Lønnsom sparing til barn

Ulrik (1 år) står allerede langt framme i boligkøen

Smarte valg for barna nå kan gjøre starten på voksenlivet enklere. Slik sørger mamma Line Cecilie Lie for at Ulrik (1 år) skal få større frihet når han blir stor.

SPARER TIL ULRIK: Mamma Line vil gjøre det hun kan for at Ulrik skal få en god start på livet sitt som voksen. Foto: Kari Vartdal Riise
Lesetid 13 min lesetid
Publisert 28. mar. 2019

– Ulrik mangler ingenting. Han er en veldig heldig fyr, han har det han trenger og mer til, sier Line Cecilie Lie (31), og titter bort på Ulrik.

Ulrik er litt over ett år, blid og fornøyd. Han har en kurv full av leker, men gnager helst på den ene, eller kanskje like gjerne på en sleiv.

– Vi forsøker å spørre oss selv om han egentlig trenger noe mer i dag, eller om han kan ha større nytte av noe mer kostbart noen år frem i tid, forteller Lie.

– Det er mye «20 år gamle Ulrik» vil ha mer bruk for enn det «babyen Ulrik» har for «ti plastpianoer», mener hun.

Lie og Ulriks pappa Anders vet at det er mye Ulrik kan ønske seg eller trenge noen år frem i tid.

– Det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, og det koster å studere i utlandet, peker Lie på.

– Jeg vil så gjerne gi Ulrik litt større frihet, litt flere muligheter og litt flere valg når han blir stor. Derfor sparer vi til ham, sier Lie.

Sjekk ut DNB sitt barnefond eller BSU start, boligsparing fra null år.

Nordmenn og sparing

*Valgte spareformer i 2018

Banksparing 76%
Betale gjeld 51%
Aksjefond 33%
BSU 18%
Enkeltaksjer 13%
Eiendom 13%
Kombinasjonsfond 10%
Rentefond 3%
Andre 8%

Sparer i fond

Sparingen til Ulrik begynte så snart sjansen bød seg.

– Ulrik ble døpt da han var ti uker gammel, og da ville begge besteforeldreparene gjerne gi penger som Ulrik skulle spare. Vi foreldre bestemte da at vi ville spare i et globalt indeksfond, sier Lie.

Dermed gjorde de akkurat det Forbrukerrådet mener flere av oss bør gjøre. 

For Lie og samboeren var det viktig å velge nettopp et indeksfond med lavt forvaltningshonorar.

– Å spare i indeksfond krever lite av oss. Det er lavterskelsparing, og jeg mener det er en spareform som er tilgjengelig for de fleste, sier Lie.

Jeg vil gjerne gi Ulrik flere valgmuligheter når han blir stor
Line Cecilie Lie, mamma

Det er også viktig for dem at indeksfondet har et lavt forvaltningshonorar.

– Vi er småsparere, og det er viktig at ikke gevinsten forsvinner i forvaltningshonorarer, sier Lie.

Visste du at DNB har kuttet prisen på flere fond , blant annet på det globale indeksfondet? 

Les også: Hvorfor i all verden bør vanlige folk spare i fond?

SPARER TIL ULRIK: – Vi vil gjøre det vi kan for at Ulrik skal få en enklere start på sitt voksenliv, sier Line Cecilie Lie Foto: Kari Vartdal Riise

Ulriks fond er satt inn på en aksjesparekonto. En aksjesparekonto er spareordning hvor du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond, uten å måtte skatte av det før du tar ut gevinsten.

– Det gjør det lett å spare langsiktig, og det er enkelt å endre fond dersom vi ser andre muligheter vi tror er bedre, sier Lie.

– For oss er det også viktig at aksjesparekontoen fungerer som en investeringskonto, og gir oss samme fordeler som mer proffe investorer, sier Lie.

Med en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer og fond uten å måtte skatte av det. Det gjør du først når du tar gevinsten ut av aksjesparekontoen.

Her kan du få din egen aksjesparekonto på 1 -2 -3

Flest sparer i banken

Lie har snakket med både naboer, venner og kjente om sparing.

– Alle sparer, men det er stor variasjon i hvor mye de vet og hvor bevisste de er på at det finnes ulike måter å spare på, forteller Lie.

– Mange setter barnetrygden inn på konto, men det er jo en litt gammeldags måte å spare på. Det får man jo ingenting igjen for!

Akkurat det er Anette Hjertø, porteføljeforvalter i DNB, enig i.

Mange vet dessverre ikke hvor lite de har igjen for å spare på bankkonto
Porteføljeforvalter Anette Hjertø

– Jeg tror mange ikke er klar over hvor lite de faktisk sitter igjen med når de setter pengene på vanlig bankkonto, sier Hjertø.

Hele 74 prosent av de som sparer til barna, gjør det på bankkonto, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Når sparehorisonten er lang er det aksjemarkedet som gir den høyeste avkastningen, forteller Hjertø.

Få full oversikt over sparingen din med Spare

ANBEFALER BREDDE: Fondsforvalter Anette Hjertø synes det er synd at ikke flere har oppdaget gledene ved å spare i fond. Foto: Thomas Strzelecki

Bare råd til en halv is

Hjertø bruker et eksempel fra egen barndom for å forklare hvorfor banksparing ikke er det beste alternativet når man sparer langsiktig.

– Min mamma brukte å kjøpe kroneis til meg. Hadde hun heller funnet på å spare pengene på bankkonto for meg, heller enn å gi meg en is, så hadde jeg fått mindre is i dag, ikke mer.

