Slik får du det elefantasisk på safari: Syv råd for ferskinger

Det er flere safari-feller du kan gå i. Andy Higgs i The Grown-up Travel Company i Trondheim gir deg sine beste tips.

ELEFANTASTISK: Dette møtet ble på alle måter en stor opplevelse for familien Higgs. Du kommer ikke mye nærmere en elefant enn her i Chobe National Park i Botswana. Foto: Andy Higgs
Lesetid 10 min lesetid
Publisert 03. jan 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg ble hodestups forelsket i Afrika fra dag én. Først og fremst på grunn av menneskene og måten du blir tatt imot på. Afrika er langt fra et underutviklet land. De har skjønt det viktigste; å ta vare på hverandre. Vi i vesten lever i overutviklede land, der vi har gått for langt og fjernet oss mer fra hverandre.

Gratis haik i Sahara

Andy Higgs kan prate lenge om det store kontinentet med det like store hjertet. Han ble kjent med det første gang som 22-åring, da han i tre uker haiket gjennom Sahara på 1990-tallet. Land som Algerie, Mauretania, Senegal, Guinea, Liberia, Elfenbenskysten, Mali og Ghana ble krysset av på listen, sammen med ett kupp, noen borgerkriger og litt vel mange spennende opplevelser. Men er en 22 år og 1,90 på strømpelesten, skremmes en ikke av så mye.

The Grown-Up Travel Company

 

Hva: Reisebyrå med fokus på safari-reiser. Andre tematurer kommer senere.
Hvor: Basert i Trondheim, firmaet er registrert i både Norge og England.
Hvem: Andy Higgs er eier og daglig leder.
Trygghet: The Grown-up Travel Company er medlem av Protected Trust Services Ltd. i England. PTS administrerer en sperret og sikker konto, og tar imot betalinger fra kundene i tråd med både EUs, norske og engelske lover om pakketurer. Leverandørene er betalt direkte av PTS, og The Grown-up Travel Company får ikke tilgang til innbetalt pengene før turen er gjennomført. Pengene dine er til enhver tid trygge, og systemet er anerkjent og godkjent av Reisegarantifondet i Norge.
Hjemmeside Facebook Instagram

Frem til i dag har jeg aldri opplevd større gjestfrihet

– Den varme velkomsten er det som sitter mest igjen. I Sahara ventet jeg aldri mer enn 30 minutter før neste haik. Flere familier stappet meg inn i bilene sine, ville ikke høre snakk om betaling og noen ga meg soverommet sitt. Frem til i dag har jeg aldri opplevd større gjestfrihet.

OKAVANGO: Andy Higgs er ofte på reise, og mer skal det bli nå som han starter safari-reisebyrå med base i Trondheim. – Bildet er fra Okavangodeltaet i Botswana, der det å overnatte i telt er et must. Vanligvis bør en bo på en lodge, men ikke her, sier Andy Higgs. Foto: privat

På en strand kom hun og ni andre norske jenter gående

Han er født i Belgia, men oppvokst i England med en far som jobbet som ingeniør for postvesener i England og Nato. Det har tatt han til mange spesielle steder.

– I 1976 feiret jeg jul i Libya. Faren min installerte telefonsystemer for Gadaffi, sier Andy og ler godt.

Andy og kameraten trodde nesten de så en luftspeiling

Mens han var i Afrika, startet han en liten bedrift i Ghana. Her møtte han også det som senere skulle bli hans kone: Marianne fra Trondheim, nesten som en sang av Cohen. På en strand kom nemlig hun og ni andre norske jenter gående, og Andy og kameraten trodde nesten de så en luftspeiling.

– Vi holdt kontakten først via brev, så e-post. Ja, dette var på 1990-tallet. Det endte med at jeg flyttet til Norge, og for å gjøre en lang historie kort har vi vært sammen siden da og har en datter sammen.

STRANDLIV: Safari kan kombineres med bølgeskvulp. Afrika har noe av verdens fineste strender, som Diani Beach i Kenya. Foto: Andy Higgs

Hørt om landet eSwatini?

