Slik fylte Martin (25) opp BSU-kontoen

– Det går faktisk an å spare til bolig og nyte livet samtidig, ifølge Martin Heggestad.

DEDIKERT: Det er ikke enkelt å komme inn på boligmarkedet uten foreldrehjelp, men det ER mulig. For Martin Heggestad handlet det om å dedikere seg til drømmen. Foto: Privat.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. nov 2018
Artikkelen er flere år gammel

Alt for mange unge begynner for sent med boligsparingen, noe som ender med anger når drømmen om boligkjøp plutselig skal bli en realitet. Ifølge undersøkelse sier én av to i alderen 25-34 år at de angrer på at de ikke startet med boligsparing tidligere.

Når vi spurte de litt yngre i alderen 18-24 var det hele tre av ti som svarte at de ikke har begynt å spare til bolig.

– Høye boligpriser, krav til 15 prosent egenkapital og reglen om maksimalt fem ganger inntekt i gjeld, gjør at boligsparing burde være topp prioritert for deg som ung, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Spar i BSU du også: Opprett konto her

Nå kan du også spare til bolig i nytt spareprodukt

Fikk BSU i konfirmasjonsgave

En som har tatt boligdrømmen på alvor er Martin Heggestad (25). Han begynte å spare allerede som 15-åring, og er i dag stolt eier av en leilighet på Eik i Tønsberg.

– Ja, det har gått mye tid til jobb for å kunne få rom til sparingen, men på den andre siden har jeg brukt tilsvarende med tid på venner og hobbyer. Det har vært en fin balansegang, forteller 25-åringen.

Etter ni år med sparing kunne drømmen endelig realiseres

Da Martin stod til konfirmasjon fikk han en BSU-konto med innskudd i gave. Siden har han satt inn penger hvert år, og etter ni år med sparing kunne drømmen endelig realiseres.

– Foreldrene mine har alltid oppfordret meg til å spare, og det er jeg utrolig takknemlig for den dag i dag, sier han.

Flytte hjemmefra? Her er tipsene du trenger

FRISTELSER: – For å kunne spare såpass mye har Martin måttet styre unna fristelser og være bevisst på hva han bruker penger på. Her hjemme i stua i leiligheten hans i Tønsberg. Foto: Privat

Mange fristelser på veien

Det krever tålmodighet og impulskontroll for å kunne spare nok til å kunne kjøpe bolig uten foreldrehjelp.

For å kunne spare måtte jeg styre unna alle fristelsene

– For å kunne spare måtte jeg styre unna alle fristelsene. Jeg droppet å kjøpe lunsj på butikken i skoletiden, og tok heller med meg matpakke hjemmefra. Når jeg handlet mat etter å ha flyttet hjemmefra, var jeg prisbevisst og jaktet på de rimelige produktene, forteller Martin.

I dag er det krav til 15 prosent egenkapital for å kunne søke om boliglån. Skal du kjøpe en leilighet til 2 millioner, må du altså ha spart opp 300.000 kroner på egenhånd.

– Her er det snakk om store summer, som skal spares på kort tid hvis man begynner sent, sier Sandmæl.

Det gylne tipset

Ett av tipsene til å lykkes med sparing, er å spare fast. Så fort Martin hadde en BSU-konto satte han opp et fast månedlig trekk på dagen han fikk lønn.

Penger forsvinner fort uten en plan

– Jeg erfarte tidlig at selv om man tjener nok til å kunne spare, betyr ikke det at pengene ikke kan forsvinne på unødvendig forbruk. Derfor bestemte jeg meg for å sette opp et fast trekk slik at det skjedde automatisk, sier han.

Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl bør flere unge gjøre som Martin, og begynne med boligsparing så tidlig som mulig.

– Jo mer tid du har, jo lettere er det å nå målet. Men det er heller aldri for sent å starte. De aller fleste unge har et sparepotensiale. Det handler om å prioritere hva pengene dine skal gå til, sier hun.

Be om boligsparing i gave

Ifølge Sandmæl bør flere unge ønske seg boligsparing i gave, enten det er til jul, bursdag eller konfirmasjon.

Disse pengene kommer godt med i en ung lommebok

– Dette er gylne anledninger til å fylle på BSU-kontoen. Har du en skattbar inntekt og fyller opp den årlige kvoten på 25.000 kroner, får du hele 5000 kroner i skattefradrag. Disse pengene kommer godt med i en ung lommebok, sier hun.

– Har du mulighet til å spare enda mer, kan du opprette en BSU Start konto og få samme gode rente som på vanlig BSU. Her vil du ikke få skattefradrag, men renten er mye høyere enn på vanlig sparekonto, legger hun til.