Bestemte seg for å ta grep:

Nå sparer trebarnsmoren 5.000 kroner i måneden

#huninvesterer: -Jeg følte at jeg trengte kontroll for å kunne spare. Så fant jeg den perfekte løsningen, sier Bente Linn.

BRUKTE I BLINDE: Trebarnsmoren Bente Linn Dirdal (30) ble overrasket da hun så hvor mye penger familien faktisk brukte. Foto: Privat
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 01. nov. 2019
Artikkelen er flere år gammel

For et år siden bestemte trebarnsmoren Bente Linn Dirdal (30) seg for å ta grep om økonomien. Reisen til en full sparekonto deler hun på instagramkontoen @bente_linn_sparetips.

Jeg var overrasket over hvor lite kontroll vi faktisk hadde
Bente Linn Dirdal

– Jeg trodde vi var ganske gode på å holde forbruket nede, men det viste seg at det var vi langt ifra. Da bestemte jeg meg for å ta grep, sier hun.

Bente Linn bor i Sveio kommune sammen med mannen sin og deres tre barn på tre, seks og åtte år. Bente Linn forteller at barna har tatt en aktiv del i familiens spareprosjekt – og at de synes det er gøy.

Har ni kontoer

For å kunne spare mer begynte Bente Linn med å gå gjennom økonomien for å se hvor familien kunne kutte. Deretter satte de opp et budsjett med utgifter og hvor de hadde rom for sparing.

Jeg måtte finne en måte å få kontroll og oversikt på
Bente Linn Dirdal

– Når jeg så forbruket vårt i en helhet ble jeg overrasket over hvor lite kontroll vi faktisk hadde, sier Bente Linn.

For å passe på at familien ikke falt tilbake på gamle vaner, kom Bente Linn på et oppsett hun mener har vært nøkkelen for at familien har lyktes.

– Jeg måtte finne en måte som ga meg kontroll og oversikt. Da kom jeg på at det kunne være lurt å bruke budsjettet som utgangspunktet for hvordan vi kunne bruke kontoene: Å dele de opp til ulike formål. Nå har vi ni ulike kontoer, forteller Bente Linn.

VIL DELE: Når Bente Linn begynte å spare fikk hun ofte spørsmål av venner og kjente om tips. Derfor bestemte hun seg for å dele sin sparehverdag på Instagram. Foto: Privat

Dette skjuler seg bak kontoene

Bente Linn viser fram de ni ulike kontoene som ligger i mobilbanken hennes. På listen står det blant annet «Drivstoff», «Regninger» og «Bursdag / julegaver».

På den måten har jeg full kontroll over hvor mye jeg bruker
Bente Linn Dirdal

– Jeg setter hele lønnen min over på en lønnskonto, og så fordeler jeg videre til de andre forbrukskontoene. Jeg har kun én brukskonto med kort som jeg overfører til. På den måten har jeg full kontroll over hvor mye jeg bruker, sier Bente Linn.

Også når det gjelder sparingen har Bente Linn stålkontroll.

– Jeg har delt opp sparekontoene i ulike formål. Jeg har en til hvert av de tre barna, en BSU- konto, en buffer og en sparekonto til ferier og lignende. I måneden sparer jeg rundt 5.000 kroner i snitt og mer når jeg har mulighet, sier hun.

Vil bevege seg ut på aksjemarkedet

Har du vurdert å putte sparepengene til barna i aksjefond siden det er snakk om langsiktig sparing?

– Ja det har jeg tenkt til å gjøre. Planen er å sette meg inn i hvordan det fungerer først, for dette med fond er litt nytt for meg, sier hun.

Er du nysgjerrig på fondssparing? Ta fondstesten her og få en anbefaling på hva du bør spare i.

HUNDEKONTO: Én av kontoene til Bente Linn går til hundemat og annet nødvendig til familiehunden, Mira. Foto: Privat

Sparer mye på å kjøpe brukt

For Bente Linn og familien har sparingen blitt en hobby de har felles.

Jeg handler masse brukt og elsker salg
Bente Linn Dirdal

– Vi inkluderer barna i sparingen og i husholdningsbudsjettet. På den måten får barna med seg masse god læring inn i voksenlivet. En av barnas favoritter er nå å være med på loppemarkeder, sier Bente Linn og ler.

Handler dere mye brukt?

– Jeg handler masse brukt og elsker salg. Men at ting er billig betyr ikke at du skal kjøpe ting du ikke trenger. I tillegg til å handle brukt er vi flinke til å selge unna alt vi ikke trenger. Nå har det også dukket opp grupper på Facebook der man kan bytte til seg ting, forteller Bente Linn.

Også på matfronten har Bente Linn et tips for å spare.

– Jeg hamstrer inn mat til nedsatt pris grunnet dato og fryser det ned. Her er det store summer å spare. I tillegg bør du alltid ha en matplan og en handleliste for å unngå å kaste mat, sier hun.

Åtte sparetips fra trebarnsmoren:
  • Lag et budsjett og inkluder hele familien i å følge det.
  • Ha en handleliste og en matplan
  • Benytt deg av tilbud, men kun på det du uansett ville kjøpt
  • Handle ting som går ut på dato og frys ned
  • Gi barna tid, ikke ting. Hva med å bytte ut julekalenderen med 24 pakker mot kalender med aktiviteter dere kan gjøre sammen?
  • Ikke gi barna alt de peker på, men lær heller bort viktigheten av å spare selv og å glede seg til å få noe til jul eller bursdag
  • Kjøp brukt, også gaver
  • Sjekk ut Finn.no og grupper på Facebook for å se om du kan finne noe gull

Merk: Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond kan bli negativ i perioder som følge av kurstap. Minimum sparetid bør være fem år.