Tips til en rimelig konfirmasjonsfest

En konfirmasjonsfest kan fort bli en dyr affære, ikke minst hvis du skal kjøpe bunad. Slik kutter du ned på utgiftene, uten at det går utover kosen.

MÅ IKKE KOSTE SKJORTA: Med litt planlegging og alternative løsninger kan det være mye penger å spare. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 12. apr 2018
Artikkelen er flere år gammel

Lokale, catering, gaver og bunad. For mange foreldre blir konfirmasjonen et stort pengesluk. I 2016 punget foreldre ut med 10.500 kroner i snitt kun på gave til konfirmanten, ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Men konfirmasjonen trenger ikke å koste skjorta, påpeker finansrådgiver i DNB Hanna Folkvord.

– Husk at det er du som forelder som setter standarden for hva festen og gaven skal koste. Med litt planlegging og alternative løsninger kan det være mye penger å spare, sier hun.

Tenk alternativt når det gjelder lokale

Har du barn som skal stå til konfirmasjon i år, er det lurt å begynne planleggingen så tidlig som mulig. Husk at du konkurrerer med mange andre i området om de samme lokalene.

Det er mye å spare på å velge et rimeligere lokale som for eksempel en gymsal, barnehage eller et klubbhus
Hanna Folkvord, finansrådgiver

– Kartlegg tilbudene som finnes i ditt område og tenk gjennom hva du kan gjøre selv. Det er mye å spare på å velge et rimeligere lokale som for eksempel en gymsal, barnehage eller et klubbhus, sier Folkvord.

– Det er heller ikke noe i veien for å ha festen hjemme i egen stue eller hage. Har du lite plass hjemme kan du sjekke om du kan bruke huset eller leiligheten til noen i familien eller venner, legger hun til.

GJØR DET PÅ BUDSJETT: Det kan være mye penger å spare på å sammenligne priser eller gjøre noe eller alt selv, er rådet fra finansrådgiver i DNB Hanna Folkvord. Foto: Stig Fiksdal

Sett et maksbeløp

Før du begynner å bruke penger på konfirmasjonsfesten, bør du sette deg et maksbeløp, råder Folkvord. På den måten får du kontroll over pengebruken.

– Bli enige for hvor mye dere skal bruke på feiringen og gaven. Deretter setter dere opp et konfirmasjonsbudsjett hvor dere skriver ned hva dere skal bruke penger på og hvor mye. Regn også ut hvor mye dere kan spare på å bake selv, lage mat og ha festen hjemme, sier Folkvord.

For mange konfirmantforeldre er selve gaven en stor utgiftspost i budsjettet, men husk at det er du som sitter på pengesekken.

– Det trenger ikke å være noe nytt for at det skal ha verdi for konfirmanten. Det kan være like hyggelig å få arvesølv eller bestemors bunad. Gir dere penger er det lurt å øremerke de til barnets fremtid, som for eksempel boligkjøp eller studier, råder hun.

Snakk om forventninger med konfirmanten

Mange foreldre føler nok på et kjøpepress forbundet med konfirmasjon, sier Folkvord. Hun mener det er lurt å avklare forventningene på forhånd.

– Snakk med tenåringen om hvilke forventninger han eller hun har til feiringen og gaven. Fortell deretter hva det koster å leie lokale, catering, kjøpe bunad og andre ting konfirmanten ønsker seg. Ved å la poden ta del i å sette opp budsjettet og bestemme hvordan pengene skal prioriteres, blir det større forståelse for at man ikke kan få alt, sier Folkvord.

– Når det gjelder antrekk finnes det mange steder man kan leie kjole, dress eller bunad for en rimelig penge, legger hun til.

Oppskriften på en rimelig og vellykket konfirmasjonsfest

Invitasjoner: Disse kan du enkelt lage selv, og koster fort noen tusenlapper hvis man bestiller. Du kan for eksempel skrive ut et bilde av konfirmanten, skrive en tekst og lime det på tykt papir eller farget papp.

Lokale: Det kan være like hyggelig å holde festen hjemme i stua, som i et lokale. Hvis du ikke har stor nok plass til å romme alle gjestene kan du høre med familie eller venner om dere kan ha det hos dem.

Koldtbord: Du kan fint lage koldtbordet selv uten å være en mester på kjøkkenet. Godt brød, potetsalater, spekemat, roastbiff og en god røkelaks trenger ikke å koste mye. Ønsker du noe varmmat på bordet kan du for eksempel steke en svinebog eller lage kjøttboller.

Dessert: Kaken kan du bake selv eller spørre noen i familien om å bidra med en dessert hver.

Pynt og dekorasjon: Ofte har man mye liggende hjemme, let i skuffer, boder og på loftet for å kartlegge hva du allerede har. Skriv deretter en liste over hva du trenger. For å finne rimelig pynt og dekorasjon kan du dra på billigbutikker eller kjøpe brukt. Hjemmelaget er også like fint, og her finnes det masse inspirasjon ved å søke litt på nettet. Du kan også pynte med ting du finner ute i naturen, som kongler, kvister og blomster.