Slik unngår du svindel

Utsatt for svindel?

Lesetid 6 min lesetid
Publisert 17. okt 2017
Artikkelen er flere år gammel

«Svindeljegerne» går nå på TV3. Tidligere har programmet avdekket saker om, svartebørssvindel, ID-tyveri og bruk av falsk dokumentasjon i nettsvindel og den klassiske feriesvindelen.

– Selv om Norge er et trygt land der det skjer relativt lite svindel, er det lurt for alle å sette seg inn i de vanligste svindelmetodene både her til lands og når vi reiser på ferie, mener kommunikasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld.

– «Svindeljegerne» tar opp viktige tema, og det viser at man alltid bør være på vakt mot svindel. Det gjelder særlig når man foretar kjøp i utlandet, på nettsider fra ukjente leverandører eller fra enkeltpersoner – der tilbudet ofte er for godt til å være sant, sier han.

Bruk kredittkort

De siste årene har DNB dessverre sett mange eksempler på de samme sakene som «Svindeljegerne» tar opp.

– I saker der det allerede er foretatt et kjøp er det svært vanskelig å få tilbake pengene. Men hvis man bruker kredittkort, har man bedre vern. Da kan du kreve kjøpet annullert eller å få summen tilbake før den går ut fra konto. Men det aller viktigste er å bruke sunn fornuft og være på vakt mot svindlere, understreker Westerveld.

Her er noen av sakene som «Svindeljegerne» har tatt opp i de tre første episodene og våre råd til hvordan unngå å bli svindlet.

Svindel av billetter

Billetter til konserter eller sportsarrangement koster ofte flesk, og det skjer mye videresalg til høye priser selv om svartebørsvirksomhet er forbudt i Norge. Derfor har dette blitt et område der mange svindlere opererer både i Norge og utlandet.

Ofte blir tapene store både fordi billettene er dyre, men også fordi det ofte følger med reise og opphold for å få med seg konserter og idrettsarrangement. Et annet problem er at du neppe kommer langt med en politianmeldelse fordi slike saker ofte henlegges av på grunn av kapasitetsproblemer.

Vårt råd:

Svartebørshandel vil alltid være et sjansespill, og det er en klar risiko knyttet til å kjøpe billetter fra privatpersoner. Det er enkelt å forfalske eller trykke opp mange kopier av en digital billett for å så selge den til flere. Så om du kjøper en billett bør du være sikker på at selger er redelig og at billetten er gyldig før du betaler.

Mange billetter selges via Finn.no, og da bør du bruke «Trygg betaling», «verifisert bruker» eller lignende tjenester for andre salgskanaler. Da holdes pengene til salget er gjennomført og det er enkelt å identifisere partene om noe har gått galt.

Ikke la de lure inn i andre plattformer

Tegn på svindel kan være at selger prøver å lure deg inn i andre plattformer (gjerne bort fra for eksempel Finn.no), og til anonyme nettprofiler som ikke kan spores. Se også opp for tilbud som er for godt til å være sant, hvis selgere ikke ønsker å møte deg direkte eller hvis selger ønsker betaling fra anonyme tjenester som vanskelig kan spores (Paysafe o.l.).

Vær alltid skeptisk til kjøp av billetter fra forhandlere som ikke er offisielle

Vær alltid skeptisk til kjøp av billetter fra forhandlere som ikke er offisielle, for det er mange useriøse aktører. Gjør alltid en bakgrunnssjekk av selskapet som formidler billetten og finn ut av hvilke garantier du har for at billetten er ekte, og blir levert til riktig tid.

Unngå forhåndsbetaling uten at du har garantier for at du får levert tjenesten du har bestilt. Betales billetten på online, er det lurt å bruke kredittkort.

Husk at det er forbudt å selge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side, eller som billetten første gang ble solgt for
Det betyr at hvis du kjøper billetter til overpris (i Norge) er du i prinsippet delaktig i en ulovlig handling og at svartebørsmarkedet opprettholdes.

Booking av ferieleiligheter

En svindelform som har økt i omfang er falsk utleie av ferieleiligheter. Svindelen foregår ved at leiligheter legges ut for leie og det kreves forskuddsbetaling. Når man så ankommer leiligheten viser det seg at den er allerede bebodd.

