Slik kan du enkelt skaffe deg en ekstrainntekt i ferien

Nå er det enklere enn før å tjene noen ekstra kroner når du reiser bort på sommerferie.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 30. apr 2018
Artikkelen er flere år gammel

AirBnB er det mest populære nettverket der man kan leie boliger privat over hele verden. 

– Gjennom AirBnB og lignende tjenester kan du skaffe deg en rimelig overnatting på ferie, men du kan også tjene penger på leie ut egen bolig eller et ekstra rom du har til overs, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Ingen avgift for å leie ut

Å lage en side for å leie ut er gratis, men du må betale et lite tjenestegebyr (3%) når du bekrefter en reservasjon. Du setter selv prisen på utleiestedet ditt, tilgjengeligheten din og reservasjonskravene for gjestene dine. Du kan også sette tilpasset pris for å tjene mer gjennom populære feriesesonger.

Du kan også være i dialog med gjestene på forhånd, samt sjekke deres tidligere historikk, slik at du unngår å få tvilsomme leietakere.

Forsikringskrøll

– AirBnB har en vertsgaranti, som er en forsikring slik at boligen din dekket for tap eller skader som følge av tyveri eller hærverk forårsaket av en Airbnb-gjest. Men det er viktig å være oppmerksom på at denne forsikringene har sine begrensninger, sier Sandmæl.

Ifølge DNB Forsikring har det så langt har det knapt vært saker knyttet til denne type utleie. Det tyder jo på at dette er en trygg utleieform, men det betyr også at de juridiske spørsmålene knyttet til denne type utleie er uavklart.

– Så langt har vi heller ikke hatt noen erfaringer med denne type saker. Dette er en ny utleieform og vi tar forbehold om at vi ikke kjenner alle sider ved utleieproduktet og evt. forsikringsspørsmål som kan dukke opp. I utgangspunktet har AirBnb en egen forsikring som utleiere må forholde seg til, men så langt vi kan se kan ikke Airbnbs vertsgaranti erstatte vanlig innboforsikring, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB Forsikring, Vidar Korsberg Dalsbø.

Innbofosikringen dekker normalt skader, men det stiller seg litt annerledes når man leier ut bolig.

– Det vil være forskjell om boligen leies ut på årsbasis eller om boligen leies ut med alt innbo og løsøre i en kortere periode og om leietaker har tilgang til alle eiendeler til vår forsikringstaker. Med hensyn til aktsomhetsprinsippet er det er også forskjell på å låne eller leie ut en bolig til personer man kjenner og til totalt fremmede. Generelt kan vi si at innboforsikringen ikke dekker skade ved hærverk utført av beboer/bruker. Det bør derfor være en klar regel på hva som dekkes i forhold til kontraktsforholdet mellom utleier og leietaker, sier Dalsbø.

– Du må også tenke på graden av utleie: Skal du leie ut hele eller deler av boligen, hvor lenge varer utleieforholdet, bor forsikringstaker i boligen ved utleie, alt dette vil kunne påvirke prisen og hva som dekkes/dekkes ikke gjennom innboforsikringen. Forsikringstaker må ta kontakt med forsikringsselskapet for å opplyse om utleieforholdet. Vi vil alltid anbefale kunden å sikre verdigjenstander ved utleie av boligen, oppfordrer Dalsbø.