Silje Sandmæl deler råd fra hageekspert:

Slik får du fin balkongkasse hele sommeren

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har ikke grønne fingre. Ikke har hun mye tid heller. Hvilke blomster bør hun ha i kassene sine?

MILLION BELLS: Silje Sandmæl holder en blomsterkassen med Superpetunia, som også kalles Million Bells. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 03. jun 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det er juni og stekende sol når Silje Sandmæl møter blomsterdekoratør og butikksjef i Hagelands butikk på Kolsås i Bærum, Marianne Burud.

Silje trenger råd. Hun har ennå ikke kjøp planter til terrassen – verken hjemme eller på hytta. Forbrukerøkonomen vurderer å gi opp, for hvert år må hun bytte ut blomstene i kassene sine etter bare noen uker. Et skikkelig tapsprosjekt! Blomstene bare dør.

- Ikke disse, sier Marianne uten å blunke.

Hageeksperten holder fram et brett med nydelige småblomstrede planter. Superpetunia. Også kalt Million bells.

FÅR EKSPERTRÅD: Butikksjef i Hageland, Marianne Burud (t.h.), gir plantetips til forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Silje har tidligere sverget til margeritter.

- Dem må du knipe etter hvert som blomstene visner slik at nye får vokse frem. Gjør du ikke det, varer de ikke lenge, bekrefter hageeksperten.

Det har Silje ikke tenkt på – eller hatt tid til – før det har vært for sent.

Drenering har jeg aldri tenkt på. Mange av mine planter har nok druknet
Silje Sandmæl

Disse trenger du ikke å knipe

- Million bells trenger du ikke å knipe. Blomstene faller av når de er ferdigblomstret slik at det får vokse ut nye. Disse holder seg fine til helt utpå høsten, forklarer Marianne.

Hageeksperten liker best å ha bare én sort blomster i kassene sine.

- Men det er jo smak og behag. Mange like å blande. Det er også litt trendy å ha  grønne planter i dem, merker Marianne.

Gode alternativer

Hun foreslår også tre andre typer blomster for Silje – som er superenkle å få til – og som kan blandes med Million bells, med hverandre eller stå alene:

SCAEVOLA, som Silje holder her. Foto: Stig B. Fiksdal
SILVER FALLS, som Marianne holder her. Den er både enkel å få til og trendy nå. Foto: Stig B. Fiksdal
ELLER EFØY, som Silje holder her. Foto: Stig B. Fiksdal

Mariannes tips til hvordan plante i balkongkasser:

  • Ikke plant ut mens det ennå er minusgrader om natten. Minusgrader er det nesten bare stemorsblomster som tåler. De fleste andre typer tåler ikke kulde.
  • Velg en kasse med hull, slik at overflødig vann renner ut. Du kan også lage hull i kassen selv, men vær forsiktig så den ikke sprekker.
  • Fyll bunnen med lecakuler for å få god drenering. Hvis du legger en duk over kulene, kan du bruke dem om igjen.
  • Fyll deretter kassene med en god jord med næring, helst krukkejord. Det lønner seg. Men jord er ferskvare, så den bør ikke brukes om igjen.
  • Sett til slutt plantene i kassen med jord rundt dem. Vil du ha kassen tett og fin med en gang, plant mange tett i tett. Det går bra å plante færre også. Kassen vil uansett blir tett og fin etter hvert som blomstene vokser seg til.
  • Planter du i mai tar det kanskje tid før blomstene begynner å vokse og blir fine. Det skjer lite før temperaturen kommer over 10 grader.
  • Vann jevnlig. Jo større kasse og mer jord, jo lenger holder jorden seg fuktig.
IKKE TENKT PÅ: - Drenering har jeg aldri tenkt på. Mange av mine planter har nok druknet, konstaterer Silje. Foto: Stig B. Fiksdal