Pensjonssparing: Slik kan du få én halv million kroner mer

Kun tre av ti har endret pensjonsprofilen sin, viser undersøkelse. Det er som å takke nei til en bedre pensjonisttilværelse, mener forbrukerøkonom.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 27. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Har du endret pensjonsprofilen din? Mest sannsynlig er svaret nei, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.

Kun tre av ti nordmenn sier altså at de har endret på hvordan pengene arbeidsgiver sparer for dem blir plassert.

Nå tenker du kanskje «Plassert, hva mener du med det?»

– Som du kanskje vet så sparer arbeidsgiver en viss sum hvert år til din fremtidige pensjon. Dette heter innskuddspensjon. Men selv om arbeidsgiver sparer til pensjon for deg, er det du selv som må passe på at pengene er plassert på en måte som er riktig for deg, forklarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Her er valgene

Innskuddspensjonen din blir plassert i fond, kalt pensjonsprofil eller spareprofil. Dette fondet er sammensatt av aksjer og renter, og her har du minst tre ulike profiler du kan velge mellom:

  • Profil 1: Stor andel renter og lite aksjer.
  • Profil 2: Like mye plassert i renter som aksjer.
  • Profil 3: Mye aksjer og lite renter.

– Hvis du ikke har gjort endringer vil du som oftest være automatisk plassert på profil 1 eller 2. Det betyr at mesteparten av sparepengene dine står i renter. Ved å endre pensjonsprofilen din slik at du sparer mer i aksjer kan du være med på å påvirke hvor stor pensjonen din blir, sier Sandmæl.

Én halv million mer i pensjon

For å illustrere dette, la oss se på hva som skjer med pensjonen til «Kristian (35)» hvis vi endrer pensjonsprofilen hans fra å spare mest i renter til å spare alle pengene i aksjer.

I eksempelet nedenfor ser vi at Kristian har muligheten til å få en én halv million kroner mer i pensjon ved å velge 100 % aksjer (1) sammenlignet med hva han ville fått ved å velge en høyere andel renter (3).

Hva skal du velge?

– Når hele syv av ti nordmenn ikke har gjort endringer i pensjonsprofilen sin betyr det at vi kan anta at mange har pengene sine plassert på en måte som er bedre tilpasset en 50-åring enn en 20–30-åring, sier Sandmæl.

Så alder bestemmer hvordan du bør plassere pengene dine?

– Alder og hvor lenge du planlegger å jobbe. Er det kort tid til du blir pensjonist, bør du velge en lavere aksjeandel i pensjonsprofilen. Dette er fordi du blir mer sårbar overfor et eventuelt fall i aksjekursen når sparehorisonten er kort, svarer Sandmæl.

– Er det derimot lenge til du blir pensjonist, bør du velge en pensjonsprofil med høyere andel aksjer. Da har du bedre mulighet til å få høyere pensjon i fremtiden, legger hun til.

Har du innskuddspensjon i DNB? Endre din pensjonsprofil her