Etter mange år med et utrolig liv, var det nå et like stort eventyr for Andy å ha et A4-liv med fast jobb, kone og barn. Han lærte seg raskt norsk. Først på norskkurs, deretter i jobben på Peppes, og senere startet han opp for seg selv som oversetter for store byråer. Etter hvert kom også reisebloggen Grown-up Travel Guide på nett, med reiseråd til hele verden. Mange hadde nemlig i flere år spurt om reiseråd både til Afrika og hjemlandet England.

Luksus er å legge seg til løvebrøl, men har du aircon hører du jo ingenting!

– Jeg tjente litt penger på bloggen, og reiste rundt på de store reiselivsmessene som årlig er i London og Berlin. På sistnevnte møtte jeg spennende reiseoperatører fra Afrika. De mente jeg ville være perfekt til å formidle reiser for dem.

Etter å ha vært invitert på turer med Imvelo Safari Lodges til Zimbabwe og til Botswana med Sunway Safaris ble han overbevist om at dette var veien. Men han ville satse mer selv. Det ble derfor mange research-turer til Sør-Afrika, eSwatini (tidligere Swaziland), Kenya, Malawi, Zambia og tilbake til Botswana og Zimbabwe for å knytte kontakter.

UT AV BILEN: En lærer utrolig mye fra lokale eksperter. Her er det to masaier som tar Andy Higgs med på en vandre-safari i Lewa Wildlife Conservancy. Å gå gir er en helt annen opplevelse enn å kjøre, og er noe som bør stå på en safariliste. Foto: privat

En safari vil endre liv

– Jeg ble gira på å få folk til å skjønne at de må ned hit. Mine safarier blir ikke som en vanlig ferie. Turene du tar, endrer manges liv. For alle jeg jobber med, gir tilbake til lokalsamfunnet og bidrar til dyrevelferd. Innstillingen til folket i Afrika kunnet vi har lært mye av. I Zimbabwe hørte jeg aldri at noe var et problem, men «We’ll make a plan».

Etter flere år med planlegging, ser nå The Grown-up Travel Company dagens lys i desember. Kundene skal kjøpe flybillettene selv og Andy setter så sammen programmet etter ønske. Det er her all hans og samarbeidspartnernes erfaring kommer til nytte. Du får også 20-minutters gratis Skype-samtale med ham, samt at det blir en bli kjent-reisekveld før avreise i Trondheim og de andre byene etter behov.

Nordmenn kan utgjøre en stor forskjell når de velger slike spennende ferier foran en vanlig sydentur

– På slike treff kan du spørre om alt fra transport til helse. Jeg samarbeider med Reisevaksiner Trondheim, og skal få med flere leverandør fra bagasje og klær til fotoutstyr. Jeg skal også invitere kjente aktører fra Afrika, for å gi foredrag og forklare hvordan nordmenn kan utgjøre en stor forskjell når de velger slike spennende ferier foran en vanlig sydentur.

LODGE-LIV: Det er en under hvordan de klarer å servere så mye god mat ut i bushen. For mange er måltidene med nye venner et høydepunkt på turen. Foto: Andy Higgs

– Jeg har aldri møtt noen som ikke ville tilbake!

Sunway Safaris med sine 25 års erfaring blir er en av samarbeidspartnerne. Det er også DNB.

– Jeg har bygget opp et stort nettverk i Afrika, og er blitt en kjent ansikt på reiselivsmessene der over flere år. Jeg vil aldri anbefale turer jeg ikke selv har vært med på, eller samarbeidspartnere som jeg ikke kjenne personlig. Jeg ser frem til å vokse sammen med DNB. Det er en trygghet i å ha en stor bank i ryggen for en gründer i startfasen.
Han vil også selv være med på mange av turene, og lover at opplevelsen blir unik og gir minner for livet. Han har allerede hjulpet flere norske kunder med sine første Afrika-reiser, og tilbakemeldingene har nærmest vært overveldende.

