Slik blir lommeboka "fit" for sommer

Sommerferien er rett rundt hjørnet og treningssentrene er fulle av folk på jakt etter sommerkroppen. Men, ikke glem at du også bør trene sparemuskelen slik at du kan få den ferien du drømmer om.

SPAREINNSPURTEN: Ved å gjennomføre fem steg kan du sikre deg mot å måtte snu på hver krone i sommerferien. Foto: NTB Scanpix.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 14. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

I snitt skal hver husholdning bruke 22.000 kroner på årets sommerferie, viser undersøkelse gjennomfort for DNB. Hvor mye vi skal bruke varierer ut ifra livssituasjon, der de som lever i parforhold skal bruke mer enn de som bor alene, og de som har barn bruke mer enn de som ikke har.

Ved å ta enkle grep kan du faktisk spare flere tusen kroner i måneden

– I snitt skal vi bruke et par tusenlapper mer på årets ferie, sammenlignet med i fjor. På ferie skal man jo gjerne kose seg uten å ha dårlig samvittighet for pengebruken, så det blir ingen god feriefølelse hvis du bruker opp pengene etter tre dager. Derfor bør du benytte den siste tiden nå til å ta en spareinnspurt, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Last ned appen «Spare» for å få hjelp på veien til sommerferien

Har trening og sparing noe til felles?

Å bli rå på sparing er litt som å trene kroppen, påpeker Sandmæl.

– For å lykkes med treningen kreves det viljestyrke, klare mål og dedikasjon, det samme gjelder sparing. Det er ingen snarvei til en full sparekonto, på lik måte som du ikke kan sluntre unna og tro at sommerkroppen kommer av seg selv. Det positive med sparing er at så lenge du har en inntekt har du også et sparepotensiale. Det handler om å være bevisst, lage en slagplan og gjennomføre den, sier Sandmæl.

De aller fleste har et sparepotensiale

Ok, så de fleste av oss har altså et sparepotensiale. Det er jo bra! Men, du opplever kanskje at lønningen ikke strekker til for å kunne spare det du ønsker?

– Dette skyldes et ubevisst forhold til pengebruken din, sier Sandmæl.

– Mange tenker ikke over hva de bruker pengene sine på, og da forsvinner de fort til ting som kanskje er unødvendig forbruk. Ved å ta noen enkle grep kan du faktisk spare flere tusen kroner i måneden. Det er særlig mat og småkjøp som er de store pengeslukene i budsjettet. Mange handler mat uten mål og mening og ender opp med unødvendig mye i handlekurven, der man fort ender opp med å måtte kaste en del, sier Sandmæl.

MOTIVASJON: – Det er viktig å ha et klart mål med sparingen, da blir det enklere å holde motivasjonen oppe. Å få nok til å kunne kose seg skikkelig i sommerferie tror jeg er et motiverende mål for mange sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Sandmæls treningsprogram som får sparemuskelen til å vokse:

For at du skal komme i mål med spareinnspurten har Sandmæl satt opp et treningsprogram for å hjelpe deg steg for steg på veien til din sommerdestinasjon.

Dag 1: Formsjekk

Hvordan ligger det an med forbruket ditt? For å kunne spare er du nødt til å få oversikt over hvordan økonomien din ser ut i dag: Hvor mye bruker du på mat, klær, kaffe latte, og andre typiske lommetyver. Oversikten får du ved å logge deg inn i nettbanken og se hva du har brukt penger på den siste tiden. Her vil nok mange få seg et sjokk, men husk at jo mer du sløser jo mer kan du også spare.

Kan du ta en måned uten alkohol og sukker?

Dag 2: Slank forbruket

Nå som du vet hva pengene dine går til er det på tide å kutte ut unødvendig forbruk. Kan du lage matpakke i stede for å handle i kantinen? Hva med helgekosen, kan du ta en måned uten alkohol og sukker? Hva du ønsker å kutte er helt opp til deg. For å finne ut hvor mye du kan spare ved å kutte ut småting kan du sjekke ut Sløsekalkulatoren.

Dag 3: Bli sunn med matplan

Mat er noe av det vi bruker mest penger på, og det skyldes at vi ofte handler langt mer enn vi egentlig trenger. Med en matplan kan du både spise sunnere og spare penger. Lag en liste over hva du skal ha til middag gjennom uken, skriv handleliste og gjør alle innkjøpene på en dag. Sjekk også ut hvilke tilbud som finnes i de ulike butikkene før du bestemmer deg for menyen.

Dag 4: Drøm deg bort og spar

Nå er tiden kommet for å ta turen til drømmeland. Sparing er mye mer motiverende med et klart mål for øyet. Skriv ned sparemålet ditt eller print ut et bilde som du henger på kjøleskapet. For å kunne nå målet ditt er du nødt til å vite hva som kreves. Regn derfor ut hva det vil koste og hvor mye du må spare. For å unngå at sparepengene blir spist opp av impulsive fristelser er det lurt å sette opp et fast månedlig beløp som trekkes automatisk fra kontoen din.