Black Friday: - Det er fort gjort å havne i shoppefella

I fjor satte handlet nordmenn for en ny rekordsum på Black Friday. Nå spår handelsorganisasjonen Virke nytt rekordår.

RÅD:  – Pass deg så du ikke blir blendet og kjøper ting du egentlig ikke trenger, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.  Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Black Friday er ikke lenger en tilbudsdag, det har blitt til uker og vel så det, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Bruker stadig mer

Tall fra Virke viser at nordmenn handlet for 3,7 milliarder kroner på Black Friday i 2018. I 2017 og 2016 var tallet henholdsvis 3,6 milliarder og 3,3 milliarder. I år spår de nok et rekordår, og anslår at nordmenn vil handle for 3,8 milliarder kroner på årets Black Friday.

– Det florerer med tilbud rundt Black Friday, så pass deg så du ikke blir blendet og kjøper ting du egentlig ikke trenger. Ikke la deg lure av at det er halv pris, kanskje finner du produktet til en enda bedre pris et annet sted. For å vite at du gjør et kupp anbefaler jeg deg å bruke prisammenligningstjenester som Prisjakt. Søk på produktet og finn det til den beste prisen, sier Sandmæl.

Skriv liste og ikke la deg friste

Sandmæl anbefaler at å istedenfor å løpe seg i hjel på jakt etter de beste prisene, kan du gå til butikker med prisgaranti og vise dem tilbudet du har funnet. Da vil de matche det.

– Skriv opp en liste over hva du skal ha. Sammenlign priser før du løper inn i Black Friday-kaoset. Og hold deg til listen. Ofte lar man seg friste av ting man ikke trenger, som for eksempel «3 for 2»-tilbud.

Forbrukerøkonomen sier det er lett å falle for fristelsen når en vare tilsynelatende er satt ned 50 eller 70 prosent.

– Det skjer liksom noe med oss når vi ser et tilbud, og det er fort gjort å tenke at man sparer penger. Men dette er ikke tilfelle hvis det er noe du egentlig ikke trenger eller ikke skulle kjøpe, sier Sandmæl.

Særlig to ting du bør passe på

– Hvis du skal bruke kredittkort, er det viktig å ha en plan for nedbetaling, minner Sandmæl om.

Du bør også passe deg for svindel. Stadig flere nordmenn handler på nett. I år planlegger nær tre av fem å kjøpe julegaver på nett fremkommer det av en undersøkelse som Ipsos har gjennomført for DNB.

Black Friday kan fort bli en fallgruve for nettsvindel, påpeker Sandmæl.

– Det dukker stadig opp nye nettsider som forsøker å lure oss; dette skjer for eksempel ved at du ikke får varen eller at den ser helt annerledes ut enn det du bestilte, forteller hun.

– Skal du handle på sider du ikke har handlet hos før, bør du ikke handle der før du har sjekket at siden er trygg. Ved å søke litt rundt og finne anmeldelser fra andre, kan du både finne ut om siden er falsk og om kundene er fornøyde med transaksjoner, produkt og leveringstid.

Her er Siljes råd til Black Friday:

  • Skriv opp en liste over hva du trenger. Dette inkluderer gavelisten til jul og bursdager
  • Sjekk prisen på nett ved å bruke en av søkemotorene for å sammenligne priser. På den måten ser du om du gjør en god handel
  • Det er lett å la seg friste, så behold fornuften og ikke kjøp mer enn du har bestemt deg for eller har råd til
  • Det er en ypperlig dag for å gjøre gode kjøp, men du kan lett falle i shoppefella uten en plan.