Susanne (19) vokste opp i en fattig familie: - Det verste var å være annerledes

Når Susanne skulle på klassetur fikk hun morens siste kronestykker slik at hun skulle få med pølser og eventuelt kjeks for ikke å føle seg utenfor. Dette er virkeligheten for stadig flere norske barn, melder Redd Barna.

TØFF OPPVEKST: En alkoholisert og fraværende far, og en mor som kjempet for å få endene til å møtes preget oppveksten til Susanne Liene. Nå kjemper hun for å få en bedre fremtid. Foto: Privat.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. sep. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Susanne Liene (19) vokste opp i Grimstad, men hennes barndom var ikke som «alle» andres.

Jeg gikk ikke med de samme klærne som de andre barna, jeg kunne ikke fortelle om sydenturer og hytteturer etter sommerferien

Dagen Susanne Liene (19) kom til verden, dukket ikke faren hennes opp på sykehuset. Han har siden vært fraværende grunnet dopmisbruk.

Dette gjorde at moren til Susanne ble sittende igjen alene med omsorgen for henne og brødrene, og strevde med å få endene til å møtes.

– Den verste var å være annerledes. Det å ikke passe inn, forteller Susanne.

Fattig blant rike

Når Susanne ble litt eldre og begynte på skolen, forstod hun raskt at hennes familie var annerledes enn de andre i klassen.

Tenk gjennom hva du kan gjøre for å hjelpe noen som har det tøft

– Jeg gikk ikke med de samme klærne som de andre barna, jeg kunne ikke fortelle om sydenturer og hytteturer etter sommerferien. Og jeg kunne ikke bli med på ting de andre barna gjorde som kostet penger, forteller hun.

Susanne forteller at til tross for trange kår jobbet moren hardt for at hun skulle få en så normal oppvekst som mulig.

– Når jeg skulle på klassetur ga mamma meg de siste kronestykkene hun hadde for at jeg skulle få med pølser og eventuelt kjeks så jeg ikke skulle føle meg utenfor, sier Susanne.

Les også:Tusenvis av barn deltar ikke på fritidsaktiviteter.

ÅPEN OM SANNHETEN: Susanne er en av de unge du møter i NRK-programmet «Jeg mot meg» denne høsten. I programmet forteller hun om motstanden hun møtte gjennom barndommen. Foto: Privat

En liten ting kan bety så mye

Susanne forteller at moren hennes hadde en venninne som hjalp henne mye gjennom oppveksten.

Det kan være å ikke kunne bli med på kino, henge på senteret etter skolen eller å gå på fritidsaktiviteter

– Hun hjalp meg med penger så jeg skulle få reise på leir og få nye opplevelser. Hun har vært en stor og viktig del av oppveksten min, forteller hun.

Susanne oppfordrer flere til å tenke gjennom hvordan de kan hjelpe de barna som blir stående utenfor, fordi foreldrene har dårlig råd.

– Tenk gjennom hva du kan gjøre for å hjelpe noen som har det tøft. Det trenger ikke å være mye. Som lærer kan du arrangere innsamlingsaksjoner før en klassetur, slik at alle får være med. Som forelder kan du tilby å ta med han eller hun på hyttetur. Snakk også gjerne med barnet ditt om at ikke alle har like mye, men at det er viktig å være snill også mot de som er annerledes, forteller Susanne.

Stadig flere fattige barn i Norge

Susanne er ikke alene om å ha vokst opp i en fattig familie i Norge. Andelen barn i fattige familier har tredoblet seg siden 2001.

Barn blir mobbet eller holdt utenfor fordi man ikke har de riktige klærne

Ifølge Redd Barna er det Susanne sier om å føle seg utenfor en utfordring som går igjen blant disse barna.

– I samtaler vi har hatt med barn og unge forteller de om utenforskapet som følger med det å ikke ha råd til det samme som de andre i klassen. Det kan være å ikke kunne bli på kino, henge på senteret etter skolen eller å gå på fritidsaktiviteter, forteller Stina Eiet Hamberg, spesialrådgiver i Redd Barna.

Hamberg påpeker også at mange av barna og de unge forteller at de blir mobbet eller holdt utenfor fordi de ikke har de riktige klærne.

BEKYMRET: – Redd Barna er bekymret for den økende andelen barn som vokser opp i familier med dårlig råd, fordi vi vet at det kan ha store konsekvenser for barn og unge, sier Stina Eiet Hamberg, spesialrådgiver i Redd Barna. Foto: Redd Barna.

Later som at de ikke vil være med

I Redd Barna sine samtaler med barn og unge fra fattige familier forteller også barna om at de synes det er flaut å si at de ikke har råd.

Fører til at de ikke lenger blir invitert eller inkludert

– Mange sier at de ikke har lyst til å være med i for eksempel i en bursdag eller når andre skal gjøre noe etter skolen. Heller det enn at de ikke har råd. Barna forteller at dette ofte fører til at de ikke lenger blir invitert eller inkludert, forteller Hamberg.

– Barna har ikke tid til å vente lenger

Redd Barna spurte også barn og unge som lever under fattigdom hva de mener må til for å kunne bedre situasjonen deres.

Her er noen av tiltakene barn og unge ønsker seg:

  • Lavere utgifter for å delta på fritidsaktiviteter
  • At foreldrene i klassen går sammen om at det ikke skal koste så mye å arrangere bursdag og at man ikke må gi så dyre gaver
  • Hjelp til å kunne tjene egne penger

– Barn har ikke skyld i familiens økonomi, og de har liten mulighet til å gjøre noe med situasjonen selv. Norske myndigheter må sette inn tiltak for å hjelpe disse familiene ut av fattigdommen nå. Barna har ikke tid til å vente lenger, avslutter Hamberg.

For gode tips til deg med barn, sjekk ut «Barn fra A til Å»