Påskeferien er høysesong for tyveri av skiutstyr

– Dyrt skiutstyr kan lett omsettes og er attraktivt for tyver. Derfor oppfordrer vi folk til å passe på skiutstyret sitt slik at de unngår å bli offer for tyver, sier produktansvarlig Anne Hoff i DNB Skadeforsikring (bildet under).

FOLK TAR FEIL: – Det er lett å ta feil av ski, og vi har mistanke om at dette er grunnen til at mye skiutstyr forsvinner, sier eksperten vi har snakket med. FOTO: NTB Scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 10. apr. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Skiutstyr er særlig utsatt når det forlates ubevoktet utenfor varmestuer eller på afterski, står oppstilt i skistaller eller langs hytteveggen om natten.

Et tips kan være å splitte skiparet når du setter det fra deg

– Finnes det låsbare skistativ skal disse benyttes, men på mange steder er ikke dette tilgjengelig. Derfor kan det være lurt å følge ekstra godt med slik at tyver ikke får fritt spillerom. Har man dyrt utstyr kan det være lurt å investere i en skilås, sier Hoff.

Skiene er heller ikke trygge når de er festet på skistativ eller i skiboks på biltaket.

– Det er fort gjort for tyver å ta med seg utstyr som er fastspent på taket eller ligger usikret i skiboks. Derfor gjelder det å være obs på dette når man parkerer på vei til alpinanlegget eller hytta, sier Hoff.

HUSK Å LÅS: Lås skiboksen til enhver tid.

Skiutstyr er lurt å merke

– Det er lett å ta feil av ski, og vi har mistanke om at dette er grunnen til at mye skiutstyr forsvinner. Hvis du merker skiene vil du sannsynligvis unngå at skiene blir forvekslet. Merking vil også ha en preventiv effekt på tyver fordi utstyret da blir vanskeligere å omsette, sier Hoff.

– Et annet tips kan være å splitte skiparet når du setter det fra deg, legger hun til.

Takboksen og takstativ skal være låst

Store deler av ferien blir ødelagt hvis du er så uheldig å få frastjålet skiutstyret. Tyveri av skiutstyr koster forsikringsselskapene store pengesummer. Har du reiseforsikring vil du i de fleste tilfeller få erstattet utstyret, men i grove tilfeller av uaktsomhet kan erstatningen bli avkortet.

Takboksen skal være låst

– For eksempel må takboksen og takstativ være låst for at sportsutstyr og eiendeler skal være dekket av tyveridekningen, og det må holdes tilsyn med utstyr som er festet til takstativ. Det er ikke mange som holder tilsyn med ulåst takstativ. Noen tar seg lengre matpauser på veikroer og, vipps, så er utstyret borte.

– Det viktigste rådet er å ta godt vare på utstyret ditt og å sørge for å ha reiseforsikring som dekker et eventuelt tyveri, avslutter Hoff.

Slik gjorde vi to reisetabber i ett forsøk

En god reiseforsikring dekker mer enn du tror

En god reiseforsikring er en nødvendighet når du drar på ferie, men det kan også være lurt å være dekket resten av året. Visste du at en god reiseforsikring gir deg dekning helt fra du går ut av døra hjemme, samt i en rekke situasjoner i hverdagen? En reiseforsikring kan til og med dekke ulykker i hjemmet.

I DNB kan du velge mellom Reiseforsikring Basis eller Reiseforsikring Best. Reise Best er en komplett reiseforsikring som gir ekstra trygghet på alle typer reiser, korte dagsturer og reiser inntil 90 dager.

Du er i praksis forsikret bare du skal en tur i butikken eller lufte hunden rundt hjørnet.

– Med en Best vil du alltid få de beste dekningene hvis uhellet først er ute, og Best har heller ikke egenandel. Men du får i tillegg gode tilleggsdekninger som folk oftest ikke er klar over finnes, sier Hoff.

Hun mener folk flest ikke er klar over fordelene med å tegne en god reiseforsikring fremfor en basisdekning.

– Det lønner seg å betale litt ekstra for å få en god reiseforsikring. Hvis du får en skadesak eller får bruk for forsikringen vil det raskt dekke inn den ekstra kostnaden. I tillegg vil den gi deg dekninger både i hverdagen og på feire som basisdekningen ikke dekker, sier Hoff.

Les mer om reiseforsikring her

Dekker uhell inne og ute

Her er eksempler på ulike hendelser som ikke er typiske reiseskader og hvor kunder har fått dekket tap/skade fordi de har Reiseforsikring Best:

  • Reisegods tyveri: Dekker deg hvis du blir utsatt for tyveri eller ran utenfor hjemmet. F.eks. hvis du er på en større privat fest eller arrangement og henger fra deg yttertøyet i gangen. Når du skal hjem har noen stjålet skinnhanskene og skjerfet ditt. Her vil forsikringen kunne dekke tyveriet. Husk at du som sikret har bevisbyrde for tapet og at dokumentasjon fremlegges. Tyveri skal alltid anmeldes.
  • Forsinkelse (innhenting av planlagt reiserute): Endres fra kr 75.000 til ubegrenset forsikringssum. Dekker ekstrautgifter til billetter for å komme deg videre. Kunde skal alltid ta kontakt med selskapet for avklaring/kjøp av billetter.
  • Ødelagte personlige eiendeler: Kan dekkes ved ytre uforutsett skade. F.eks. en reisende med trillekoffert som skulle passere slusene ved hovedinngangen. Glassdørene slo for tidlig igjen og kofferten kom i klem og ble ødelagt. Kunden fikk kofferten erstattet.
  • Ulykkesforsikring (død og medisinsk Invaliditet) dekker deg 24/7:Ikke alle er klar over at den også dekker når kunden befinner seg hjemme. Det er kjent at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Andre typiske eksempler er ulykke/påkjørsel under ulike aktiviteter som f.eks. sykkel, ake- og alpinbakken.
  • Kjøpsforsikring dekker uforutsett fysisk skade på gjenstander du har kjøpt til privat bruk – og inntil gjenstanden er bragt hjem.
  • Egenandelsdekning ved skade på leiebil: Mange benytter seg av leiebil når de er på ferie. Ikke alle er klar over at Reise Best dekker egenandelen med ubegrenset sum ved kaskoskade og tyveri av leiebil i forbindelse med ferieoppholdet. Leiebilfirmaet tar seg godt betalt for tilleggsforsikringer som er ment å dekke egenandelen din, og her vil kunden kunne spare flere tusenlapper ved å slippe å kjøpe denne i tillegg.