– Jeg stusser når jeg hører andre si at de ikke har innboforsikring. De sier ikke de eier så mye ting – uten å være klar over at de faktisk eier mange ting!
DNB Nyheter har fått besøk av sykepleier Kamilla Hesselberg-Meyer (24), som for tiden tar bachelor i prehospitalt arbeid på Oslo Met for å kunne jobbe som paramedic i ambulanse.
Den aktive sykepleieren kommer moteriktig til hovedkvarteret til DNB ankledd i en original Lillehammer 94-jakke. Kamilla bor i kollektiv på Kolsås i Bærum og bruker mye av fritiden på å være ute, enten i Bærumsmarka, på topptur eller når hun klatrer. Hun bruker ikke så mye penger, men liker å bruke litt på sportsutstyr.
DNB har en avtale med Norsk sykepleierforbund, en avtale som gir medlemmene deres gunstigere betingelser på lån og forsikring. Derfor er vi i DNB Nyheter nysgjerrige på hva sykepleierne tenker rundt privatøkonomi, og ikke minst, hvor økonomisk bevisste de er.
– Jeg vil si at jeg er ganske fornuftig, starter Kamilla, som tar mye T-bane, og er glad Kolsåsbanen er innenfor sone 1. Det sparer henne for penger.
– Jeg bruker jo av studielånet, selv om jeg ikke har så mye studielån. Jeg vil si at jeg har et bevisst forhold til økonomi. Jeg tar ekstravakter og jobber kun det jeg trenger ved siden av studiene. Jeg vet hele tiden hva som går inn og ut av kontoen.
Jeg har skjønt det er lurt å ha pengene sine på fond istedenfor sparekonto
Kamilla har i tillegg til brukskontoen sin en egen bufferkonto, så hun teller ikke hver krone hun bruker.
– Og så er jeg ikke den som bruker mest penger. Jeg shopper ikke så mye, spiser ikke så mye ute. Jeg er jo en student, sier hun og kaller smoothie og sconesen vi byr på i kantina for luksus.
Kamilla innrømmer at æren for at hun har hatt bufferkonto siden hun begynte å jobbe for første gang, skal i stor grad tilfalle noe andre.
– Mye kommer nok fra foreldrene mine – de har alltid vært fornuftige med penger. Begge to er veldig rause, men samtidig veldig økonomisk bevisste.
Da sier mamma: «Nå må du bytte!»
Moren til Kamilla er hovedgrunnen til at vi intervjuer henne i dag. Hun jobber med forsikring i Norges sykepleierforbund, og oppfordret datteren til å stille opp da vi søkte etter sykepleiere som ville snakke om privatøkonomi. Moren er ivrig på oppdatere datteren om nye produkter, røper Kamilla.
– Ja, hun forteller om nyheter som Norsk sykepleierforbund har. Da sier mamma: «Nå må du bytte!».
Les:Visste du at du må ha egen reiseforsikring når du har fylt 20 år
For er det én ting 24-åringen har spesielt god oversikt over, er det forsikring. Som ikke er tilfeldig.
– Nå jobber begge foreldrene mine med forsikring, hehe, så jeg er på en måte dekka. Jeg har det i blodet, kan du si. Jeg har fått: «Den må du ha, og den må du ha». Foreldrene mine møttes gjennom forsikringsbransjen, faktisk.
Jeg stusser når jeg hører andre si at de ikke har innboforsikring
Er du så flasket opp på forsikring at du er den i venneflokken som minner andre om at de bør ha ulike forsikringer?
– Nei, det er jeg ikke, men jeg stusser når jeg hører andre si at de ikke har innboforsikring. Da jeg spør om hva de hva tenkt å gjøre hvis det skulle brenne, sier de bare at det har de ikke tenkt på. De sier at de bor i kollektiv og at de ikke eier så mye ting – uten å være klar over at de faktisk eier mange ting. En Mac, klær, sportsutstyr, møbler …
Kamilla har også langsiktige spareplaner hun jobber med, drømmen er å eie egen leilighet på sikt.
– Jeg har som mål å fylle opp BSU hvert år. Derfor jobber jeg mye i feriene, men ikke så mye når jeg studerer. Jeg jobber fulltid hele sommeren. Men det betyr ikke at jeg ikke har fri. Det er jo billigere å dra når alle andre ikke har ferie.
Så jeg kan litt om dette med at man taper pensjonspoeng hvis man jobber deltid
Akkurat nå sier Kamilla hun er i en boble fordi hun skal jobbe som utvekslingsstudent i London. Tjuefireåringen skal jobbe som paramedic i tre måneder i den trendy bydelen Camden.
– Men til høsten skal jeg nok begynne å se meg rundt etter noe eget. Jeg har spart en del, så har jeg arvet littegran og så har jeg billig leie nå. Så jeg har muligens egenkapitalen i boks, litt avhengig av hvor jeg vil bo. Jeg har lyst å flytte litt sentralt, forteller Kamilla, som nå bor nesten to mil utenfor sentrum.
Vi er programforpliktet til å runde av med den «vanskelige» pensjonspraten. Også her har Kamilla gjort seg sine tanker, selv om vi aner at hun nå føler vi har komplimentert henne nok for å være så økonomisk fornuftig.
– Jeg tenker ikke så mye på pensjon ennå. Jeg føler at det er noe man bør tenke mer på når man nærmer seg 30. Men jeg får med meg at det går en viss sum til pensjon når jeg signerer fulltidskontakter om sommeren. Så jeg kan litt om dette med at man taper pensjonspoeng hvis man jobber deltid.
Hva tenker du når du hører ordene fond og aksjer?
– Ah, vel, jeg har ett fond. Det er min farmor som har satt inn jevnlig, som jeg tok over da jeg ble 18 år. Det er et globalt indeksfond. Og så får jeg informasjon om utviklingen av fondet, men så mye mer vet jeg ikke. Men jeg har skjønt det er lurt å ha pengene sine på fond istedenfor sparekonto.
Til slutt, Kamilla, har du aldri noen økonomiske utskeielser?
– Jo, det har jeg faktisk! Hehe …