Afrika er langt mer enn løve, elefant, neshorn, bøffel og leopard

– Man kan reise alene, som par, som familie eller en vennegjeng. På en skreddersydd tur, eller en del av en gruppe på bestemte ruter med faste avganger. For de virkelige eventyrlystne, litt mer erfarne Afrikakjennere, kan jeg til og med sette opp en blåtur der alt komme som en overraskelse. Alt er mulig; «we’ll make a plan!»
Det er mange som sier at en safari i Afrika er en «once in a lifetime-experience». Til det har Andy Higgs bare én ting å si:

– Jeg har aldri møtt noen som ikke ville tilbake!

IMPALA: En flott impala og to kan sees i små og store flokker på savannene i Kenya, Tanzania, Mosambik, Namibia, Botswana, Zambia, sør i Angola, nordøst i Sør-Afrika og Uganda. Denne flokken ble fotografert i Moremi Game Reserve i Botswana. Foto: Andy Higgs

Hvordan få en unik tur og mye for pengene? Her er Andys sju råd:

Hva vil du oppleve?

Mange snakker om The Big Five. Selv bruker jeg ikke dette begrepet, da det stammer fra troféjakt-tiden og viser til de fem farligste dyrene. Afrika er langt mer enn løve, elefant, neshorn, bøffel og leopard. På den listen står for eksempel ikke de kule giraffene, krokodiller, flodhester eller gorillaer i Uganda og Rwanda. Er du fuglekikker, er det mye å velge mellom. I Uganda finnes det for eksempel over 1000 ulike fuglearter.

LION AROUND: Dette er et av barnebarna til Cecil, løven som bli drept i Zimbabwe og havnet på fremsiden av verdens aviser. Denne karen koser seg i solnedgangen ved Bomani Tented Lodge i Zimbabwe. Foto: Andy Higgs

Når kan du reise?

Er det et spesielt dyr du vil se, kan det påvirke når på året du skal dra og til hvilket land. Uansett tid på året, vil det alltid være et sted i Afrika som passer. Januar er en god måned i mange land, og en fantastisk måned å dra bort fra Norge. Selv om det er regnsesong i et land, betyr det ikke at det ikke kan være fint. Tvert imot faktisk. Tenk over hvilken opplevelse du ønsker.

Vil du oppleve migrasjonen av gnuer i Serengeti i Tanzania i juli og august, må du være forberedt på at du ikke vil være alene

Vil du oppleve migrasjonen av gnuer i Serengeti i Tanzania i juli og august, må du være forberedt på at du ikke vil være alene. Du må veie det opp mot det du skal se. For eksempel Kenya er jo et stort land, og mye mer enn bare Masai Mara. Jeg har vært i Lewa Wilderness og El Karama Eco Lodge to ganger, og har hatt noen av mine beste dyreopplevelser nesten uten å se andre biler. Tenk igjennom hva en vil ha, altså punkt 1.

KANO: For Andy Higgs var det en uforglemmelig opplevelse å bli transportert med en mokoro, lokal kano, til et øy i Okavangodeltaet i Botswana. Der tilbrakte han to netter i telt med lokalbefolkningen. Okavangodeltaet er verdens største innlandsdelta, og dekker et areal på ca. 20 000 km². Foto: Andy Higgs

Planlegg en safari i god tid

Mange safarilodger er intime og små. Dermed er det viktig å bestille tidlig om du vil ha et spesielt sted. Jo større familie, jo tidligere. Alt kan gå, selvsagt, men helst minst 3 måneder før.

GRATIS: Det er ofte det som er gratis, som gir de største luksusopplevelsene. Som å dele historier rundt et bål, våkne til elefanter utenfor døra eller se en solnedgang som denne over Zambezi-elva ved Victoria Falls i Zimbabwe. Foto: Andy Higgs

Hva koster en safari?

Jeg bruker å sammenligne Afrika med Norge: Det er dyrt, men du får opplevelser som ikke finnes andre steder. Når du bestiller overnatting på en safari-lodge er vanligvis alt inkludert, som overnatting, aktiviteter, 3-4 måltider per dag og ofte drikkevarer. Dersom du tror det blir for dyrt, så spar heller et år til slik at du får det slik du ønsker. En 10-dagers safari til under 20.000 kroner per person er vanskelig å få til. Da kommer også flybilletter i tillegg. En tommelfinger-regel er å tenke 3000 kroner dagen per person.

