Den gangen jeg presterte to bagasjetabber i ett og samme forsøk

Kommentar: Jeg er passert femti år. Jeg trodde jeg var ganske dreven på dette med reising og pakking og bagasje og sånt. Det var jeg tydeligvis ikke, noe denne historien fra to somre siden illustrerer godt.

DOBBELTTABBE PÅ REISE: Jeg presterte to kjente og kjære bagasjetabber i ett og samme forsøk. Her er hva som skjedde. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. jul. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Jeg presterte to kjente og kjære bagasjetabber i ett og samme forsøk. Her er hva som skjedde.

Ville ha med lokale produkter fra butikken på hjørnet

I slutten av juli 2017 var familien i Sicilia, og vi ville gjerne ta med litt lokal vin og olivenolje hjem til Norge. Vi kjøpte dette på den lokale butikken på hjørnet, og surret så en 1,5 liters olivenolje-glassflaske i et stort teppe og la det midt i kofferten innimellom klær. I tillegg til tre vinflasker.

Dette var i den ene store kofferten vi skulle sjekke inn, resten var håndbagasje. Ja, du skjønner sikkert hvor dette bærer hen …

Sauset inn i olivenolje

Da vi kom til Gardermoen var den digre glassflasken knust (de tre andre vinflaskene hadde heldigvis overlevd!). En ikke spesielt begeistret ektefelle åpnet kofferten og registrerte at alle klærne hennes var sauset inn i olivenolje.

Jeg var mer bekymret for kameraet, som jeg trodde fortsatt lå trygt inne i en kameraveske. Det gjorde den ikke. Baggen var søkkvåt og full av olivenolje. Og det hadde kommet olivenolje inn i kameraet. Kamerat er ikke ubrukelig, men det er vanskelig å se hva du har tatt bilde av på LCD-skjermen, da … ja, det er en del olivenolje bak skjermen.

INGEN GOD MIKS: Å frakte elektronisk utstyr og flytende væske i innsjekket bagasje, er en dum idé.

– Man tenker nok ikke alltid på at det er en rekke regler og juridiske forhold som kan inntreffe ved å legge et par flasker vin i kofferten. Men når det gjelder reglene for hva som kan sendes som innsjekket bagasje, kommer dette forholdsvis tydelig fram hos både transportør, flyselskapets bestemmelser og vilkår hos forsikringsselskapene, forteller Anne Hoff, som er produktsjef i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1. Anne er spesialist på reise.

Naive som vi var, ringte vi nemlig vår reiseforsikring og trodde det var et lite håp om at dette skulle bli dekket. Men, nei.

«Skade på gjenstander under transport som skyldes at væske har rent ut» dekkes ikke av noen reiseforsikring.

Og i dette tilfellet hadde vi jo gjort to bagasjetabber og slengt med dyrt elektronisk utstyr i kofferten.

Sikkerhetsforskriftene for reiseforsikringen viser blant annet til at elektroniske gjenstander og skjøre gjenstander ikke skal sendes som innsjekket bagasje, men tas med i håndbagasjen. Videre presiseres det at transportørens, for eksempel flyselskapets, bestemmelser skal følges når reisegods sendes, understreker Hoff.

Du kan ende opp med å erstatte andres bagasje

Reiseforsikringseksperten forteller at vi ikke er alene om pakke inn vin og andre flytende delikatesser i kofferten, og at ofte går det bra. Men det betyr altså at du gjør dette på egen risiko.

– Ikke ofte opplever man som i ditt tilfelle at glass og flasker knuses. I verste fall kan væske lekke ut på bagasjeanlegget og på andres bagasje. Du står dermed ansvarlig for oppryddingskostnader og eventuelt erstatning av andres bagasje.

Hoff minner også om at bagasjesjauere verden over ikke akkurat er kjente for å håndtere bagasjen din pent.

Her finner du et utdrag fra sikkerhetsforskriftene for Reiseforsikringen (som er gjennomgående likt mellom alle forsikringsselskapene)

1. Verdi-/elektroniske gjenstander som nevnt i punkt 8.1. skal ikke sendes som innsjekket bagasje. Dette gjelder også̊ penger, skjøre gjenstander og bedervelige varer. Transportørens bestemmelser skal følges når reisegods sendes. Dersom kravene ikke følges, kan retten til erstatning falle bort helt eller delvis, jf. Forsikringsvtaleloven §4-8 og §4-11.

REISESPESIALIST: Anne Hoff i Fremtind.