Forbrukerøkonomens råd:

Slik får du mest ut av feriepenger og skattepenger

- I år er det flere som ikke vet hva pengene skal gå til, sier forbrukerøkonomen.

PRIORITERINGSLISTE: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB gir råd om hvordan du kan bruke feriepengene og skattepengene fornuftig. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

Nå har de fleste fått skattepenger og feriepenger, men vet du hva du skal gjøre med det du får inn på konto?

Det er stor usikkerhet rundt fremtiden
Silje Sandmæl

I år igjen skal de fleste bruke feriepengene på nettopp ferie, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Flere skal også spare, 15 prosent svarer dette. 

- I fjor så vi at stor usikkerhet rundt fremtiden gjorde at flere sparte feriepengene. I år er det derimot flere som prioriterer ferie. I år er det også flere som ikke vet hva de skal bruke pengene til, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. 

Få mest ut av pengene

To av ti vet ikke hva de skal bruke feriepengene på, viser undersøkelsen. Da er det fort gjort at pengene forsvinner inn i daglig forbruk, påpeker Sandmæl. 

- Du bør legge en plan så fort som mulig. Finn ut av hvor mye du får igjen samlet på skatten og i feriepenger. Deretter bør du se på økonomien din som en helhet og finne ut av hvor det er behov for å fylle litt på. Kanskje har du lenge tenkt på å begynne å spare mer i aksjemarkedet, få deg en buffer i usikre tider eller å betale ned på dyr gjeld, sier Sandmæl. 

I appen Spare kan du velge mellom ulike sparemetoder. Sjekk den ut her. 

Kickstart sparemålene dine
Silje Sandmæl

Hvordan du skal bruke ferie- og skattepengene avhenger helt av livssituasjonen din, og hvordan økonomien din har blitt påvirket av koronakrisen. 

- For deg som ikke er permittert har du kanskje fått mer å rutte med grunnet lav boliglånsrente og lavere forbruk, da er det kanskje oppussing, ferie og fremtidig sparing som står på agendaen. Er du permittert eller har mistet jobben er det kanskje det å få ting til å gå rundt og ha en buffer som står høyest, sier Sandmæl. 

- - Har du råd til ferie i år? I så fall bør du finne ut av hvor mye du skal bruke allerede nå, sier forbrukerøkonomen. Foto: Stig B. Fiksdal

Sandmæls prioriteringsliste 

Forbrukerøkonomen anbefaler at du går gjennom kategoriene nedenfor og prioriterer i den rekkefølgen som er fornuftig i forhold til situasjonen du befinner deg i. 

Hvor mye skal du bruke på ferie?

- Har du råd til ferie i år? I så fall bør du finne ut av hvor mye du skal bruke allerede nå. Sett opp et feriebudsjett som viser hvor mye du skal bruke på transport, kost og losji og aktiviteter.

DNB har lansert en ferieportal med gode tilbud, der tusenvis av gavekort skal deles ut. Finn din destinasjon her

Sett opp et feriebudsjett
Silje Sandmæl

- Noen velger å bestille med kredittkort for å få reiseforsikringen. Da bør du betale ned kredittkortregningen med en gang du har muligheten, legger Sandmæl til.

Kvitt deg med smålån

Har du forbrukslån eller annen gjeld med høy rente bør dette nedbetales så fort som mulig, påpeker Sandmæl.

 

Bør kvitte deg med dyre smålån
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

- Rentene på slike lån er ofte høye, og små beløp kan raskt vokse seg mye større gjennom sommeren. Derfor bør disse høyt opp på prioriteringslisten din, sier hun.

Fyll på bufferkontoen

I usikre tider er buffer ekstra viktig. Har du en god nok buffer? Hvis ikke bør du gjøre noe med dette nå som du har mulighet og spare litt hver måned for å hele tiden fylle på. 

 

Da slipper du store omveltninger i økonomien din
Silje Sandmæl

Betal ned ekstra på boliglånet 

- For dem som har blitt permittert er en lavere rente helt nødvendig, men for dem som ikke har blitt påvirket av koronakrisen kan en lav rente skape uvaner det er vanskelig å snu når ting normaliserer seg igjen, sier Sandmæl. 

- Nå som rentene er så lave kan det være lurt å benytte anledningen til å betale ned litt ekstra.  I tillegg til å ta en større innbetaling kan du endre slik at du betaler litt mer hver måned. Da slipper du store omveltninger i økonomien din hvis renten fortsetter å stige. 

Langsiktig sparing

- Hvis du har en komfortabel gjeldsgrad kan du opprette en månedlig spareavtale. Er det mer enn fem år til du skal bruke pengene anbefaler jeg en månedlig spareavtale i fond. For husk at nå som styringsrenten går ned går også rentene på bankinnskudd ned. 

Last ned appen Spare her og kom i gang!

På den måten sparer du uten å merke det
Silje Sandmæl

- I det siste har du kanskje sett at aksjemarkedet svinger veldig, noe det gjør i usikre tider. Men med lang sparehorisont vil disse svingningene, historisk sett, jevne seg ut, forklarer Sandmæl.

- Uavhengig av hvordan du velger å plassere sparepengene dine anbefaler jeg deg å kickstarte med et litt større beløp nå, for så å opprette en fast månedlig spareavtale, avslutter Sandmæl. 

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.