En tommelfinger-regel er å tenke 3000 kroner dagen per person

Prisene er sesongbaserte, og varierer uansett mye. I Botswana kan du lett betale 2400 dollar per person per natt i en lodge. Hos en av mine samarbeidspartnere betaler du det samme for en 2 ukers gruppetur. Det er lett å la seg blende av såkalt luksus, og glemme at verdien ligger i å være med maks 11 andre gjester som en kaller venner etter noen dager, bli ledet av ekspertguider og være i en rå natur.

Det er ingen av de fem dyrene som lever naturlig på området der, men dyr som blir kjøpt og plassert

Du kan fort ende opp med å bruke penger på ting som ikke vil gi deg en bedre opplevelse. En dyr seng eller et gullkantet do fjerner deg fra det du bør oppleve. Luksus er å legge seg til løvebrøl, men har du aircon hører du jo ingenting!

FOTOSAFARI: Afrika byr på bildemuligheter hele døgnet. Noen ganger er en ekstra heldig, som her i Hwange National Park i Zimbabwe. Foto: Andy Higgs

Vær en ansvarlig turist på safari

Du kan få en billig «liksom-safari» i Sør-Afrika. I Krüger-parken i Sør-Afrika kan du kjøre egen bil. Tenk hvor irritert dyrene blir av det, folk uten peiling på asfalterte veier. Flere operatører i Sør-Afrika har pakker med oppholdet i Cape Town. Noen dager på vingård og en tur til en park med «The Big Five» i nærheten. Det er ingen av de fem dyrene som lever naturlig på området der, men dyr som blir kjøpt og plassert. Jeg har vært på et sted med løver med gjerder rundt som mates. Dette er ikke naturen, men en dyrehage.

Dette er ikke naturen, men en dyrehage

Bruk selskaper og steder som tar vare på naturen og gir tilbake til lokalsamfunnet. Bomani Tented Lodge ved Hwange National Park i Zimbabwe ansetter lokale folk. Tidligere krypskyttere blir utdannet til guider, som nå skjønner at det er mer verdi i en levende elefant. Her bygger de også skoler, og oppfordrer turistene til å «pack with a purpose». Det vi si å ta med skrivesaker, bøker, en fotball. Fra første gang jeg besøkte skolen ved Bomani i 2014 til forrige gang i november, hadde biblioteket blitt fem ganger større. Jeg bruker ingen samarbeidspartnere som ikke har et slikt fokus.

SPORLÆRE: Safari er ikke bare spennende, det kan også være veldig lærerikt. Her forklarer guiden Sibs om sporene turdeltakerne ser i Hwange National Park i Zimbabwe. Foto: Andy Higgs

Ikke gap over for mye

Den største feilen mange gjør, er å forsøke å rekke over for mye på kort tid. Jeg anbefaler minst tre netter per sted. Det tar tid med transport, lodgene kan ligge 100 kilometer fra nærmeste by. Du må dra tidlig ut, og du må ha god tid. Det finnes ikke noe verre enn å ha dårlig tid på safari. Bruk minst 10 dager i selve Afrika, pluss så på med reisedager. Du kan få en bra safaritur med å være på ett sted i en uke. Personlig vil jeg anbefale to uker. Minimum…

Den største feilen mange gjør, er å forsøke å rekke over for mye på kort tid

Gruppeturer

Du kan få mange ulike typer turer. Reiser du eller familien uavhengig som gruppe, lager vi selvsagt et unikt program for det. Jeg vil likevel oppfordre nordmenn til å tenke litt over det med å være på en gruppetur. En reisemåte som er mindre kjent her i landet. Våre grupper er på maks 12 personer. Her kan du få venner for livet. Familien min var i påsken i Botswana, og vi har nå kontakt med hele gruppen fra 14 til 74 år på Facebook. Du vil få tid for deg selv, og en går ikke i takt med gruppen hele tiden. For deg som vil reise alene, er en slik tur perfekt. Vil du spare ekstra penger, kan du dele rom med en av samme kjønn. Ellers koster enerom litt ekstra.

Her er to eksempler på turer:

«Small group tour» til Botswana og Victoria Falls, Zimbabwe

«Individual tour» til Zimbabwe, høysesongen