Se listen: Her er verdens billigste ferieland

Sitter du og planlegger sommerferien? Vel, da kan det være lurt å ta en titt på denne listen. Du kan spare tusener på å velge riktig feriemål.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. mai. 2016
Artikkelen er flere år gammel

Slenger du på litt ekstra på flybillettene og er villig til å sitte noen timer ekstra i setet, kan det nemlig være mye penger å spare på å dra til Øst-Europa. For indeksen, som er utarbeidet av Forex Bank, viser at land som Makedonia, Romania, Bulgaria og polen er de aller billigste landene å feriere i.

Ferieindeksen sammenligner gjennomsnittspriser på en rekke produkter. Blant annet beregnes den ut fra snittprisen på en hotellnatt, et restaurantbesøk, en taxitur og en halvliter øl. I tillegg er valutakursen innberegnet.

Makedoina ligger helt nederst, med en score på 36 – det vil si at det er over 60 prosent billigere å leve der, enn i Norge – som ligger på 100.

– Pass på så ferien ikke blir et pengesluk. Man kan lett la seg friste av billige flybilletter, men da kan du gå på smell. For det som koster er bo og forbruk. Skal du derfor få mer for pengene bør du reise til et «billig» land. Er det billigere å feriere i et land kan det være verdt å betale mer for flybillettene, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

I motsatt ende av skalaen finner vi fyrstedømmet Monaco, og Sveits. Også populære reisemål som USA og England ligger langt nede på listen, på grunn av dyr valuta.

Er du lysten sol og strandliv, kan det lønne seg å reise til Sørøst-Asia – til land som Filipinene, Kambodsja og Thailand. Også her er prisene langt hyggeligere – rundt halvparten så dyrt som Norge. Da bør du imidlertid reise til høsten, når regntiden er over.

– Jeg tror man får langt bedre samvittighet av å bruke penger hvis man drar til et billig land. Når man er på ferie skal man kose seg og ikke tenke på å snu hver krone, sier Sandmæl.

Sandmæl advarer imidlertid mot å se seg helt blind på de billige varene i utlandet.

– Pass på. Når det er billigere en hjemme kan man også bruke mer. Det kan absolutt være lønnsomt å få gjort hårklippen og å kjøpe inn klær og sko. Men det kan også være lett å kjøpe ting man egentlig ikke trenger, kun fordi det er billig. Lag derfor en handleliste før dere drar, råder hun.