Så mye sparer du på å sykle til jobben

Lar du bilen stå hjemme og heller tar pedalene fatt til jobben, kan du spare titusenvis av kroner i året.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. apr 2015
Artikkelen er flere år gammel

I dag gikk startskuddet for aksjonen «Sykle til jobben», der du blir oppfordret til å bruke egne hestekrefter for å komme deg til og dra arbeidsplassen. Det ble markert med en spinningtime utenfor Stortinget, dere flere kjente fjes tråkket flittig i en og en halv time. Underveis kunne publikum følge med på pulsen til deltakerne på en skjerm foran ergometersyklene.

SPINNING: Silje Sandmæl stilte opp på en god treningsøkt utenfor Stortinget.

– Å sykle er bra for både helsa, miljøet og for lommeboka, sier en overraskende lite tungpustet Silje Sandmæl etter en drøy halvtime på sykkelen.

Sandmæl er flankert av SV-politiker Heikki Holmås og programleder i P4, Michael Andreassen, som også har stilt opp under markeringen. Forbrukerøkonomen sier det er mye å spare på å velge bort bilen fem dager i uken.

PULS: Publikum kunne følge med på syklistenes puls underveis.

– Bor du tre kilometer fra jobben din koster det deg rundt 150 kroner å kjøre til og fra jobb. Sykler du sparer du pengene, og du får deg også en god treningsøkt. Dermed slipper du å betale for treningsstudioet også, sier Sandmæl.

Det betyr at du kan spare over 3.000 kroner i måneden ved å la bilen stå hjemme, eller 36.000 i året.

– Så kommer jo miljø- og helsegevinsten i tillegg, påpeker Sandmæl.

Ifølge Transportøkonomisk institutt vil sykefraværet gå ned med 15 prosent for personer som sykler til jobb sammenliknet med de som ikke gjør det. Faktisk tjener samfunnet 25 kroner per kilometer som bli syklet. Til sammenlikning påfører man samfunnet en kostnad på rundt seks kroner per kilometer i bil.