Utfordret familien til å spare 100.000 på ett år

Hvor mye kan én familie klare å spare i løpet av ett år?

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 15. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

Ida Eldholm-Prestø liker kanskje ikke å innrømme det, men hun og resten av familien på fire er et typisk eksempel på en ung norsk gjennomsnittsfamilie med en gjennomsnittlig inntekt.

Hun og mannen Mads bor på Vålerenga sammen med sine to døtre på to og åtte år. Både Ida og Mads jobber i bank, og det gjør også mange i begges slekt.

De bodde i sin tid i en treroms leilighet på 60 kvadratmeter 15 meter unna der de bor nå. Et sted de raskt fant ut var for lite når lillesøster meldte sin ankomst.

Den unge familien hadde et ønske om å spare til egenkapital til en større leilighet, men visste ikke helt hvor de skulle begynne.

Silje to the rescue!

Det var her DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl kom inn i bildet. I januar 2016 gikk Silje gjennom forbruket til familien Eldholm-Prestø, og fant raskt ut at de hadde et stort sparepotensiale på matinnkjøp, klær, kafé og restaurantbesøk – og utfordret familien til å spare 100.000 på ett år.

Rundt ett år senere flyttet familien Eldholm-Prestø inn i en større leilighet.

Dette uformelle intervjuet med Ida handler om hvordan det gikk sparingen den gang – og litt om hvordan det går med sparingen nå.

Det eneste som var kjedelig var at man måtte begrense kaffeinntaket ute

Orker du ikke å lese hele intervjuet? Her kan du se Ida og Silje snakke om hvordan året gikk på TV 2

Å spare er ikke kjedelig

Å spare 100.000 i året kan umulig ha vært gøy. Ble det tidenes kjedeligste år?

– Det var faktisk ikke kjedelig i det hele tatt. Når man har et hårete mål slår konkurranseinstinktet inn og man følger med på forbruket sitt hele tiden. Det eneste som var kjedelig var at man måtte begrense kaffeinntaket ute.

Motivasjonen kom i stor grad fra summen vi kom til å spare

Så kosen vi nordmenn er så opptatt av forsvant ikke?

– Nei, planleggingen var nøkkelen til suksess. Storhandling frigjør tid og gjør at man har mer orden i skuffer og skap. Når man handler én gang i uken eller annenhver uke kjøper man jo også inn til kos, som for eksempel baking med barna.

Hvor i all verden hentet dere motivasjonen fra?

– Motivasjonen kom i stor grad fra summen vi kom til å spare, i tillegg til at vi hadde som mål å kjøpe en større leilighet i et kokende boligmarked. Alle visninger vi var på endte med ville budrunder og «alt» gikk minst en halv million over prisantydning.

Det beste grepet var å ikke gifte seg igjen

Silje mente dere kunne spare hele 156.000 kroner Hva slags liv sitter man igjen med da, egentlig?

– Den eneste forskjellen vi kjente på var at man tenkte før man handlet, og vi sluttet med impulskjøp. Det gjorde at vi fikk mer orden og tid i en travel hverdag, da alt var planlagt med tanke på matinnkjøp. Dessuten kjøpte de ting til barna når det var på salg.

Det ble ingen Gucci-bodyer dessverre

Dere brukte 65.000 på klær i løpet av et år da dere var to voksne og to småttiser. Hva skjedde der? Mye Gucci-bodyer og sånt?

– Ingen Gucci-bodyer dessverre. Det som ikke ble nevnt på TV 2 var at vi giftet oss året før, så i det resultatet ligger en brudekjole, smoking og sko pluss diverse andre ting vi ikke vil bruke penger på igjen, så dette var en lett post å kutte på. Det samme gjelder velvære-posten. Nå prøver vi å kjøpe hockeyutstyr, møbler og diverse ting brukt på finn eller på salg. Jeg syns det er kjempemorsomt å lete etter skatter og gode bruktkjøp. Da tar man i tillegg vare på miljøet.

Hva var det mest essensielle grepet for å nå målet?

– Ikke gifte seg igjen, hehe! Planlegging av mat og droppe småturene på butikken og til restauranter. Vi unner oss fortsatt take-away og spising ute, men er mer restriktive da vi er klar over hvor stor summen blir i det lange løp.

Matpakke, matpakke, matpakke

Et av grepene dine er å ta med matpakke på jobb. Personlig synes vi kantinelunsj er ett av dagens høydepunkter. Blir du aldri lei matpakka?

– Det er klart man blir lei om man spiser det samme hver dag. Derfor gjelder det å variere og planlegge. Har du middag som egner seg som restemat, er jo det genialt å ha med på nattevakt eller som lunsj dagen etter.

Sparingen sprakk når vi flyttet inn i ny større leilighet

Dere var veldig flinke i ett år, hvor flinke er dere nå?

– Sparingen sprakk da vi flyttet inn i ny og større leilighet, da kommer det jo en del ekstra utgifter. Vi har fortsatt spareavtalene som tikker og går – men forbruket har nok økt en del igjen. Så nå setter vi i gang igjen slik at vi kan spare til å pusse opp badet, kjøpe ny bil og dra på en fin ferie. Vi har enda ikke vært på bryllupsreise, så det har vi tenkt å bruke litt penger på.

Ja, hvordan endte egentlig utfordringen, Ida?

– Vi klarte å spare godt over målet på 100.000, og flyttet inn i en leilighet på 100 kvadratmeter den 1. november 2016.

Appen som gjør sparing mer oversiktlig og motiverende

Vil du også begynne å spare? Begynn med å lage et budsjett i nettbanken. Velg «Dagligbank og lån», så velger du «Min økonomi» i rad fire.

For å sørge for at du overholder budsjettet kan du følge med på hvor mye du bruker på mat, klær, bolig og så videre i mobilbanken. Logg deg inn i «Mobilbank» øverst til høyre på mobilen. På neste side scroller du ned til du kommer til «Se hva du bruker penger på».