– 40 år senere rekker is-pengene fra den gang knapt nok til å kjøpe en halv kroneis. Årsaken er at prisstigningen er høyere enn rentene, så spiser inflasjonen opp pengene, sier Hjertø.

I samme periode har aksjemarkedet gitt langt høyere avkastning.

– Hadde mamma derimot spart is-pengene i et aksjefond, ville verdien av én kroneis for 40 år siden ha vokst slik at jeg i dag kunne kjøpt fire krone-iser for pengene, sier Hjertø.

Forskjellen på sparing i bank og i aksjefond kan bli enorm over tid. Foto: DNB

Når trenger du pengene?

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, er enig i at fond er gunstig for sparing til barn.

– Når man sparer til barn har man naturlig nok 15-20 års perspektiv , og det er veldig godt egnet for fond, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

– Sammen med nedbetaling av gjeld, er sparing i globale indeksfond noe vi i Forbrukerrådet anbefaler, sier Jensen.

Bankkonto er for ski og sykkel, sparer du til bolig er det fond som gjelder
Jorge Jensen, Forbrukerrådet

Hans viktigste råd til foreldre og andre som sparer til barn er likevel å tenke over hva pengene skal brukes til.

– Skal pengene gå til førerkort, egenkapital til kjøp av leilighet eller studier i utlandet, er det lurt å spare i aksjefond. Skal de imidlertid brukes ganske snart, til fotballskole eller slalåmutstyr for eksempel, da bør du sette pengene i banken, sier Jensen.

Det ene alternativet er å regne som oppbevaring av penger

– Men står pengene på konto kan du ikke regne med særlig avkastning på pengene; bankkonto er å regne som oppbevaring av penger, understreker Jensen.

Porteføljeforvalter Hjertø er helt enig i at man må finne ut hva man sparer til, og når man trenger pengene.

– Har du kort tidsperspektiv er det ikke i aksjemarkedet du skal være. Bankkonto er for ski og sykkel, sparer du til bolig er det fond som gjelder, for å si det enkelt, sier Hjertø.

FOND BRA PÅ SIKT: - bankkonto er å regne som oppbevaring av penger, ikke sparing, understreker Jensen i Forbrukerrådet Foto: Kari Vartdal Riise

Tre kontoer

Lies sparemodell er helt etter Jensens smak.

Hun og mannen har opprettet hele tre kontoer til Ulrik.

– Vi har én konto der barnetrygden settes inn. Den bruker vi til løpende utgifter knyttet til Ulrik, for eksempel klær, forskjellig utstyr, og sportkontingenter når han blir større, forklarer Lie.

Det hjelper lite hvis vi sparer langsiktig til Ulrik, og gir han råderett over et pent, lite fond akkurat i tide til russetiden
Line Cecilie Lie, mamma

I tillegg til aksjesparekontoen, som er til langsiktig sparing, har de opprettet enda en konto til sønnen.

– Det er en konto Ulrik selv skal få bestemme over og etter hvert få tilgang til når han blir større, innenfor rimelighetens grenser, sier Lie.

For Lie og samboeren er det viktig å ikke bare spare for sønnen, men også å gi ham en fornuftig økonomisk oppdragelse.

– Det hjelper lite hvis vi sparer langsiktig til Ulrik, og gir han råderett over et pent, lite fond akkurat i tide til russetiden. Vi må også sørge for å gi han økonomisk folkevett, mener Lie.

Det er viktig å lære å spare tidlig  

– Jeg lærte tidlig å spare selv. Fikk jeg bursdagspenger eller annet gikk det alltid en sum rett på sparebøssen, og jeg lærte også tidlig å tjene mine egne penger, forteller hun.

Det er viktig for oss at han lærer verdien av penger
Line Cecilie Lie, mamma

– Det er viktig for oss at han lærer verdien av penger, og å betjene egen økonomi i god tid før han blir 18. Vi vil lære verdien ønske seg noe og jobbe for det. Vi vil at han skal lære seg å tilpasse livsstilen sin til de verdiene han selv klarer å skape for seg selv, forteller Lie.

Velg flere fond

Porteføljeforvalter Hjertø er også mamma som sparer til barna i fond.

– Som forvalter og mamma er det viktig for meg å kunne stå inne for hvordan barnas penger er investert. Jeg vil kunne stå til rette med god samvittighet for de spørsmål de måtte ha når de blir store, sier Hjertø.

Jeg tenker både på avkastning og på etikken når jeg sparer i fond for barna
Porteføljeforvalter Anette Hjertø

Hjertø legger blant annet vekt på investeringene er etiske og bærekraftig.

DNBs barnefond er en blanding av nordiske aksjer (80 prosent), der vi har god innsikt i hvordan selskapene styres , og et globalt lavkarbonfond (20 prosent). Også mener jeg det er viktig å spre risikoen ved å ikke bare velge nordiske fond, men også fond som investerer globalt, sier Hjertø.

Hun mener man også kan vurdere å sette noe i rentefond, som et alternativ til mer kortsiktig sparing på bankkonto.

– Skulle jeg spart til mitt barn ville jeg passet på å kjøpe flere ulike fond, fond som investerer i ulike markeder, sier Hjertø.

– Da vil du stabilisere risikoen og avkastningen.

Denne artikkelen ble først publisert i november 2018, og ble oppdatert i mars 2019. 

*I DNBs forbrukerbarometer for 2018 oppgir de 809 spurte at de benyttet disse spareformene.

 

Merk: Fondssparing innebærer en viss risiko. Du kan ikke se på historisk avkastning som en garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ i perioder som følge av kurstap.