdag koster det deg 6.448 kroner i året.

Last ned «Spare»: appen som gjør det enklere å nå målene dine

Generasjon Snus

Snus utgjorde fem prosent av det totale tobakksvolum i 1985, melder Forskning.no. Nå er dette tallet steget til rundt 40 prosent, men det totale forbruket av tobakk har blitt redusert med rundt 35 prosent.

Det er bra for folkehelsen, men dårlig for lommebøkene til alle som snuser.

– Mange unge tenker ikke over hva de bruker penger på, eller konsekvensen av forbruket. En snusboks her og der virker kanskje ufarlig, men det kan skade både lommeboka og helsen. Et overforbruk av sløsing kan i verste fall føre til betalingsproblemer allerede i ung alder. Mange nordmenn sliter med betalingsproblemer. I dag vokser unge opp i et forbrukersamfunn uten å få en innføring i fornuftig pengebruk.

Fem steg til full sparegris i 2018

Finn din motivasjon

28 prosent av oss sier de ikke har kontroll over mindre kjøp i kiosker og kafeer. Det er på poster som mat og småkjøp vi har størst sparepotensialet, mener Sandmæl.

– Litt her og der blir fort mye. Dert er det viktig å sette opp et budsjett med oversikt over utgiftene. På denne måten blir det lettere å finne ditt sparepotensial. Dropper man røyk og snus kan man spare flere tusenlapper i måneden. Jeg råder alle snusere og røykere til å regne på hvor mye de bruker og smake på om det er verdt det. Tenk på andre ting du og eventuelt familien fin kunne bruke pengene på i stedet, sier Sandmæl.

Kutter du ut den daglige snusboksen kan du spare over 30.000 kroner i året. Dette er penger som kan komme godt med på andre poster.

– Få oversikt over forbruket ditt og bruk sparemålet som motivasjon til å kutte ut røyken og snusingen. Kanskje det er en ny sofa, en tur til varmere strøk eller nedbetaling av dyr gjeld som plager nattesøvnen du heller skal bruke pengene på, sier hun.