En ny trend har vokst frem

Hva har skjedd med den norske matpakka?

Marie (42) sendte med barna fancy matpakker. Det endte med at de bare spiste noen druer og eplebiter, og kom hjem med resten. Nå slår hun et slag for brødskiva.

I MATPAKKA:  - Det er stor variasjon på matpakkefronten på skolen, forteller tobarnsmor. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 23. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Marie (42) sendte med barna fancy matpakker. Det endte med at de kun spiste noen druer og eplebiter, og kom hjem med resten. Nå slår hun et slag for brødskiva.

Den tradisjonelle norske skolematpakken inneholder grovbrød med pålegg, men de siste årene har det vokst fram en ny trend.

Det kan bli et skille mellom barna med fancy matpakke og de uten
Silje Sandmæl

Det er bare å ta et raskt søk på #matpakke på Instagram for å forstå hva denne nye matpakketrenden går utpå. Her kan du rulle deg gjennom milevis med bilder av matbokser som ser ut som de er satt sammen av en gourmetkokk.

- Ikke alle har verken råd eller tid til å holde følge med denne trenden, og da kan det bli et skille mellom barna med fancy matpakke og de uten, sier Silje Sandmæl, trebarnsmor og forbrukerøkonom i DNB.

Slår et slag for grovbrød i matpapir

En som er opptatt av å spare tid og penger på matpakker er tobarnsmor, Marie Olaussen (42) fra Holmestrand. Hun er mamma til Maren (11) og Mats (7).

Slår et slag for grovbrød i matpapir

En som er opptatt av å spare tid og penger på matpakker er tobarnsmor, Marie Olaussen (42) fra Holmestrand. Hun er mamma til Maren (11) og Mats (7).

DNB Nyheter kom over Marie sin konto @hvordan_bli_rik under søkeordet #matpakker. Her skilte Marie seg ut med det motsatte av et instagram-vennlig matpakkebilde, nemlig en haug med brødskiver i matpapir.

- Det handler om kosthold, økonomi og tiden min. Det du ser på instagram-posten min er at jeg har smurt et helt brød med smør og ost og pakket inn to skiver i matpakker for hele uken. Deretter putter jeg dem i fryseren, så tiner de før spisefriminuttet. På den måten trenger jeg bare å tenke på matpakker én dag i uken. Folk har ulike hverdager, og dermed ulike matpakker. Det er mulig jeg er kjedelig, men jeg tenker at det holder med et par brødskiver med smør og pålegg. Noen ganger sender jeg med en gulrot, litt agurk eller et eple, eller yoghurt hvis vi har, sier Marie.

Barna kom hjem med halvspist matpakke

Marie innrømmer at hun tidligere har latt seg rive med av trenden med fancy matpakker. Men, resultatet var ikke noe særlig å skryte av.

Det er både superfancy varianter, men også mange enklere
Marie Olaussen

- De gangene jeg sendte med barna et stort utvalg i matboksen, kom de tilbake med en halvspiste brødskiver og hadde bare spist godsakene. Det er dumt at barna mine kun skal ha fått i seg seks druer og fire eplebiter gjennom skoledagen, sier hun.

TID OG PENGER: - Det handler om kosthold, økonomi og tiden min, sier tobarnsmor Marie Olaussen. Foto: Privat

Marie forteller at det er stor variasjon på matpakkefronten på skolen.

- Matpakkene varierer mellom brød, knekkebrød, frukt, grove vafler, grønnsaker, middagsrester, yoghurt, mellombar og alt du kan tenke deg. Det er både superfancy varianter, men også mange enklere, sier hun.

Marie kan aldri huske at verken hun eller barna har fått noen reaksjoner på at de ikke har fancy matpakker.

Ønsker å bruke penger på minner

Hva er tanken bak kontoen din @hvordan_bli_rik?

- I januar fikk jeg en økonomisk åpenbaring fordi jeg var lei av å alltid gå tom på konto før lønning. Jeg ønsket å kutte ned på unødvendig forbruk og heller spare til opplevelser med barna, sier Marie.

På kontoen tester Marie og familien ut ulike måter å spare penger på. Gjennom sommerferien tjente hun nære 20.000 kroner på å leie ut hytte og leilighet på Airbnb.

Se dette innlegget på Instagram

JEG LAGER FERIEMINNER! Og tjener gode penger på det. Som en del av prosjektet «Slik blir du rik på et år», logget jeg meg i vår på #Airbnb og åpnet hytta og leiligheten min for folk fra hele verden. På hytta (med #utedo og medbrakt vann) har russere, italienere, franskmenn, ungarere, dansker, nordmenn og nederlendere opplevd stillheten, elgen, rådyrene og det kvitrende fuglekoret i sommer. Hjemmet mitt har også vært feriebolig for en japansk småbarnsfamilie, en kompisgjeng fra India, en sykepleier fra Sverige og mange flere. Inntektene på straks 20.000 har gått til bufferkontoen. 20.000 kroner inn betyr at jeg også må skatte av dette. Her er reglene for skatt på Airbnb-pengene: .. 💸 De 10.000 første kronene er #skattefri 💸 Etter 10.000 kroner, skal du betale 22 % skatt på 85 % av inntektene. 💸 Eksempel: 20.000-10.000 = 10.000 kroner. 15% av 10.000 trekkes fra. Skattbar inntekt er dermed 8.500 kroner. 22 % av det blir 1870 kroner. Pengene du sitter igjen med blir dermed 18.130 kroner. 💸 Sett av skatten på en egen konto, så har du spart dem til de skal betales. 💸Summene legger du inn i post 2.8.6 når selvangivelsen kommer. #Airbnbhost#tjenepenger#sheworkshardforthemoney#penger#skatt#økonomi#selvangivelse#dinepenger#ekonomi#ferie#ferieminner#sommer#bufferkonto#hytte#hytta#tbno#tønsbergsblad#sparemoro#sparepenger#🏠#💰 #airbnbnorway #airbnbsweden #travelnorway

Et innlegg delt av Marie Olaussen (@hvordan_bli_rik)

Vil inspirere flere

Forbrukerøkonom Sandmæl hyller Marie for denne tankegangen.

- Opplevelser med barna teller jo mye mer enn fancy matpakker i lengden. Jeg synes det er flott å se at Marie har tatt grep om egen økonomi og har et så flott og motiverende sparemål, sier Silje Sandmæl.

Lag noe du vet blir spist
Marie Olaussen

Marie oppfordrer flere foreldre til å teste ut hennes matpakkeordning, eller å finne noe som er både enkelt og godt og som barna liker.

- Planlegg innkjøpene, så du alltid har enten brød eller knekkebrød. Lag noe du vet blir spist. Jeg er veldig glad i å bake så nå har jeg funnet oppskrift på polarbrød og grove ostehorn. Sist, men ikke minst, legg deg på et niste-nivå som fungerer for deg og ungene dine, sier hun.