Regningene du skal prioritere etter å brukt litt for mye i sommer

Er du en av dem som brukte mer penger enn du hadde i sommer og nå sliter med å komme deg à jour? Ikke minst med regningene.

PRIORITER: – Husleie, strøm og forsikringer er blant de regningene som bør stå høyt oppe på prioriteringslista. Så er det regningene med høyest rente først. Foto: Thomas Strzelecki
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 09. aug. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl har rådene som hjelper deg ut av knipen.

– Det første du må gjøre er å få oversikt og kontroll. Du må finne ut av summen på de regningene som forfaller før neste lønning, og hvor mye penger du må ha til mat, transport, altså det nødvendigste. Hvis pengene ikke strekker til, må du rett og slett skaffe mer penger eller kutte utgiftene ytterligere. Du kan selvsagt få utsatt endel regninger, men ofte blir det bare å utsette problemet til neste måned, advarer Sandmæl.

Disse egenskapene øker sjansjen for å havne i luksusfellen

Dersom man må prioritere blant regningene, hva bør du betale først?

– Husleie, strøm og forsikringer er blant de regningene som bør stå høyt oppe på prioriteringslista. Så er det regningene med høyest rente først. Det er bedre å be om utsettelse av studielån (som du kan utsette 36 ganger på lånekassen.no) og avdragsfrihet på boliglånet. Boliglånet har et par prosent rente mens vanlige regninger ofte har en forsinkelsesrente på 8,5 prosent. NRK-lisensen som forfalte 31.juli har en tilleggsrente på 15 prosent. Kredittkortregningen med rente fra 20-40 prosent bør alltid stå høyt oppe i betalingskøen. Du må i hvert fall ikke la regningen ligge, du må ringe eller søke om utsettelse på nett. Går regningen din til inkasso, blir det dyrt for deg, sier forbrukerøkonomen.

Ubetalte regninger kan legge kjepper i hjulene på fremtiden din

For når regninger går til inkasso følger det med en betalingsanmerkning.

Det betyr at du blir svartelistet av de som kredittsjekker deg. Skal du søke jobb kan arbeidsgiver kredittsjekke deg. En betalingsanmerkning kan også ødelegge sjansene dine på leiemarkedet, hvem ønsker seg vel en leietaker som er en dårlig betaler?

– Mobilabonnement er da helt utelukket å få og boliglån kan du se langt etter. Det er ikke før du har gjort opp for deg og betalingsanmerkningen er fjernet, at du kan starte med blanke ark. For mange kan det ta lang tid, i følge Sandmæl.

LETT Å GLEMME: Betaler du ikke NRK-lisensen til forfall, vil en 15 % tilleggsavgift påløpe og du vil motta en purring. Foto: Benjamin Strzelecki

Prøv å jobbe mer

Å «rett og slett skaffe mer penger» er lettere sagt enn gjort, vil mange si, Silje?

– Ja, men det handler om å ta grep. Det enkleste er å høre med arbeidsgiver om du kan jobbe mer, hvis det er mulig.

– Hvis ikke kan du ta på deg småjobber som er tilknyttet hjemmet til den som betaler og tjene 6.000 kroner skattefritt. Den kan være alt fra å klippe plen, vaske bil, male eller sitte barnevakt. Heng opp lapper i nærmiljøet, søk på småjobber på finn.no, bruk småjobbtjenesten Luado.no eller legg ut på en lokal facebookside de småjobbene du kan tilby.

Pass på at du ikke blir næringsvirksomhet

Silje forteller at du kan ta på deg flere småjobber i løpet av året, så lenge du ikke mottar mer enn 6.000 kroner i lønn fra hver enkelt av oppdragsgiverne.

– Du kan altså gjøre småjobber for familien Hansen for 6.000 kroner, Olsen for 6.000 kroner, og så videre. Det er i utgangspunktet ingen øvre grense for hvor mye du kan tjene på småjobber, men pass på så det ikke går over i næringsvirksomhet. Hvis du klipper så mange plener at folk begynner å tro at du driver Plenklipp AS, er det et tegn på at du bør avklare med Skatteetaten om dette har blitt en næringsvirksomhet.

Selg!

Ved siden av jobb, er en annen inntektskilde å selge ting, forteller Silje. Hun oppfordrer om å gå gjennom skuffer, skap, boder og loft for å se om det er noe du kan selge. Ønsker du ikke å kvitte deg med det for godt, kan du også leie bort ting.

Alle eiendelene dine som du selv bruker kan leies ut for 10.000 kroner skattefritt hvert år

– Dagens delingsøkonomi kan være en gullgruve. Du kan leie bort ting, som båt, bil, tilhenger, verktøy, kano, kajakk, vannski, telt, gressklipper, og så videre. Alle eiendelene dine som du selv bruker kan leies ut for 10.000 kroner skattefritt hvert år.

Enda bedre er det hvis du kan leie ut bostedet ditt, forteller Silje.

Bruk for eksempel nettstedet leieting.no for å se om noen er interessert i akkurat dine eiendeler.

Leier du bare ut ett rom i boligen din er inntektene helt skattefrie

– Når du reiser bort kan du leie ut boligen din for 20.000 kroner skattefritt i året. Hytta kan leies ut for 10.000 kroner skattefritt. Leier du bare ut ett rom i boligen din er inntektene helt skattefrie.

Hva gjør man for ikke å havne på etterskudd fremover?

– Lag et budsjett i nettbanken. Velg «Dagligbank og lån», så velger du «Min økonomi» i rad fire. For å sørge for at du overholder budsjettet kan du følge med på hvor mye du bruker på mat, klær, bolig og så videre i mobilbanken. Logg deg inn i «Mobilbank» øverst til høyre på mobilen. På neste side scroller du ned til du kommer til «Se hva du bruker penger på», avslutter forbrukerøkonomen.