Slik kan statsbudsjettet påvirke barnefamilien

Lekkasjer tilsier at særlig småbarnsfamilien vil få litt mer å rutte med. 7. oktober, kommer forslag til statsbudsjettet 2020.

STATSBUDSJETTET 2020: Vil denne familien få mer å rutte med neste år? Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 07. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I statsbudsjettet for 2019 var det ingen klare vinnere, men forbrukerøkonom Silje Sandmæl var glad for å se at lavinntektsfamilier fikk noen små seiere.

– De har allerede lite, og trenger all hjelp de kan få, sier Sandmæl.

Mandag 7. oktober er det duket for nytt budsjettforslag for året 2020, og lekkasjene tyder på at det kommer et par endringer som påvirker lommeboken til barnefamilien. Blant annet meldes det om at barnetrygden skal opp for de med barn under 6 år.

– Barnetrygden har stått på stedet hvil i 20 år helt til den ble økt med 1.000 kroner i mars i år. Ifølge lekkasjene skal denne enda mer opp med 3.600 kroner i året, forteller Sandmæl.

FØLGER STATSBUDSJETETTET TETT: Få siste nytt fra Silje Sandmæl om hvordan statsbudsjettet påvirker din lommebok på Instagram. Følg @dnbsilje her. Foto: Stig B. Fiksdal

Her er lekkasjene som påvirker barnefamilien

I forkant av statsbudsjettet har NTB samlet sammen lekkasjer fra kilder i regjeringen. Her er de som kan påvirke barnefamilien.

Barnetrygden økes med 3.600 kroner i året

– Regjeringen foreslår at barnetrygden skal videre opp med 3.600 kroner i året for barn under seks år. Altså en økning fra 1.054 til 1.354 kroner i måneden. Ser vi på årlig beløp øker den fra 12.648 til 16.248 kroner, forteller Sandmæl.

Endringene skal, ifølge lekkasjen, inntreffe 1. september.

Makspris for SFO

Regjeringen foreslår at en SFO-plass for første og andreklassinger skal koste maksimalt seks prosent av familiens bruttoinntekt fra neste høsten 2020.

Hvem sparer på dette?

Regnestykke:

– En familie med to voksne og to barn, der begge foreldre jobber heltid er årlig medianinntekten, før skatt, på 1,07 millioner. Med et tak på seks prosent av husholdningens samlede inntekt, før skatt, vil maksprisen på SFO for denne familien være på 64.200 kroner for skoleåret. Familien med en medianinntekt vil altså ikke spare på dette taket fordi SFO ikke er så dyrt, forteller Sandmæl.

– Derimot vil en familie, som betaler 33.000 kroner i året for SFO, kunne spare 600 kroner i året på hver 10.000 kroner de tjener under 500.000, legger hun til.

Gratis SFO for barn med særskilt behov

– Ifølge lekkasjer kommer det også forslag om gratis skolefritidsordning for elever i femte til sjuende klasse med særskilte behov, avslutter Sandmæl.