Svindlere har gjerne brukt tidligere salgsprospekter og lignende i annonsering, og sammen med en webside som ofte ser proff ut med en billig pris på kjøpet, kan slike tilbud virke forlokkende på mange.

Vær særlig skeptisk mot å betale på forhånd

Vårt råd:

Ofte er slike svindeltilbud for gode til å være sann, så sjekk alltid hvem som står bak utleie av leiligheten. Benytt deg av seriøse og kjente aktører der du får god informasjon om utleier og dine rettigheter.

Vær særlig skeptisk mot å betale på forhånd, for det er dette som er kjernen i svindelen. Når pengene først er overfør er det neste umulig å få disse tilbake, og du står i tillegg i fare for å få ferien ødelagt. Hvis forhåndsbetaling eller depositum kreves bør du alltid bruke et kredittkort. Da har du mulighet til å kreve pengene tilbake hvis du blir svindlet.

«Basar»-svindel

Så å si alle typiske ferieplasser har problemer med svindel av turister. Det kan dreie seg om alt fra kortsvindel, salg av falske produkter eller aggressive selgere som presser på kunder produkter de ikke vil ha. Ofte er det f.eks. elektronikk, sportsutstyr eller dyre merkeklær som selgers, og svindelmetodene er mange.

Vårt råd:

Husk alltid på at om et tilbud er for godt til å være sant så er det ofte det! Hold deg unna typiske «Basar»-butikker, og heller velg kjeder eller offisielle butikker der du vet du får ekte produkter og at faren for svindel ikke er stor.

Vær også klar over at «Basar»-butikker ofte skifter navn, og derfor er det ikke så enkelt å finne informasjon om disse og eventuelt hvilket rykte de har. Mange nordmenn blir lurt til å kjøpe dårlige produkter, og vi har også sett eksempler på kortsvindel der kunden har blitt belastet for mye mer enn de skulle.

Sett opp SMS-varsling

Enkelte restauranter bruker noen av de samme metodene der kundene enten blir belastet et høyere beløp enn de skal betale, eller at kelner legger på ting på regningen du ikke har bestilt.

Bruk alltid kredittkort når du handler i utlandet, og sett opp sms-varsling slik at du får melding når kortet belastes. På den måten har du bedre kontroll og kan ta raskt kontakt med banken om du oppdager at en svindel er på gang.

Kjøp og salg på nettet

I Norge skjer det mye kjøp og salg på nettet. Finn.no er desidert størst, men salgskanaler som Letgo og salgstorg i sosiale medier, har også stor oppslutning. Når kjøp og salg skjer i slikt omgang vil det nødvendigvis tiltrekke seg svindlere, derfor gjelder det å være på vakt.

Svindel skjer både av dem som kjøper og selger varer, men svindlermetodene er ganske like.
Tegn på svindel kan være mange: Først og fremst se opp for tilbud som er for gode til å kunne være sant. Hvis kjøper eller selger virker mistenkelig bør du styre unna, og se særlig opp for anonyme nettprofiler, hvis kjøper/selger tar kontakt i andre kanaler eller forsøker å lede deg over i andre plattformer.

Rask pengeoverføring er et rødt flagg

En vanlig metode er å få selger til å gi fra seg varen eller pengene før overlevering har skjedd. Du bør derfor være på vakt om kjøper prøver å få til en rask pengeoverføring eller hvis de ønsker å få tilsendt gjenstanden raskt og uten dokumentert betaling (f.eks. ekspress over natten etc.).

Slike svindlere oppgir ofte falske adresser og henter pakke på postkontor, slik at det blir nesten umulig å spore opp svindleren. I dette tilfellet ville for eksempel en pakke med oppkrav vært bedre.

Du bør derfor aldri godta skjermdump av en betalingsbekreftelse eller andre slike «bevis» uten at du sjekker selv at pengene faktisk har gått inn på konto

Å vise til falsk betalingsbekreftelse er en vanlig svindelmetode, og særlig forfalskning av betalingsbekreftelser eller kvitteringer. Dette er dokumentforfalskning som det er svært enkelt å få til med litt datakunnskaper.

Du bør derfor aldri godta skjermdump av en betalingsbekreftelse eller andre slike «bevis» uten at du sjekker selv at pengene faktisk har gått inn på konto.