I lomma på Silje

Syv av ti seere har tatt grep om egen økonomi

- Dette får hjertet mitt til å bruse, sier Silje Sandmæl, programleder og forbrukerøkonom.

FÅ MEST UT AV PENGENE DINE: Ifølge Silje Sandmæl har de aller fleste et sparepotensiale de går glipp av. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 23. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

TV-programmet «I lomma på Silje» har vært en braksuksess. Under forrige sesong var det på det meste over én halv million seere innom programmet for å se på Sandmæl snoke i kontoutskrifter, overvåke kjendiser, og til slutt – hjelpe dem med å rydde opp i økonomien.

Jeg ønsker at penger skal bli mindre tabu å snakke om
Silje Sandmæl

Nå er sesong tre i full gang med kjendiser som komiker og skuespiller Lisa Tønne og «Farmen»-paret Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud. 

Hør også forbrukerøkonomens podkast "Pengetabu", der hun hjelper vanlige folk med pengedilemmaer 👇

Hva ligger bak "I lomma på Silje"

Sandmæl forteller at hun brenner for å lære nordmenn om privatøkonomi og at bakgrunnen for at hun har laget TV-konseptet stammer fra barndommen. 

- Å hjelpe folk til å få en bedre privatøkonomi har blitt til min misjon i livet. Det startet lenge før det ble en jobb. Oppveksten, erfaringer og tilbakemeldinger gjorde at jeg tidlig forsto at kunnskap om egen økonomi kunne avverge mange vonde situasjoner. 

Jeg ønsker at penger skal bli mindre tabu å snakke om
Silje Sandmæl

Det er særlig tre ting Sandmæl håper å oppnå med programmet. 

- Jeg ønsker at penger skal bli mindre tabu å snakke om, at nordmenn skal få et mer bevisst forhold til egen privatøkonomi og ikke minst lykkes med å nå et sparemål.

I fjor ble programmet nominert til Gullruten, Norges mest kjente TV-pris, for andre år på rad. 

«Alle» kan spare

Sandmæl er tidligere programleder i «Luksusfellen», der hun har hjulpet nordmenn med pengetrøbbel. Ideen til «I lomma på Silje» ble født fordi hun ønsket hun å vise hvordan vi alle kan få mer ut av pengene våre. 

En bedre privatøkonomi betyr høyere livskvalitet
Silje Sandmæl

Det er nemlig slik at de aller fleste av oss har et sparepotensial vi går glipp av, påpeker Sandmæl. I undersøkelsen, gjennomført av Respons Analyse for DNB, sier åtte av ti nordmenn at de kunne spart mer.

- De aller fleste kunne spart mer. Forskning viser at det ikke er hvor mye penger du har som gjør deg lykkelig, men hvordan du bruker dem. Kjendisene har jo et forbruk som er satt på spissen, men vi har alle våre lommetyver som vi kan kvitte oss med, sier hun. 

Sju av ti seere har tatt grep

I en undersøkelse DNB har gjennomført i etterkant av sesong 2, sier hele sju av ti at de har gjort endringer i økonomien etter å ha sett programmet. Dette tilsvarer hele 1,2 millioner nordmenn. 

En bedre privatøkonomi betyr høyere livskvalitet
Silje Sandmæl

- Dette får hjertet mitt til å bruse. En bedre privatøkonomi betyr høyere livskvalitet. Å være med på en reise hvor folk får et bedre liv, er helt fantastisk, sier en oppjaget Sandmæl.

Sandmæl forteller om alt det harde arbeidet som ligger bak hver episode, og at programmet ikke kunne vært mulig uten gode DNB-rådgivere. Disse har bistått med å hjelpe deltakerne med blant annet boliglån, boligsalg og pensjonssparing.

Halvparten tok grep om sparingen

Så, hvilke grep ble seerne inspirert til å ta etter å ha sett på programmet? Ikke overraskende var det sparingen de fleste gjorde noe med. Halvparten sier at de har begynt å spare litt mer hver måned, satt opp et sparemål eller begynt å spare i fond. 

Sparing handler i stor grad om prioritering, ønsker og behov
Silje Sandmæl

De som har tatt grep om sparingen oppgir også flere andre ting de har gjort for å kunne spare mer, som å få oversikt over eget forbruk og være mer bevisst på egen pengebruk.

 - Sparing handler i stor grad om prioritering, ønsker og behov. For å få mest mulig ut av pengene dine, er det viktig å ta bevisste valg. Det er nemlig da du får mest glede igjen for dem, avslutter Sandmæl.