Pengetabu:

- Samboeren min klarer ikke kaste ting, hva skal jeg gjøre?

- Hvorfor er det så vanskelig å kvitte seg med ting? spør Silje Sandmæl panelet i ny episode av podkasten Pengetabu.

SAMLEMANI: Erlend Elias Bragstad, Silje Sandmæl og psykolog Cathrine Moestue deler erfaringer og tanker rundt det å gi slipp på ting. Foto: Kornelia Minsaas
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

Sammen med  makeup-artist, frisør, foredragsholder og tv-personlighet Erlend Elias Bragstad og klinisk psykolog Cathrine Moestue kommer Sandmæl til bunns i hvordan man håndterer samlemani. Podkastepisoden kan du høre her.

De hjelper lytterne «Tuva», som får drøssevis med ubrukelige gaver fra svigermoren, og «Thomas», som er oppgitt over at samboeren nekter å kaste ting.

- Jeg kjenner meg i svigermorens trang til å kjøpe ting. Når det er tilbud eller «kun to igjen på lager», ender jeg ofte opp med haugevis av ting jeg verken trenger eller klarer å kvitte meg med, sier Erlend Elias.

Man mister en bit av seg selv når man kaster noe
Cathrine Moestue

Våre grunnleggende behov knyttes til ting vi eier

- Det handler om grunnleggende behov, som å ha en god selvfølelse, være trygg, eller å ikke gå glipp av noe. Så hvilket behov er det folk prøver å dekke med alle disse tingene? spør psykolog Moestue.

Silje Sandmæl ler, og avslører en liten ting hun nylig fant ut om seg selv.

- Jeg fant nylig en pappeske på hytta, full av gamle brev som jeg har samlet på. Er det vanlig å ta vare på sånt, eller er jeg helt «crazy»? spør Sandmæl.

- Nei, det er helt vanlig. Vi knytter ting til vår selvfølelse og trygghet, og kan føle at vi mister en bit av oss selv når vi kaster noe. For noen betyr ting mer enn andre, sier Moestue.

NOSTALGI OG SÅRBARHET: Erlend Elias har tatt vare på én ting som minner han om sin bestefar, som han ikke vil gi slipp på Foto: Kornelia Minsaas

Å gi slipp på ting som betyr mye

- Jeg elsker å ha alt jeg trenger, for man vet aldri når man får bruk for det. Derfor har jeg alt fra skrujern til cowboyhatt liggende hjemme. Jeg har også en gammel hårbørste fra min bestefar som gikk bort i 2002. Den klarer jeg ikke å kaste, sier Erlend Elias.

- Utfordringen med dette er jo at det kan bli så mange ting at det svømmer over, sier Sandmæl.

Det kan være enormt vanskelig
Cathrine Moestue

- Man knytter så mange følelser til ting. De som har lett for å kaste ting trivialiserer ofte samlemani, og forstår ikke at det kan være enormt vanskelig for andre å gi slipp, sier psykolog Moestue.

Videre forklarer hun at man må finne ut hva ligger bak samleatferden, slik at man kan finne en løsning på problemet.

- Jeg vil ikke underkjenne at det er en utfordring. Det er vanskelig for alle parter involvert, legger Moestue til.

Løs utfordringen sammen

Lytteren «Tina» sliter med at svigermoren kjøper alt hun kommer over. Hun ønsker ikke å såre svigermorens følelser, men er lei av å få ubrukelige gaver i hytte og pine. «Thomas» på den andre siden, har en samboer som ikke vil gi slipp på noen ting.

-Det er ikke alltid lett å snakke med svigerforeldre. Kan ikke sønnen gjøre noe? spør Sandmæl.

- Kommunikasjon er utrolig viktig, og kan hjelpe med å finne det underliggende behovet som gjør tingene så verdifulle. Prøv å forstå den det gjelder så dere kan løse utfordringen sammen, sier Moestue.

Ta en opprydning og sorter alt ut fra den faktiske verdien
Erlend Elias

Solgt unna, men angrer

- Jeg har tatt en opprydning, og solgt unna utrolig mye. Men jeg angrer sterkt på flere ting jeg har gitt slipp på, forteller Erlend Elias.

I etterkant innser han at han skulle gjort ting litt annerledes.

- Finn ut den faktiske verdien på tingene, sortere alt og ta en opprydning ut fra det. Økonomisk verdi, nostalgisk verdi og nytteverdi er det man bør se på, tipser Erlend Elias.