Skal «Lise» fortsette å lyve til samboeren? Mange gjør denne feilen

– Hvis hun ikke innrømmer det, kan det gå så langt som at hun ikke har en samboer lenger, sier psykolog.

HYSJ: Har du opplevd at en liten løgn vokser seg stor? DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl, er på plass i studio for å løse en lytters pengetabu. Foto: Pernille S. Borchgrevink.    
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 04. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I et studio hos Rubicon i Oslo sitter Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder, med hodetelefoner på og en mikrofon foran seg. Med en alvorlig mine leser hun opp noe som står på skjermen foran henne. På Sandmæl sin høyre side sitter TV-personlighet Tore Petterson og overfor ham sitter Cecilie Lynum, psykolog og programleder i «Luksusfellen».

Både Tore og Cecilie lytter engasjert til det Sandmæl sier.

«Jeg har i min idioti klart å pådra meg kredittkortgjeld. Dette er et absolutt «nei» i samboerskapet. Skal jeg late som ingenting eller risikere kjeft i lang tid?»

Det er innspilling av podkasten «Pengetabu av DNB». Podkasten handler om det du lurer på om pengebruk, men ikke tør å spørre om. Det du leste ovenfor er utdrag fra en mail Sandmæl har fått av en fortvilet lytter. Alle lytterbrev er anonyme, så vi kaller avsenderen for «Lise».

Hør på Pengetabu av DNB her

Vi skammer oss

Det «Lise» lurer på er om hun skal lyve for samboeren og gå bak ryggen hans i forsøket om å betale ned gjelden i det skjulte, eller om hun skal stå fram. Velger hun å fortelle sannheten tror hun selv at det vil føre til kjefting og dårlig stemning i lang tid.

Vi kan snakke høyt om kjønnssykdommer eller at en i familien har vært innlagt

Hvorfor vurderer «Lise» i det hele tatt å lyve overfor en som står henne nær?

– Dette er veldig vanlig. Jeg vil si at penger er et av de siste tabuene vi har i samfunnet. Vi kan snakke høyt om kjønnssykdommer eller at en i familien har vært innlagt på en psykiatrisk klinikk, men ikke om penger. De som snubler med økonomien sin, eller er litt vimsete med penger føler gjerne at dette bare gjelder dem. De opplever at de har rotet det til og at andre vil se på dem som dumme. Det er veldig fort gjort å ta ett dårlig valg. Jeg anbefaler derfor alle å være åpne om det før problemet vokser seg større.

Hva kan bli konsekvensen hvis hun ikke forteller noe?

– Det er et stort svik å bli løyet til. Hvis hun ikke innrømmer det kan det gå så langt som at hun ikke har en samboer lenger, sier Lynum.

Vi alle har en venn som… Les om neste episode av Pengetabu her

VÆR ÅPEN: – Det å bære på en løgn er mye verre enn å få litt kjeft, sier Cecilie Lynum om det å holde pengeproblemer skjult for sine nære. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Tror «Lise» vil møte forståelse

Tore Petterson har selv slitt med betalingsproblemer. Han forteller at det tok altfor lang tid før han fortalte det til noen.

Strømmen forsvant og jeg holdt på å miste leiligheten

– Til slutt hadde jeg ingen penger, strømmen forsvant og jeg holdt på å miste leiligheten. Jeg fikk ikke sove og det var en utrolig tung periode. Den angsten unner jeg ingen, forteller Petterson.

Når Petterson mistet strømmen innså han at dette var bunnen. Han tok mot til seg og innrømte det til familien.

– Vi er jo så redde for kjeft. Jeg går også alltid og gruer meg til å få kjeft, men det blir sjeldent så ille som vi tror. Det var bare åpne armer og hjelp å få fra min familie da jeg fortalte dem om mine betalingsproblemer. Jeg tror at hvis «Lise» er sammen med en hyggelig fyr som er noe å spare på, så tror jeg han kommer til å sette pris på at hun er ærlig og forteller om problemet, sier Tore.

SNØBALLEN SOM RULLER: – Det blir så mye verre når du ikke sier det til noen, sier Tore Petterson. Selv er han utrolig glad for at han åpnet seg opp for familien. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

– Det er lov å gjøre feil

Både Petterson, Sandmæl og Lynum er enige om at Lise må innrømme det til samboeren.

Så har de endt opp med en betalingsanmerkning og kan ikke få boliglån

– Du kommer best ut av det ved å fortelle hele sannheten. Legg alt på bordet og bli ferdig med det. Som oftest vil du møte mye mer forståelse enn du tror, sier Lynum.

Sandmæl har også en oppfordring til alle foreldre der ute.

– Hvis du er oppdratt til at penger ikke er noe du snakker om så tar du med seg dette tabuet videre inn i voksenlivet. Jeg anbefaler alle foreldre å være åpne om husholdningsøkonomien og lære barna hva ting koster og at du ikke har råd til alt du ønsker deg. Jeg blir stadig kontaktet av unge som ikke har turt å fortelle foreldrene sine at de ikke hadde råd til en regning. Dermed har de endt opp med en betalingsanmerkning og kan ikke få boliglån. Fortell barna dine at det er lov å gjøre feil – og å fortelle om feilen før, avslutter Sandmæl.

HJELP! Hver uke inviterer Silje Sandmæl inn nye gjester for å diskutere et lytterbrev. Vil du ha hjelp av Pengetabu? Send ditt spørsmål til Pengetabu@dnb.no. Foto: Pernille S. Borchgrevink.