Slik påvirker statsbudsjettet din lommebok

De aller fleste får skattelette, men ikke alle får like mye. Slik vil det statsbudsjettet påvirke deg.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. nov 2015
Artikkelen er flere år gammel

Den nye skattereformen var i fokus da finansminister Siv Jensen presenterte statsbudsjettet i oktober. Regjeringen legger opp til et nytt skattesystem der den nåværende toppskatten erstattes av en ny trinnskatt. I tillegg ble den generelle skattesatsen senket fra 27 til 25 prosent.

Samtidig ble det innført en momsøkning på kultur- og fritidstilbud fra 8 til 10 prosent. Dette omfatter blant annet flyreiser, buss, tog, konserter, idrettsarrangementer og kino, som nå altså vil bli dyrere for forbrukeren.

-Skattelette til mange er positivt og vil bidra til å smøre hjulene i norsk økonomi. Her gis det med en hånd og tas med den andre. Mange vil merke at dyrere kultur- og transporttilbud vil spise opp mye av skatteletten, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Tirsdag ble det enighet om det endelige statsbudsjettet, som innebærer en del endringer.

Her er hvordan statsbudsjettet, skattereformen og de nye endringene vil påvirke ulike grupper i 2016.

Studentene
Det skal innføres 11 måneders studiestøtte gradvis over de neste fire årene. Det skal legge til en ekstra uke i studiestøtten mellom 2017 og 2020.

Kjernefamilien
Gjennomsnittsfamiliene vil kommer noe bedre ut. De vil få en skattelette på nærmere 3.000 kroner i året.

– Hva de sitter igjen med henge av hvor mye de reiser på ferie, med kollektivtransport, går på kino og liknende, ettersom disse tilbudene nå blir to prosent dyrere, sier hun.

Pensjonistene
Pensjonistene er blant vinnerne i budsjettet, sier forbrukerøkonomen.

Avkortningen av pensjon for gifte og samboende pensjonister blir redusert. I tillegg får enslige alderspensjonister med minstepensjon 4000 kroner mer fra 1. september 2016.

De velstående
– De som tjener mest, vil fremdeles betale mest skatt. Men sammenlikner vi med dagens skattesystem, vil de med mest penger få en betydelig skattelette. Har du en inntekt på to millioner, vil du få rundt 11.000 mindre i skatt, sier Sandmæl.

Boligsparerne
De som sparer til bolig med BSU fikk en ordentlig gladmelding i dag. Maksimalbeløpet ble hevet fra 200.000 til 300.000. Maksimalt årlig beløp på 25.000 står seg, og dermed vil også maksimalt skattefradrag forbli 5.000 kroner.

– De som sparer til bolig, kan nå spare mye mer. Veldig mange unge er avhengige av hjelp fra foreldre til å komme seg inn på boligmarkedet, men med denne guleroten kan nå flere spare mer i BSU, og dermed kanskje ha en sjanse til å klare det helt selv, sier hun.

Pendlerne
Regjeringen økte bunnfradraget i reisefradraget fra 15.000 til 22.000 kroner. Man kan trekke fra utgifter til arbeidsreise fra inntekten på selvangivelsen, men nå må du altså bruke mer på pendlerreiser i året for å kunne få en skattelette ut av pendlingen.

Samtidig blir måneds- og årskort med NSB 20 prosent billigere, og flyreiser dyrere. En flyreise blir i gjennomsnitt rundt 80 kroner dyrere per person.

Utleierne
Ligningsverdien av sekundærbolig går opp fra 70 til 80 prosent, som betyr at utleiere må skatte mer av boligene de leier ut. Dette motvirkes imidlertid delvis av lavere formueskatt. Leier du ut en bolig på to millioner, vil du måtte skatte rundt 1.000 kroner mer enn før.