Fond i julegave? Dette er gaven som faktisk kan øke i verdi!

Fond i julegave? Ja, det kan være glimrende julegaveidé til dine kjære, foreslår forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

DRØMMER: - All sparing er med på å gi barna bedre muligheter til å realisere drømmer i fremtiden. Jo yngre barna er, jo lengre kan pengene stå. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. nov 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Hvis du fortsatt ikke er ferdig med julegavene, hva med å gi en pengegave i et fond? Ikke bare er det enkelt å kjøpe, men dette er julegaven som kan øke i verdi, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Fond i julegave – passer for de som kan la pengene stå en stund

Det viktigste er å ha en lang tidshorisont på sparingen, og gaven passer derfor best til dem som kan la pengene stå i noen år. Fond i julegave kan være en ypperlig gave til for eksempel barna i familien. Pengegaven kan komme godt med i fremtiden når barnet vokser til og skal møte voksenlivets mange økonomiske utfordringer.

Realisere drømmer

- Når barna blir store kommer de til å trenge penger til mange ting. Kanskje vil de studere utenlands eller kjøpe sin egen bolig. Da er all sparing med på å gi dem bedre muligheter til å realisere drømmer i fremtiden. Jo yngre barna er, jo lengre kan pengene stå, sier Sandmæl.

Med høye boligpriser og flere rentehevinger på vei, er det nødvendig å ha spart opp en god slump penger, påpeker hun. Og bolig er bare ett av eksemplene på hva poden kan trenge penger til i fremtiden.

Boligspar Ekstra er den beste sparingen for deg som vil spare ekstra til bolig med god rente

Fond i julegave kan gi ekstra glede i fremtiden

- Fondsandeler kan derfor være et lurt valg. For barnas del er det kanskje ikke den aller mest populære gaven under juletreet i år, men summen du gir kan over tid øke i verdi – og da vil den definitivt gi ekstra glede, fortsetter forbrukerøkonomen.

Sandmæl understreker at det alltid er forbundet risiko med å spare i verdipapirfond. Rene aksjefond har høyere risiko enn kombinasjonsfond, men også større potensial for god avkastning. Det gjelder bare å huske at historisk avkastning ikke er noen garanti for videre positiv utvikling.

Det er lurt å vurdere alternativer som aksjefond, kombinasjonsfond eller indeksfond
Silje Sandmæl

Indeksfond er et godt alternativ

- Man kan selvsagt også spare på en sparekonto, men med dagens fortsatt lave renter, kan det bli et tapsprosjekt. Derfor er det lurt å vurdere alternativer som aksjefond, kombinasjonsfond eller indeksfond. Disse har ulik risiko, men generelt er det slik at jo mer risiko du tar, jo høyere avkastning kan du oppnå. Men husk at risiko også kan bety negativ utvikling. Derfor er det viktig å kunne la pengene stå over tid, understreker hun.

Julegave som kan inspirere

Med en romslig tidshorisont er imidlertid fond en gave som kan gi god uttelling.

- Kanskje kan nettopp en fondsgave inspirere mottakeren til å starte egen sparing eller spare ekstra. Å følge med på utviklingen til et fond kan være inspirerende, sier Sandmæl.

I Spare får du full oversikt over all sparingen din og du kan følge med på hvordan fondene dine utvikler seg.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.