- Sosiale medier gir et feil bilde av hva som er en vanlig sommerferie

Nære fire av ti foreldre føler på et press om å reise bort i sommerferien for at barna skal ha noe å fortelle om til skolestart, viser undersøkelse.

FERIEPRESS: Unngå at barna gruer seg til å begynne på skolen. – Det er tøft å føle at du ikke har gjort det «alle» andre har i ferien, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Her på innspilling av TV-programmet «I lomma på Silje», med Johanna Grønneberg Mesa. Foto: TV 3.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Skolestart er rett rundt hjørnet, der barn og unge skal gjenforenes med sine klassekamerater etter en lang ferie.

De første dagene på skolen handler gjerne praten om ferie, et tema som noen barn gruer seg til å snakke om, ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, og programleder i podkasten «Pengetabu».

Blir kontaktet av bekymrede foreldre som har blakket seg helt

– Ferien kan være en sår tid for både store og små. Når du ser på sosiale medier og snakker med de rundt kan det fort virke som at alle er på dyre luksusferier, sier hun.

Nære fire av ti foreldre føler på et press til å reise bort i sommerferien for at barna skal ha noe å fortelle om på skolen, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Hvert år blir jeg kontaktet av bekymrede foreldre som har blakket seg helt for å få råd til en ferie som tilsvarer den «alle» andre har. Noen har til og med lånt penger de ikke har råd til å betale tilbake, sier Sandmæl.

Hva er egentlig normalen?

I snitt planla nordmenn å bruke 19.841 kroner på årets sommerferie. Tre av ti sa de skulle reise bort, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Vi har et feil bilde av hva som er normalen

– Dette er et gjennomsnitt og inneholder derfor ekstremer på hver sin side. Her har vi også alt fra barnefamilier til enslige. Summene vi bruker varierer veldig, sier Sandmæl.

For det er ikke slik at alle har vært på road trip i USA eller på safari i Afrika. Vi nordmenn ser ut til å ha et feil bilde av hva som er en gjennomsnittlig sommerferie, viser undersøkelsen.

– Når man sammenligner seg med dem som gjerne roper høyest er det fort gjort å tro at du er den eneste som ikke gjør det «alle» andre gjør. Nære fire av ti sier at de ikke har råd til en sommerferie som tilsvarer det som er vanlig blant nordmenn. Hvis såpass mange av oss sier dette, betyr jo det at vi har et feil bilde av hva som er normalen, sier Sandmæl.

DELER: – Allerede før ferien har startet fyller feeden seg opp med bilder, gjerne fra eksotiske steder, forteller Sandmæl. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Sosiale medier spiller oss et puss

Å være hjemme eller på hytta er altså ikke en så uvanlig ferie, som mange ser ut til å tro. Sandmæl peker særlig på én grunn til at vi føler oss annerledes hvis vi ikke reiser bort.

– Jeg tror sosiale medier er med på å gi et feil bilde av hva som er en vanlig ferie. Allerede før ferien har startet fyller feeden seg opp med bilder, gjerne fra eksotiske steder. Dette skaper press både på foreldrene og på de barna som er gamle nok til å være på sosiale medier, sier hun.

Kan være veldig ubehagelig å skulle fortelle at du bare var hjemme foran hele klassen

Sandmæl peker også på en vanlig skoletradisjon, som hun husker fra oppveksten, og som nå går igjen hos barna hennes.

– Gjennom ferien blir gjerne barna bedt om å skrive en feriedagbok om hva de har gjort i ferien. Dette skal fremføres foran klassen. Jeg vokste selv opp i en familie som ikke hadde råd til dyre ferier og det kan være veldig ubehagelig å skulle fortelle at du bare var hjemme foran hele klassen. Jeg mener feriedagboken bør avskaffes, sier Sandmæl.

NORGESFERIE: Du må ikke reise langt for å finne noe som tar pusten fra deg. Her fra Romsdalseggen, som byr på fantastisk utsikt og utfordrende terreng. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Hvilke ferie ville du husket?

Det er gjerne slik at en mindre gruppe kan føles veldig stor, påpeker Sandmæl.

Vi bor i verdens vakreste ferieland

– Hvis du spør fem tilfeldige nordmenn om hva de har gjort i ferien, så kan jeg love deg at ikke alle har vært på dyre utenlandsturer. Problemet er at du kanskje kun ville husket ferien til den som fortalte om den dyre turen, og ikke den som var på hytta, sier Sandmæl.

Sommerferien bør jo handle om å tilbringe tid med de du er glad i, koble av og hente inn ny energi. Dette kan du gjøre hvor som helst i verden, minner Sandmæl om.

– Vi bor i verdens vakreste ferieland. Ofte handler ikke ferien om hvor du er og hva du gjør, men om hvem du er der med og innstillingen din, sier Sandmæl.

Snakk med barna om sommerferien før skolestart

Før skolen starter anbefaler Sandmæl at du tar en prat med barnet eller barna dine om ferien. Dette bør du gjøre uavhengig av om dere har vært på en dyr ferie eller ikke.

Snakk om alle minnene dere har skapt

– Det er viktig å lære barn at det finnes forskjeller i samfunnet. Har du vært på en dyr ferie bør barna forstå hvor heldige dere er som har den muligheten, men at ikke alle andre har det, sier Sandmæl.

Sandmæl har også noen andre triks på lur til hvordan du kan unngå at barna føler seg utenfor hvis de ikke har vært på en dyr ferie, som de opplever at «alle andre» har.

– Sett deg ned med barna og snakk om alle minnene dere har skapt i ferien. Kanskje skal dere lage et album med bilder dere har tatt. Gjenfortell og snakk sammen om hva dere har gjort og bruk entusiasme og humor. Da får barna masse å fortelle om til skolestart, avslutter Sandmæl.