Sparer store summer på «tomt» kjøleskap challenge

– Det du kan spare aller mest penger på er ikke å kaste mat, men å bruke opp det du har, sier Karen Elene Thorsen.

MATSVINN: Har du oversikt over maten du har i kjøleskap, fryser, skuffer og skap? Foto: Pernille S. Borchgrevink
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Oi, så mye tacosaus og bokser med rømme. Herlighet, Morten, du har bedt meg om å sette opp en handleliste og en matplan, men her er det jo masse mat allerede, sier Karen Elene Thorsen (21).

Det er tydelig at hun klør i fingrene etter å sortere og rydde i det rotete kjøleskapet.

Mener du at jeg ikke trenger å handle noe?

Daglig inspirerer Karen sine over 170.000 følgere på Instagram under kontoen @fattig.student. Her legger hun ut matplaner og herlige retter til en billig penge. Nå er hun på besøk hos Morten i @dnbung for å hjelpe ham og samboeren.

– Jeg tenkte jeg hadde grei oversikt over hva jeg har, men jeg ser jo nå at det ikke stemmer. Mener du at jeg ikke trenger å handle noe? ler Morten nervøst.

Se video fra da Karen var på besøk hos Morten

TOMT KJØLESKAP? I kjøleskapet til Morten fant Karen masse mat som var blitt brukt i tidligere retter. Det som for Morten så ut som et tomt kjøleskap ble til fire middager på kort tid. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Brukte 1.500 kroner på én uke

Før Karen ringer på døren har Morten og samboeren sjekket hva de bruker på mat i uken på «Min økonomi» i nettbanken.

Jeg hater å handle flere ganger i uken, så heller safe than sorry

– Jeg brukte 1.500 kroner forrige uke?! Og herlighet sjekk ut denne måneden da, 900 kroner på den lokale burgersjappa, sier Morten og peker på skjermen.

Samboerparet ser på seg selv som flinke til å planlegge innkjøpene sine til middager og blir overrasket når de ser tallenes tale.

– Nei, her kan vi absolutt bli flinkere. Vi er studenter, vi har jo ikke råd til å bruke så mye på mat. Her trenger vi hjelp, sier Morten.

Vil du få fart på sparingen? I appen Spare kan du blant annet spare hver gang du trekker kortet eller betaler en regning

Hamstrer inn

Karen setter i gang med å kartlegge hva Morten og samboeren har i kjøleskap, skuffer, fryser og skap. Det hele blir til en imponerende haug på kjøkkenbenken.

Tre kesam, syv tacosauser og de tre pakkene som hver inneholder tre tacolefser

– Jeg har en tendens til å handle inn i store kvanta fordi jeg hater å handle flere ganger, så heller safe than sorry, sier Morten.

– Ja, det forklarer blant annet tre kesam, syv tacosauser og de tre pakkene som hver inneholder tre tacolefser, sier Karen og humrer.

Morten forteller at han aldri sjekker hva han har hjemme før han handler. Det er nok dette som gjør at store summer forsvinner rett i søppelkassen. I fjor kastet nordmenn i snitt 42,6 kilo med spiselig mat hver, viser tall utarbeidet for Matvett.

BRUK DET DU HAR: – Bruk søndager til å kartlegge hva du allerede har. Deretter setter du opp en matplan med retter der du får brukt det du har. Det du mangler setter du opp på en handleliste, sier Karen. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

«Tomt» kjøleskap challenge

Karen setter opp fire middager Morten og samboeren kan lage, og utfordrer dem på å leve på «tomt» kjøleskap resten av uken. Middagene består av: Gulrotsuppe med søtpotet og revet kylling, kyllingwok, chili sin carne (vegetar) og laksetaco.

Allerede her sparer Morten og samboeren 1.500 kroner

Allerede her sparer Morten og samboeren 1.500 kroner. I tillegg mener Karen at de skal kunne leve for 500–600 kroner i uken. Hun hjelper Morten med å sette opp en matplan for uken etter. Se handlelisten her.

Klarer de å følge planen sparer paret hele 12.000 kroner på mat i året. Er de flinke til å bruke det de har, er sparepotensiale enda større.

– For å få mest mulig ut av alt du har hjemme bør du unngå å henge deg opp i dato. Bruk sansene dine: Se, lukt og smak, før du kaster, sier Karen.

Her får du en av Karen sine ukesmenyer med handleliste og pris

FORNØYD: – Noen ganger må man bare minnes på ting som kanskje burde vært åpenlyst. Jeg skjønner jo at jeg bør bruke det jeg har før jeg kjøper nytt, men så har man pådratt seg en dårlig uvane, sier Morten. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Hvordan har det gått?

Noen uker etter at Karen har vært på besøk spør DNB Nyheter hvordan det har gått. Har samboerparet klart å bruke det de har?

Det var virkelig ikke noe problem

– Det var en skikkelig øyeåpner! Det er egentlig ganske sykt at man kan ha så mye mat som man tenker er dårlig eller oppbrukt fordi det er blitt åpnet. Det er også fort gjort å glemme hva man har. Det var virkelig ikke noe problem å leve på «tomt» kjøleskap challenge. Ukene etter har også gått fint. Vi lager ukesmenyer og legger handlingen til én dag. Prislappen blir rundt 500 kroner per uke, forteller Morten.