Snart kommer pensjonskonto:

Slik påvirker det pensjonen din

1. februar vil alle som har innskuddspensjon få en egen pensjonskonto – helt automatisk.

ALT SAMLES: - På kontoen vil du finne all pensjon som du har opptjent – både fra nåværende og tidligere arbeidsgiver, forteller Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 12. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

Dette gjelder 1,5 millioner nordmenn som i dag har innskuddspensjon.

57 prosent av oss sier at dette er noe vi har hørt om at kommer, men de færreste vet hva det faktisk innebærer. Dette kommer fram i en undersøkelse gjennomført av DNB. 

Dyrt for deg som har jobbet flere steder
Silje Sandmæl

- At du får en egen pensjonskonto vil være gull for pensjonen din, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. 

Se din pensjonskonto i appen Spare eller i nettbanken. 

BILLIGERE: - Alt på ett sted, mer oversiktlig og ikke minst billigere, forteller Sandmæl om pensjonskontoen. Foto: Stig B. Fiksdal

Slik påvirker det pensjonen din

Fra 1. februar vil du kunne finne din egen pensjonskonto der din nåværende arbeidsgiver sparer til din pensjon.

På kontoen vil du finne all pensjon som du har opptjent – både fra nåværende og tidligere arbeidsgiver, forteller Sandmæl. 

Mer oversiktlig og billigere, altså mer i pensjon
Silje Sandmæl

- Når du slutter i en jobb i privat sektor så får du med deg pensjonen din, et såkalt pensjonskapitalbevis. Denne pengesekken er det noen som passer på for deg, og det må du betale for. Dette kan bli dyrt hvis du har jobbet flere steder – og ikke minst uoversiktlig, forteller hun. 

- Med egen pensjonskonto så samler du pensjonen din ett sted, så det blir mer oversiktlig og ikke minst billigere, altså mer i pensjon, legge Sandmæl til. 

- Bruk innsikten du får

I appen «Spare» kan du gå inn på «Min pensjon» for å se filmen om hva egen pensjonskonto betyr for deg. Appen er tilgjengelig for alle, også du som ikke er kunde i DNB. 

For er det noe du bør sette av litt tid til, så er det å ta vare på fremtiden din, påpeker Sandmæl. 

Bruk denne innsikten til å regne ut hvor mye du må spare
Silje Sandmæl

- Det er ikke mye som skal til for å kunne sikre seg en god pensjonisttilværelse, men det krever en innsats. Med pensjonskonto får du full oversikt over hvor mye du har i pensjon, så bruk denne innsikten til å regne ut hvor mye du må spare for å kunne leve slik du ønsker, råder Sandmæl. 

Hvordan du ønsker å spare til alderdommen er opp til deg, men Sandmæl kommer med et spareråd.

- Når det fortsatt er en stund til du skal gå av med pensjon anbefaler jeg å opprette en månedlig spareavtale i aksjefond, sier hun. 

Merk:

Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond kan bli negativ i perioder som følge av kurstap. Minimum sparetid bør være fem år.