Under 30? Slik bør du spare

Ett år i utlandet, din første leilighet og den uken du sov i telt på tidenes festival. –Sparing handler om å få råd til livet, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Kornelia Minsaas i DNB Ung har tatt grep om sparingen det siste året. Her med makker Levi. Følg dem på Instagram: @dnbung. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 02. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

Som ung har man hele livet foran seg, og det kan virke uendelig langt. Da er det fort gjort å ta en dag av gangen, og det som var YOLO kan bli til FOMO.

Man kan føle seg ganske utenfor hvis alle i vennegjengen har kjøpt leilighet

Mens YOLO går ut på at man lever i øyeblikket, handler FOMO om frykten for å gå glipp av ting.

– Denne frykten henger i stor grad sammen med om du har råd til å være med på det andre gjør, eller oppnå de samme tingene. Sparing er nøkkelen for å kunne få mest mulig ut av livet, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Denne testen forteller deg hvordan du bør spare ut ifra din profil

Sparing til livet

Fem av ti har opplevd å gå glipp av ting fordi de ikke hadde råd, og like mange sier de har kjent på frykten av det å gå glipp av ting, viser tidligere undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Det handler om å få råd til å leve livet slik du ønsker

– Den dårlige følelsen av å gå glipp av ting handler ikke bare om å ikke få vært med på en festival, det kan også handle om de store tingene. Man kan føle seg ganske utenfor hvis alle i vennegjengen har kjøpt seg leilighet, utenom deg, sier Sandmæl.

De fleste begynner ikke å spare til bolig før de er inne i 20-årene, viser tall over DNB sine BSU-kunder. Hele to av tre unge DNB kunder har ikke engang en BSU-konto.

– Sparing høres kanskje kjedelig ut, men i bunn og grunn handler det om å få råd til å leve livet slik du ønsker, sier Sandmæl.

Har du allerede bolig, og ønsker å spare til noe annet langsiktig. Da kan fondssparing være noe for deg. Ta fondsveilderen her og sjekk ut hva som passer for deg

 

Vet du hva du bruker penger på?

Nær syv av ti unge i alderen 18-29 år sier at de sparer, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. 25 prosent av disse planlegger å spare enda mer enn de gjorde i fjor.

Hva er viktig for deg: Snusboks og kantinemat? Eller reise og leilighet?

– For å kunne spare trenger du oversikt over pengebruken din og et bevisst forhold til hva du skal bruke penger på. Du må prioritere hva som er viktig for deg: Er det snusboksen og kantinemat? Eller er det å reise og få kjøpt deg en leilighet? spør Sandmæl.

For å finne ut av hva du bruker pengene dine på kan du sjekke ut «Min økonomi» i nettbanken.

– Finn ut av hvor du ønsker å kutte ned på forbruket og sett opp et budsjett med rom for sparing.

TRE SPAREMÅL: Det er viktig å ikke bare tenke på nåtid, men at du også skal ha det fint i fremtiden. Derfor er det særlig tre sparemål som gjelder for deg som ung, ifølge DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Hva det er finner du nedenfor. Foto: NTB scanpix

Slik bør du spare

Som ung er det tre sparemål du bør ha på plass, mener Sandmæl.

Hva du ønsker i livet ditt både i nær og fjern fremtid
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

– Disse er kortsiktig sparing til buffer og for eksempel ett år i utlandet eller andre opplevelser, samt til bolig og pensjon. Med dagens boligmarked og pensjonsordning må du spare langt mer på egenhånd. Det er viktig å tenke gjennom hva du ønsker i livet ditt både i nær og fjern fremtid, sier Sandmæl.

Ta testen her og sjekk hva slags sparing som er lurt ut ifra din livssituasjon

Sandmæl har følgende råd til hvordan du kan spare til de ulike målene:

Kortsiktig sparing

Buffer:

– Alle bør ha en buffer i tilfelle uforutsette utgifter. Det kan være en dyr tannlegeregning, en ovn som blir ødelagt eller noe annet som dukker opp. Da er det godt å ha tryggheten i en bufferkonto.

 

I tilfelle uforutsette utgifter
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

– Her kan kontoen «Superspar» være noe for deg. Denne kontoen har høyere rente enn en vanlig sparekonto og legger opp til fast månedlig sparing der valgt beløp trekkes automatisk.

Drømmer:

– Tenk gjennom hva du ønsker å gjøre i tiden fremover. Det kan være neste års ferie, å dra på utveksling eller å reise noen måneder for å oppleve verden. Deretter regner du ut hvor mye du kommer til å trenge for å kunne realisere målet ditt

 

Hva ønsker du å gjøre i tiden fremover

– Ved å laste ned DNB sin app «Spare» blir det mye enklere å få fart på sparingen både til både kortsiktige og langsiktige mål. Appen hjelper deg å regne ut hvor mye du må spare i måneden, samtidig som du kan velge mellom ulike sparemetoder tilpasset deg. Du kan for eksempel sette opp en kombinasjon av fast sparing, sparing hver gang du trekker kortet og impulssparing nå du har litt til overs.

Langsiktig sparing

Bolig

– Har du en skattbar inntekt bør du opprette en BSU-konto. Bestem deg for hvor mye du klarer å spare i måneden og opprett en fast månedlig spareavtale slik at det går av seg selv. Du kan spare maksimalt 25.000 kroner i året, men husk at alle monner drar så ikke la være å sette inn fordi du ikke tror du klarer å spare maksimalt.

Opptil 5.000 kroner i skattefradrag

– Det som er så flott med BSU er at du får et skattefradrag på pengene du har satt inn. Setter du for eksempel inn 12.500 vil du få 2.500 kroner i fradrag på skatten din, sparer du maksimalt får du hele 5.000 kroner i skattefradrag. Er du så rå på sparingen at du fyller opp maksimalt årlig beløp kan du spare videre i BSU Start til samme gode rente.

Pensjon

– Husk at det kommer en dag i morgen, selv om det virker langt frem i tid. Som ung er det boligdrømmen som bør prioriteres, men har du allerede kjøpt kan du begynne p tenke på pensjonen og fremtiden din. Du trenger ikke å spare mye, noen hundrelapper i måneden vil komme godt med. Små summer kan vokse seg veldig store over tid.

Små summer kan vokse seg veldig store over tid

– Mitt råd er å opprette en fast spareavtale i et aksjefond. Historisk sett vil du kunne få langt bedre avkastning på sparepengene dine ved å putte de i fond enn på bankkonto. Særlig nå som renten er så lav. I appen «Spare» kan du enkelt kjøpe fondsavtaler og følge med på utviklingen underveis.

Ta fondsveilderen her og sjekk ut hva som passer for deg