- Jeg liker veldig godt utfordringer og har alt det jeg trenger

Maria skal ha shoppestopp i 2018.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 10. jan 2018
Artikkelen er flere år gammel

Nær to av ti i aldersgruppen 18–29 år har shoppestopp som nyttårsløfte i 2018. 12 prosent i samme aldersgruppe ønsker å kjøpe mer brukt det kommende året.

Det viser en undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra DNB.

Vi har alle overflod i klesskapet, men ingenting å ha på oss

 

En av dem som har tatt utfordringen er Maria Julie Østebøvik, som rett og slett fikk nok av kjøpepresset rundt Black Friday i år. 1. desember 2017 var startdatoen for ett år uten shopping. Nå ser Maria fram til andre ting å fylle tiden med.

 

Satser på å bytte brukt

 

 

– Jeg og en venninne har planlagt å arrangere flere byttekvelder utover året hvor vi samler flere for å bytte klær oss imellom og til barna. Vi har alle overflod i klesskapet, men ingenting å ha på oss, humrer Østebøvik.

Hun gleder seg til å gjøre noe hyggelig ut av shoppestoppen, som nettopp å samle damer og se på klær.

– Det liker vi jo, ler hun.

30-åringen er allerede dreven på å handle brukt, både til seg selv og barna, men det kommende året håper hun på kun å bytte klær hvis de trenger det.

– Barna er helt med på det og synes det er fint å arve klær.

Slik bruker du mindre penger i 2018

Bruk Spare for å holde oversikt over sparingen din
23 kilo klær fra hver av oss havner på dynga hvert eneste år

Vi har stort sparepotensial

Ifølge en studie kalt Klesforbruk i Norge fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO fra 2016, har hver eneste nordmann i snitt 359 plagg hver. Åtte prosent av alle klærne blir aldri brukt og hele 23 kilo klær fra hver av oss havner på dynga hvert eneste år.

Østebøvik har et bevisst forhold til eget forbruk, og har alltid vært opptatt av både miljø og sparing. Bare 18 år gammel kjøpte hun egen enebolig etter å ha spart opp penger fra sommerjobber og på sparing i BSU siden hun var 13 år gammel.

Hold motivasjonen oppe og følg med på når du når sparemålet ditt i Spare

Jeg tror det kan bli vanskelig til våren når de nye vårfargene kommer

Kan by på utfordringer

Pengene familien sparer på shoppestoppen planlegger hun å bruke på noe de kan gjøre sammen, som ferie eller opplevelser. Hun erkjenner likevel at det også kan by på utfordringer å gå et helt år uten å kjøpe noe nytt.

– Jeg tror det kan bli vanskelig til våren når de nye vårfargene kommer. Det er da jeg kjenner at jeg har mest lyst på noe nytt. Men jeg liker veldig godt utfordringer. Jeg vet jeg har det jeg trenger, forteller Østebøvik, som tror hun kommer til å være enda mer bevisst på forbruket sitt etter det kommende året. Hun frykter ikke at hun kommer til å ta av helt på shoppingen når kalenderen viser 1. desember 2018.