BSU-sparing i julegave?

Det nærmer seg årsskiftet og siste frist for BSU-sparing, altså siste innspurt for å fylle opp selve BSU-kontoen for å sikre deg 5.000 kroner i skattelette.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 15. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Høye boligpriser og krav til egen sparing gjør det tøft for unge å komme inn på boligmarkedet uten hjelp fra foreldrene.

I dag er det dessverre alt for få unge som benytter seg av boligsparing gjennom BSU. Kun én av tre unge DNB kunder har en aktiv BSU-konto.

Sparer ikke før det er for sent

– Det kan være vanskelig å forholde seg til noe som virker langt frem i tid. Så med mindre noen maser på oss, så gjør vi heller ikke noe med det før det gjerne er for sent, forteller forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Allerede full BSU? Spar videre i BSU start her.

Les også: BSU med aldersgrense null år

Mange angrer på at de ikke begynte med BSU-sparing

De fleste begynner ikke å spare i BSU før de er inne i 20-årene, viser tall over DNB sine BSU-sparere. Dette fører til at mange unge sitter igjen angrende når boligkjøp blir en realitet.

Skal du kjøpe en bolig til 2,5 millioner må du ha spart hele 375.000 kroner på egenhånd

Hele én av to unge i alderen 25-34 år sier at de angrer på at de ikke begynte å spare til bolig tidligere, viser undersøkelse gjennomført for DNB.

– Det tar tid å spare opp nok egenkapital for å kunne kjøpe sin egen bolig. Skal du kjøpe en bolig til 2,5 millioner må du ha spart hele 375.000 kroner på egenhånd, forteller Sandmæl.

Opprett BSU-konto her

BSU-sparing til jul?

Fyller du opp BSU-kontoen med maksimalt årlig sparebeløp på 25.000 kroner før årsskiftet, får du hele 5.000 kroner i skattelette.

BSU: Med kort tid til årsskiftet og siste frist for BSU, kan det virke umulig å finne pengene du trenger for å fylle opp kontoen. Men hva med ønske seg et bidrag til BSU-sparingen? Foto: NTB Scanpix
Putter du noe av dette på BSU, lover jeg deg at du ikke vil angre

– Disse pengene kommer godt med i en ung lommebok. Disse pengene burde du jo helst putte rett på BSU, sier Sandmæl.

Med kort tid til årsskiftet og siste frist for BSU, kan det virke umulig å finne pengene du trenger for å fylle opp kontoen. Her har Sandmæl et lurt tips.

– Julaften er en gyllen mulighet til å ønske seg bidrag til boligsparingen. Mange unge ønsker seg penger til jul, som gjerne går til noe man ønsker seg der og da. Putter du noe av dette på BSU, lover jeg deg at du ikke vil angre, sier hun.

Oppskriften til en full BSU:

  • Få oversikt over forbruket ditt og skrell bort unødvendig forbruk.
  • Sett opp et budsjett så du vet hvor mye du kan sette av til sparing.
  • Opprett en månedlig spareavtale i BSU.
  • Får du skatteletten på 5.000 kroner bør du sette disse på BSU.
  • Ønsk deg BSU-penger til jul og bursdager.
  • Kan du spare mer enn 25.000 i året, kan du opprette BSU start og spare videre til samme gode rente.