Tipsene som sikrer drømmeferien i 2018

Mange starter planleggingen av sommerferien i jula. Her får du forbrukerøkonomens beste tips for å sikre deg drømmeferien i 2018.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 21. des. 2017
Artikkelen er flere år gammel

Vi har spurt nordmenn hva de sparer til og i følge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB, sparer omlag 2 av 10 nordmenn til ferie.

– Det er ikke rart at vi drømmer oss bort til sol og sommer nå i vintermørket. Det er lett å la seg friste av bilder fra varme destinasjoner, men sørg for å ha en oversikt over alle kostnadene før du trykker «bestill», lyder rådet fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Spar til drømmeferien nå

– Når man skal planlegge ferien er det lurt å tenke på hva man ønsker å oppleve. Når valget er gjort, er det viktig å legge en spareplan. Da er drømmeferien plutselig ett hakk nærmere, sier hun.

Vi bruker gjerne mer penger på småting enn vi er klar over. Et godt råd kan være å gå gjennom forbruket de siste månedene.

– I Min økonomi kan du sortere forbruket ditt i ulike poster som mat, shopping, strøm, bolig osv. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til, og hvor det er mulig å kutte.

Les også: Du har 60.000 i sparepotensial i 2018.

Motivasjon er nøkkelen

For å øke sparemotivasjonen kan det være lurt å opprette et eget sparemål i Spare, eller en konto i nettbanken som du navngir reisemålet. Med en fast spareavtale kan det gå en slump inn på feriekontoen hver gang lønningen kommer.

– En veldig enkel måte å komme i gang med sparingen på er å spare hver gang du trekker kortet ditt. På den måten kan du opparbeide deg en fin sum uten at du merker det, sier hun.

Skal du ha med hele familien på tur er det fint å gå sammen om prosjektet.

– Hvis hele familien har en fristende ferie å se frem til vil nok alle være med på de sparetiltakene som skal til, legger hun til.

Ikke gå bananas

Jo billigere land, desto flere opplevelser får du med deg – både når det gjelder utflukter, aktiviteter eller matopplevelser.

– Når man skal på ferie ønsker man jo å kose seg uten å måtte snu på hver krone, men selv om man skal kunne hygge seg på tur er det viktig å unngå å bli blendet av at alt er billigere enn hjemme. Da kan man fort få seg en ubehagelig overraskelse når man kommer hjem og logger seg på nettbanken, sier Sandmæl.

For å unngå å møte høsten med minus på konto, bør du sette opp et feriebudsjett før avreise.

– Bestem deg for hvor mye du skal bruke og hva du skal bruke pengene på. På denne måten slipper du å bruke mer enn lommeboka tillater, avslutter hun.

Sandmæls beste ferietips:

  1. Start sparing tidlig: Jo tidligere du starter, jo mer kan du får ut av ferien. Sett opp en spareplan og motiver hele familien til å gjøre en innsats. Last ned Spare og kom i gang.
  2. Destinasjon: Ofte kan de lønne seg å bruke litt mer på flyreisen og besøke et land der kostnadsnivået er betydelig lavere enn hjemme. Den totale prislappen på ferien kan ende med å bli lavere.
  3. Feriebudsjett: Sett opp et budsjett eller en kostnadsramme over hvor mye du skal bruke på ferien og hva du skal bruke pengene på.
  4. Sammenlign hotellpriser: Det finnes reisesider som sammenligner hotellprisene for deg. For deg som er ung og ute etter å møte andre reisende kan det være store summer å spare på å velge hostel fremfor hotell.
  5. Lei en leilighet eller et hus: Det kan være billigere, mer sosialt og dere kan lage noen av måltidene selv. Tenk beliggenhet slik at det dere sparer ikke blir spist opp av transportutgifter.