Spar flere tusen kroner på matposten

For mange er mat en av de største utgiftspostene. Her er kokkens tips til et sunt matbudsjett og mindre matavfall. Spesielt bør vi bli mindre skeptiske til mat som har gått ut på dato.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. mar 2017
Artikkelen er flere år gammel

Mat er for mange en av de største forbruksutgiftene. Men det er også en av postene i budsjettet vi kan spare mye penger på.

En som har lang erfaring med å redusere kostnader og avfall forbundet med matforbruk er kokk og food and beverage manager i DNB, Stephan Härdi.

Stephan kommer opprinnelig fra Sveits, og har ansvaret for en av Norges største kantiner hvor det serveres frokost, lunsj og middag til rundt 4400 ansatte.

– Nordmenns høye matforbruk skyldes for lite bevissthet rundt hvordan vi handler, hvor mye vi egentlig trenger og hvordan vi skal få mest ut av handlekurven, sier han.

Kokkens fem grep til et sunnere matforbuk:

  1. Planlegg måltidene dine og skriv en matplan
  2. Skriv handleliste og hold deg til den
  3. Ha oversikt over hva du allerede har hjemme
  4. Legg opp matplanen slik at du kan bruke restene
  5. Ikke vær redd for å spise mat som har gått ut på dato. Bruk sansene dine.

MYE Å SPARE: Det er ikke så mye som skal til for å kaste mindre og spare mer på matfronten, ifølge kokk og kantinesjef i DNB Bjørvika, Stephan Härdi.

Les hvordan du kan lage brødpudding av gammelt brød nederst i saken.

Hastehandler etter jobb

Planlegging og oversikt er nøkkelord til et sunt kosthold som hverken spiser av lommeboken eller fyller søppeldunken, ifølge Härdi.

– De fleste av oss handler på impuls, uten en plan. Da ender du fort opp med mye du egentlig ikke trenger, sier han.

– Det handler om å planlegge måltidene dine og regne ut hvor mye du trenger per person. Skriv alltid en handleliste før du drar i butikken og hold oversikt over hva du allerede har hjemme. Vi kan også bli mye flinkere til å bruke restene fra gårsdagens middag til dagens lunsj eller middag, legger han til.

Gi restematen nytt liv

Hvert år kaster nordmenn en femtedel av all maten vi kjøper, ifølge matvett.no. Det betyr at vi kaster mat for nesten 20 milliarder kroner i året.

– Ofte blir restene eller det vi ikke brukte opp til gårsdagens middag liggende igjen og råtne bort fordi vi har for oss at vi trenger nye råvarer, sier Härdi.

Men det finnes mange muligheter for å gi restematen nytt liv, påpeker Härdi.

– Bruk det du har liggende til å lage for eksempel lapskaus, en omelett eller pytt i panne. Supper er ypperlig å lage ut av restemat, du trenger kun noen buljongterninger, sier han.

Utgått på dato, sa du?

Nordmenn er veldig skeptiske til mat som har «gått ut på dato», forteller Härdi. Men at datoen har forbigått «best før» eller «siste forbruksdag» betyr ikke at det er blitt dårlig.

– Blant annet kan yoghurt fortsatt spises 3-4 uker etter dato før «best før» har utgått. Melk har også en lenger holdbarhet enn den som står på pakken. Kjøtt kan som regel spises etter at det har gått ut på dato, men her må man være litt mer forsiktig, forteller Härdi.

– Bruk sansene dine: lukt, smak og se. Med melkeprodukter kan du lukte og smake deg frem. Er det mugg på hardosten kan dette fint skjæres bort, men hvis det er mykost hadde jeg kastet den. Når det gjelder kjøtt kan du åpne pakken, vente til lukten av at det har vært vakuumpakket er borte, for så å ta en sniff. Her kan også fargen gi deg en pekepinn, så hvis kjøttet har fått en unaturlig farge er det nok dårlig, sier han.

Når dårlig blir bra

Selv varer som har blitt «dårlige» kan leve videre i ny form, forteller Härdi.

– For eksempel kan utgått melk brukes til å lage vaffelrøre, eller gammelt brød kan bli en brødpudding.

Slik lager du brødpudding:

  1. Knekk 8 egg i en bolle, ha i ½ dl sukker, 2 ts kanel, ½ ts vaniljesukker og 5 dl melk. Rør alt godt sammen.
  2. Skjær tørt brød i terninger, og legg halvparten av terningene i en ildfast form. Hell på 2 dl blåbær og eggeblandingen. Legg på resten av brødterningene og press lett ned.
  3. La formen stå i kjøleskapet i ca. 2 timer. Deretter steker du brødpuddingen på 180 grader i ca. 1 time. Dryss over melis før servering.

Oppskrift er hentet fra matprat.no