Tusenvis av barn deltar ikke på fritidsaktiviteter

I dag er det langt flere barn som ikke deltar på fritidsaktiviteter, sammenlignet med noen år tilbake. Det er ikke tilfeldig hvilke barn som ikke er med, ifølge Redd Barna.

I DIN OMGANGSKRETS: I dag er det langt flere barn som ikke deltar på fritidsaktiviteter sammenlignet med noen år tilbake. Foto: Illustrasjonsfoto
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. sep 2018
Artikkelen er flere år gammel

Beløpene norske foreldre bruker på barnas fritidsaktiviteter har økt. Samtidig deltar barna på færre aktiviteter, og det er flere som ikke deltar på noen som helst.

Det er gjerne barn fra lavinntektsfamilier, barn med funksjonshemninger og barn fra flyktning- og innvandrerfamilier

Dette viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Det er ikke tilfeldig hvilke barn som ikke er med. Det er gjerne barn fra lavinntektsfamilier, barn med funksjonshemninger og barn fra fra flyktning- og innvandrerfamilier, sier Monica Sydgård, i Redd Barna.

For gode tips til deg med barn, sjekk ut «Barn fra A til Å»

Gjelder rundt 200.000 barn

Tallene viser at 27 prosent av barna i alderen 0–17 år ikke deltar på noen organisert fritidsaktivitet i løpet av en uke. Dette er en økning på syv prosentpoeng fra 2012.

Det er trist at foreldrenes økonomi skal styre hvilke barn som får delta og ikke

Ser vi på antall barn over seks år, som er en vanlig alder for å starte på fritidsaktiviteter, betyr det at rundt 200.000 i denne aldersgruppen ikke går på noen fritidsaktivitet.

– I et av verdens rikeste land er det altså tusenvis av barn som ikke deltar på en av de viktigste sosiale arenaene, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

SKAMBELAGT: Ifølge Sandmæl er det både flaut og skambelagt å fortelle at man ikke har råd til å delta på fritidsaktiviteter. Foto: Redd Barna.

Tabu å snakke høyt om

To av ti av respondenter i undersøkelsen sier at de kjenner til barn som ikke får deltatt i fritidsaktiviteter fordi det koster for mye. Tre av ti sier at de er usikre.

– Vi vet at det finnes to–tre barn i hver klasse som lever under fattigdomsgrensen i Norge. Mest sannsynlig så er det noen i klassen til barnet ditt som ikke har råd til å delta på fritidsaktiviteter, sier Sandmæl.

Mest sannsynlig er det noen i barnet ditt sin klasse

Sandmæl påpeker at det er flaut og skambelagt å fortelle at man ikke har råd til å delta på fritidsaktiviteter.

– Som programleder i «Luksusfellen» vet jeg hvor høy terskelen er for å fortelle noen at man har økonomiske problemer, til og med de aller nærmeste, sier hun.

Les om hvordan klubbene jobber for at det skal være gratis for de som ikke har råd.

Kommunene søker ikke

I 2016 lanserte Regjeringen Fritidserklæringen. Her står det at alle barn skal ha mulighet til å delta på minst én organisert fritidsaktivitet. Men, dette er ikke tilstrekkelig, ifølge Redd Barna.

Andelen barn i fattige familier har tredoblet seg siden 2001

– Det er en god start, men i dag er dette avhengig av kommunale ildsjeler. Det må blant annet bli enklere å søke og det må jobbes med roten til problemet: Nemlig at andelen barn i fattige familier har tredoblet seg siden 2001. For å bekjempe denne utviklingen må det større politiske grep til, som å øke barnetrygden, sier Monica Sydgård, i Redd Barna.

I en mail til DNB Nyheter skriver Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad (H) at kun omtrent halvparten av kommunene søker om økonomisk støtte til familier som ikke har råd til å sende barna på fritidsaktiviteter.

Les om hvordan Hofstad tenker å løse dette problemet.

Tidligere i år lanserte Redd Barna kampanjen «Rett til lek og fritid». Målet er å hjelpe de barna som holdes utenfor. Både Sandmæl og Sygård oppfordrer alle til å engasjere seg for at alle kommuner tar grep. Her kan du bli med på underskriftskampanjen.