Tar grep for å møte den digitale hverdagen

Nesten alle DNBs kunder er blitt digitale. Banken tar nå grep for å tilpasse kontorer og bemanning til den nye bankhverdagen. Samtidig styrkes kundesenteret og innovasjon av nye digitale tjenester som Vipps.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Når kundene endrer sine bankvaner, må vi følge etter. Utviklingen de siste to årene har vist at kundene har mer kontakt med oss enn tidligere, men på helt andre måter. De ønsker å ha banken tilgjengelig hele tiden, og bruker mobilen til alt fra å betale regninger til å søke boliglån, sier konserndirektør for personmarkedet i DNB, Trond Bentestuen.

Den digitale bankrevolusjonen går mye raskere enn mange trodde for bare to år siden:

  • 85 prosent av norske bankkunder bruker ikke lenger bankkontoret i hverdagen.[1]
  • Ni av ti nordmenn dekker sine bankbehov på nett – og stadig flere via mobil eller nettbrett.[2]
  • DNB hadde i 2015 hele 156 millioner besøk i mobilbanken og 91 millioner besøk i nettbanken.
  • Manuelle tjenester i kontorene er redusert med 82 prosent på to år.
  • Av alle DNBs kunder som opprettet spareavtaler i fjor, gjorde fire av fem det på nett.
  • Betalingsappen Vipps blir nå brukt av over 1 million nordmenn og har endret måten vi gjør opp med hverandre på.
  • Også bedriftskundene bruker banken annerledes enn før. Ni av ti kundeforhold for bedrifter etableres nå digitalt.

– Kundene er i stor grad blitt selvbetjente, og derfor er det naturlig å legge om det fysiske distribusjonsnettet vårt. Derfor reduserer vi antall bankkontor som betjener personkundene fra 116 til 57 i løpet av første halvår, sier Bentestuen.

Også i bedriftsmarkedet gjøres det endringer, fra 63 til 46 lokasjoner. DNB Eiendom vil fortsatt være til stede der de er i dag.

Sjef for personmarked i DNB, Trond Bentestuen. Foto: Olav Mellingsæter

DNB vil fortsatt ha bankkontor i alle fylker, og de fleste av kundene som bor i nærheten av en filial som legges ned, vil ha mindre enn en halvtime å kjøre til nærmeste DNB-filial.

– Vi skal fortsatt være fysisk til stede mange steder i Norge. I de situasjonene der kundene vil snakke med banken ansikt til ansikt, skal vi tilby riktig kompetanse og god rådgiving. Samtidig øker vi bemanningen på kundesenteret vårt, der alle som ønsker får personlig betjening døgnet rundt, både på telefon og via chat, sier Bentestuen.

I tråd med DNBs presentasjon på kapitalmarkedsdagen 25. november 2015 vil reduksjonen i antall kontor medføre behov for færre medarbeidere. I 2015 ble bemanningen i kontorene redusert med 200 årsverk, hovedsakelig gjennom naturlig avgang. Endringene som er annonsert i dag, innebærer en ytterligere reduksjon på om lag 600 årsverk i kontorene i løpet av 2016.

– Dette er en krevende dag for de ansatte som berøres, og det er trist at så mange dyktige medarbeidere må forlate DNB. Vi skal gjøre det vi kan for å gjennomføre nedbemanningen med frivillige løsninger, sier han.

 

– For de fleste kundene våre, både private og bedrifter, er det lite som endrer seg. De kan løse daglige bankbehov digitalt. De kan ringe oss døgnet rundt, alle dager, hele året. De kan også møte oss via chat og i sosiale medier. Enkle banktjenester kan utføres i Post i Butikk, Bank i Butikk og på postkontor på over 2 400 steder i hele landet, avslutter konserndirektøren.

Disse bankkontorene består:

Disse bankkontorene legges ned:

Stedene som er uthevet vil fortsatt ha DNB Eiendom tilstede.

[1] Dagligbankundersøkelsen 2015 (Finans Norge)

[2] Dagligbankundersøkelsen 2015 (Finans Norge)